fbpx

Naj manager leta 2017 Kučanov tovariš Janez Škrabec, očitno se ponavlja zgodba ljubljanskega šerifa Jankovića

(Foto: STA)

Janez Škrabec je širši javnosti znan kot menedžer srednje generacije z dobrimi poslovnimi ter političnimi zvezami v Rusiji in Belorusiji, v naši domovini pa je znan tudi kot ustanovni član Foruma 21, dober prijatelj Milana Kučana ter neke vrste filantrop in mecen kulture, znanosti in športa. A dobro obveščeni viri pravijo, da je vse prej kot samo to, kar kažejo mediji. Mogoče ste že zasledili, da je postal manager leta 2017. Naziv, ki ga z ugledom ne moremo povezovati. Spornih poslov je veliko, prav tako pa en takšen naziv o osebi in njenem poslovanju pove bore malo. Manager leta je bil tudi Janković, pa poglejte, kje je njegov ”ugled leta” zdaj.

Škrabec v svojem podjetju ne postavlja kvantitativnih ciljev, na četrtkovi novinarski konferenci v Portorožu pa je dejal, da, če se ljudje trudijo, rezultati ne morejo izostati. Je prvi mož Rika in pravi, da je ”pristaš drobnih korakov”. Podjetje je pod njegovim vodstvom doživljalo padce, a res je, da noben izmed njih ni bil usoden. Pravi, da sta najpomembnejša izobraževanje podjetnikov in medpodjetniško sodelovanje, zlasti na področju internacionalizacije, poroča STA.  ”Podjetja morajo biti odprta,” je svetoval.

Če govorimo o Škrabcu, beseda prej ali slej nanese na lobije ter na vplivna omrežja in njihovo poslovanje. Pravi, da je hkrati marksist in kristjan, s svojimi dejanji pa kaže, da je tudi preračunljivec, ki ga zanimajo milijoni in proračunski denar. Finančno podpira Novo Slovenijo, a je glede na njegove odgovore v različnih intervjujih naivno sklepati, da jo resnično tudi voli.

Kaj pa podpora na volitvah? Jazbeca vozi na makedonske tekme, finančno podpira Novakovo, navdušen je nad Cerarjem, propagiral pa bo Pahorja
Pred slabima dvema mesecema so se na stadionu Arena Filipa II. Makedonskega zbrali nogometni navdušenci in gostili največja imena svetovnega prvenstva, v VIP-loži, za katero je vstopnica stala več tisoč evrov, pa sta na presenečenje mnogih brezskrbno sedeli tudi dve slovenski imeni. Kot smo že poročali, sta bila to ”mecen” Janez Škrabec, znani finančni podpornik Nove Slovenije in dolgoletni prijatelj Milana Kučana, ter, zanimivo, Milan Jazbec, sicer veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji. Na tekmo sta prišla skupaj. Njuno druženje postane zanimivo, če spomnimo, kako Škrabec podpira Novo Slovenijo z Ljudmilo Novak na čelu. Pred nekaj meseci se je na svoji domačiji zabaval z vrhom Nove Slovenije in Kučanom ter večkrat poudaril, da se mu program stranke NSi zdi najboljši. Pred nekaj tedni pa je v intervjuju za Delo dejal, da se navdušuje nad Cerarjevo vlado, Cerar pa ga vse bolj spominja na Janeza Drnovška. Ko so ga povprašali o Pahorju, je rekel, da ga bo do volitev propagiral. Njegove trditve nimajo ne repa ne glave, vse, kar pravi, pa je popolnoma kontradiktorno. Ne glede na to pa uspešno združuje Kučana in Novakovo. Pa naj razume, kdor more.

Ljudmila Novak (Foto: STAfoto)

Junija v svoji vili na Bledu priredil noro zabavo, kjer je gostil levičarske prijatelje, njihovo divje razgrajanje pa je odmevalo po blejskih domovih
Poleti se sprosti tudi levičarska elita in pase svoje že tako odklopljene možgane. Se spomnite, da smo poročali o Škrabčevi in Pogorevčevi divji zabavi na Bledu? Bila je v Škrabčevi prestižni vili Beli dvor, ki si jo kot eden od najvplivnejših in najbogatejših Slovencev seveda lahko privošči. Vredna je več kot tri milijone evrov, v njej pa se levičarska kvazi elita pogosto zbira. Junijsko žurko so potrdili Blejci, ki so znamenito levico tako videli kot slišali, organiziral pa jo je neregistrirani lobist Marko Pogorevc, ki iz ozadja vse bolj vleče niti v Novi Sloveniji.

Srečanje v znameniti vili je bilo na čast novemu predsedniku uprave Mercatorja Hrvatu Tomislavu Čizmiću, namen zabave pa naj bi bil vendarle lobiranje, saj si je Škrabec močno prizadeval, da bi pri Mercatorju dobil skoraj 100 milijonov evrov vreden posel izgradnje novega logističnega centra v ljubljanskem BTC-ju. V omenjenem intervjuju je še povedal, da je od nekdaj želel biti predstavnik kakšnega velikega podjetja, kot sta Genex in Inex, za kateri dobro ve, kaj sta bili v času komunizma. Takšen poslovni model pa je uvedel tudi v svojem Riku. Pa spomnimo, kako je podjetje Genex poslovalo. Udba je prek različnih projektnih podjetij poslovala s tujino, prodajali pa so orožja iz skladišč JNA, med drugim orožja Crvene Zastave, vojaška vozila, trgovali so tudi z zveznimi rezervami nafte. Genex je imel celo svojo letalsko floto in posredništva po vsem komunističnem in tretjem svetu. No, na podoben način je Škrabec pozneje zgradil svojo poslovno kariero. Svojo pot je začel v Riku, po njegovem stečaju ustanovil podjetje Transtrade, pet let pozneje pa je s hrvaškim partnerjem ustanovil današnji Riko, ki se ukvarja z ”globalnim inženiringom za srečo ljudi”, kot piše v njihovem logotipu na strani na Facebooku.

Tisti, ki ga bolje poznajo, pravijo, da vsako sekundo vsakega dne nameni poliranju svojega ugleda, na katerega obsesivno pazi. Razlog, da svoje poslovne uspehe predstavlja izključno v tujini, najbrž tiči v tem. Tako naj bi denar zaslužil v tujih spornih državah, doma pa deloval kot glavni filantrop in mecen umetnosti, kulture, znanosti in športa. Nehajmo se slepiti, kot pijavka je prisesan tudi na slovenski proračun in investicijske projekte.

Po poročanju Siola naj bi od 1. januarja 2013 z državo naredil za 261 milijonov evrov poslov. Aplikacija Erar razkriva, da je Škrabec spreten tudi pri pridobivanju državnih subvencij in nepovratnih sredstev. Tako je njegova družba Riko Invest, d. o. o., 19. decembra 2015 od ministrstva za kulturo prejela 30.455,51 evra pod postavko ”Spomeniki”. Družba Riko Hiše, d. o. o., pa je v letih od 2009 do 2012 (do konca leta) prejela kar za 375.865,50 evra subvencij Javne agencije za tehnološki razvoj Republike Slovenije, dodatno leta 2009 od Javnega sklada za podjetništvo kar 164.000,00 evrov. V obdobju 2013 do 2015 jim je Javna agencija za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma podarila še 194.846,22 evra.

Vila Beli dvor na Bledu (Foto: PrintScreen)

Ni vse zlato, kar se sveti
O temni Škrabčevi strani je pred časom poročal že Reporter, ki se je osredotočil na kriminalno ozadje Škrabčevega poslovanja z avtomobili. Njegovo podjetje naj bi uvažalo v Ukrajino. Po informacijah naj bi v pristanišču Odesa in Iljičevsk zamenjali dokumente, avtomobile pa poslali nazaj v Rusijo. Tako naj bi kovali velikanske dobičke, to pa je potrdil tudi Miodrag Pavković, ki je bil v časih Transtrada Škrabčev partner, a ga je ta izigral in nezakonito izbrisal njegov petinski delež. Škrabec naj bi takrat prevzel za 40 milijonov dolarjev neplačanih terjatev, ki so jih na ruskem trgu imela nekatera podjetja iz nekdanje Jugoslavije. A temu ni bilo tako. Ruski revizorji so pozneje odkrili, da je šlo za neobstoječe terjatve, ki so dosegale desetkrat višjo vrednost – 400 milijonov dolarjev.

Foto: YouTube. Zoran Janković.

Da manager leta ni hkrati tudi poštenjak leta, je dokazal že Janković
Manager leta je naziv, ki pa ne izključuje titule preračunljivca leta, ali pa moški, ”ki skrbi le za svoj ugled, za ugasnjeno kamero pa počne stvari, o katerih mediji ne poročajo”. Režimski mediji nikoli ne bodo povedali resnice. Dober primer tega je Zoran Janković, ki je leta 2002 po izboru tristotih slovenskih managerjev in štiridesetih gospodarskih novinarjev pod okriljem revije Kapital prejel priznanje za naj direktorja. In, ko je, istega leta, po raziskavi agencije Kline & Partner postal najuglednejši slovenski direktor. Kje pa je njegov ugled danes?  Naslednje leto je tudi sam postal manager leta. Leta 2009 je od Direkcije za izbor naj managerja Bosne in Hercegovine, jugovzhodne in srednje Evrope (v Sarajevu) prejel priznanje ”Naj manager”. Pa je to pomenilo, da ničesar ne skriva? Da je najbolj pošten in najbolj odkrit? Ne, to ni pomenilo, da je najbolj moralen, kot se je izkazalo že večkrat.

A. L.