fbpx

Nadškof msgr. Zore: “POP TV je zlorabil moje besede – Cerkev Pahorja ne podpira”

Nadškof Stanislav Zore (foto: STA)

Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore se je odzval na ponedeljkovo poročanje televizije POP TV, kjer so zlorabili njegovo izjavo glede predsedniških volitev. Zdaj, ko sta ostala samo še dva kandidata, so izkoristili izjavo, ki jo je msgr. Zore izrekel že pred prvim krogom. In čeprav se Cerkev ni opredelila do nobenega kandidata je televizija grdo izkoristila nadškofovo izjavo in mu vsilila trditev, da Cerkev ne podpira Boruta Pahorja.

Na POP TV so se v ponedeljek v enem izmed prispevkov posvetili temu, koga bo na volitvah podprla Katoliška cerkev. Ker izjav o tem, koga podpira in koga ne, sploh ni bilo, so se na POP TV vseeno odločili, da enostavno vsilijo podporo oz. nepodporo in s tem grdo izkoristijo izjavo ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta. Na njihovo poročanje in manipulacijo se je nato na družbenih omrežjih odzval Zore in bil zelo kritičen do tega.

Tako je v ponedeljek poročala POP TV: “Slovenska Cerkev je v dilemi – naj podpre Boruta Pahorja, ateista s posluhom za “svete interese”, ali Marjana Šarca, vernika, ki strogo ločuje Cerkev od države? Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore o konkretnih imenih noče govoriti, podpira pa izvolitev “moralne avtoritete”, vloge, ki se ji je Pahor zavestno odrekel. Torej, Cerkev Pahorja ne podpira.”

Foto: Nova24TV

Izjavo izpred treh tednov uporabili zdaj, ko sta kandidata samo še dva
Zore je nato objavil odziv na to neresnično poročanje POP TV v oddaji 24ur. “POP TV je v ponedeljek zlorabil Vabilo k udeležbi na predsedniških volitvah, ki ga je objavila Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci in ljubljanskemu nadškofu Stanislavu Zoretu pripisala neresnično izjavo, naj ljudje volijo točno določenega kandidata. Nadškof Zore je državljane pred tremi tedni zgolj povabil k odgovorni udeležbi na volitvah in izpostavil vrednote, za katere naj bi se predsednik zavzemal,” je navedeno v odzivu.

Na POP TV seveda molčijo, saj jih je lahko sram, da so tako grdo izkoristili ljubljanskega nadškofa.

V nadaljevanju objavljamo še nadškofovo izjavo izpred treh tednov.

Vabilo k udeležbi na predsedniških volitvah 2017
Predsedniške volitve v nedeljo, 12. novembra 2017, bodo za vse državljane Republike Slovenije priložnost, da izvolijo predsednico oziroma predsednika republike.

Veseli nas, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora. Vse državljane in še posebej katoličane vabimo, da premislijo, katere vrednote zagovarjajo predsedniški kandidati, in na volitvah odgovorno oddajo svoj glas. Od predsednika upravičeno pričakujemo, da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, se zavzemal za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, ohranjal slovensko kulturo in tradicijo ter zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode. Udeležba na volitvah je državljanska in še posebej krščanska dolžnost, kajti gre za odgovornost za skupno dobro vseh prebivalcev naše domovine in države Slovenije. Zato vabimo vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas.

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit in
predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

B. V.