fbpx

[Najbolj bran članek v letu 2022] Hrvaški kanader, ki je priskočil na pomoč slovenskim gasilcem, postal drugo najbolj spremljano letalo na svetu

Hrvaški kanader (Foto: STA)

Hrvaško letalo HR866, ki pomaga pri gašenju velikega požara na Krasu, je drugo najbolj spremljano letalo na strani Flight Radar. Spremlja ga namreč kar dva tisoč ljudi. Članek je prebralo skoraj 103 tisoč bralcev Nove24TV in je najbolj bran članek v letu 2022.

Požar na Krasu se še naprej širi, do pogasitve pa naj bi prišlo šele prihodnji teden, ko so napovedane padavine, na katere se bo težko zanesti, saj bodo te marsikje lokalne. Prebivalci šestih vasi in zaselkov v občini Miren Kostanjevica se lahko vrnejo domov. Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite, je namreč preklicana evakuacija naselij Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče. Trenutno se s požarom bori več kot tisoč gasilcev, 136 vojakov Slovenske vojske, 267 gozdnih delavcev in drugih. Poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega iz zraka gasijo še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. V zraku je tudi hrvaški kanader. Pričakujejo tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje, popoldne pa tudi tri romunske, od tega dva spartana za gašenje in herkulesa za logistiko.

Največ pozornosti je poželo hrvaško gasilno letalo, saj je na strani za spremljanje letov Flight Radar postalo drugo najbolj spremljano letalo na svetu – s “publiciteto” kar 2 tisoč radovednežev s celega sveta.

 | Autor : Flight Radar

Hrvaški kanader je danes ob 8.03 uri poletel proti Sloveniji iz Zadra in že gasi požar na Krasu. Flight Radar tudi pokaže, koliko poti do morja, kjer načrpa vodo, pa do mesta požarov, je letalo že opravilo.

Sara Kovač