fbpx

[Video] Najboljši tviti tega tedna: “Minister Goran Klemenčič nažgan kot aksa. Brez heca. Zaudarja 30 m naokrog”

Za vas, spoštovane bralke in bralci, smo zbrali in komentirali pet najbolj zanimivih tvitov preteklega tedna. Tvite in komentarje je zbrala novinarka tednika Demokracija Petra Janša.

‘Kučan je star komunistični nasilnež’

 V začetku tedna je na Twitterju še vedno odmeval nedeljski intervju z dr. Vaskom Simonitijem, ki ga je vodil novinar nacionalne TV Jože Možina. A obstajala je resna nevarnost, da bi posnetek pristal v bunkerju, saj je Vinko Vasle (@TvslV) spraševal RTV SLO, zakaj intervjuja s Simonitijem ne reklamirajo? “Zaradi koga: zaradi Možine, ali zaradi Simonitija?” Miro Petek (@miro5ek) mu je odgovoril: “Zaradi obeh. Najraje bi intervju potisnili v bunker. Pa ni več veliko časa, ob 21.20 se začne. Pa bunker je poln.” A se je vendar pojavil na TV. Slovenski zgodovinar in nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v pogovoru izrekel nekaj sočnih na račun preteklega režima: “Jugoslavija je bila utemeljena na zločinu in razpadla je v krvi” ter “JLA je bila navadna razbojniška tolpa”. Najbolj pa je tviteraše zadovoljila Simonitijeva izjava o zadnjem šefu komunistične partije, in sicer ‘Kučan je star komunistični nasilnež’. “Že dolgo nisem slišal tako resničnega opisa Kučana. Za naslov knjige,” je tvitnil Miro Petek. Marko Sket pa je menil, da je “to tudi najkrajše pojasnilo, zakaj tolikšen del volivk izbere, kar Kučan želi”. Kot kaže je dr. Simonitija pozorno poslušala tudi njegova naslednica na kulturnem ministrstvu. Pohvalno. Kar tako naprej, saj se bo le tako “prikrajšana ženska” česa naučila.

Masleša po Masleši ali novi predsednik vrhovnega sodišča

Na dan vseh zaljubljencev, ki ga je skalil dobro plačan PR-prepir v stranki SMC, so Twitter zasuli zapisi ob spremljanju seje v DZ ob potrjevanju Damijana Florjančiča za naslednika Branka Masleše, kandidata, ki je, “okužen”, ali bolje rečeno “preverjen” s Patrio. Pa jih nekaj  obnovimo:

Alpine Patriot (@AlpinePatriot) je bil mnenja, da se “Florjančič tako kot Masleša vozi z avtom z registracijo K(omunisična) P(artija)”. ‏Tomltoml (@tomltoml) je komentiral sejo DZ, da “Klemenčič iz Vlade RS naklada, kako dobro bo delal Masleša 2 oziroma Florjančič”. “Socialisti plešejo tango. #banda_ciganska,” je pripisal. Andrej Vilar (@Andrej_Vilar) pa je bil bolj hudomušen: “Ta pa res ni nov – ta je Masleša že ves čas – samo malo bolj plešast je …” Mitja Berdavs (@mberdavs) se je strinjal, da je bil Florjančič nagrajen zaradi zadeve Patria: “Damijan Florjančič je dobil nagrado in že sedi na stolu Masleše,” je zapisal.

Bernard Brščič (‏@BernardBrscic) je bil bolj resen: “Sodnik, ki sistematično ne krši človekovih pravic in ustave in ne sodi sine in contra lege v bavconovskem sodstvu, ne more napredovati.” Ugotavljal je še: “Lep dan za Kučana in Bavcona. S Florjančičem sodstvo ostaja sredstvo za obračun z razrednim sovražnikom in varovanje pridobitev revolucije.” Libertarec ‏(@Libertarec) pa se je ob tem upravičeno vprašal: “Sta demokracija in menjava oblasti sploh realni možnosti, če vam socialisti imenujejo vse vrhove sodstva in na koncu še ustavno sodišče?”

In še odziv politike. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (@JJansaSDS) je v enem izmed tvitov na omenjeno temo zapisal: “Takšne sodnike (kot so Florjančič, Masleša, Betetto, Pivk …) sami imejte. Mi tega ne priznavamo.” Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je opozoril, da “človek, ki je glasoval, da se mora Masleša izločiti iz odločanja v zadevi Patria, ni niti prišel na mizo Klemenčiča”. Torej, po Masleši Masleša ali kot je v svojem govoru v DZ povzel poslanec SDS Franc Breznik (@FrancBreznikSDS): “Današnje sporočilo ministra Gorana Klemenčiča je, po Titu Tito, po Masleši Damijan Florjančič.”

Smrtonosni pretep posnet in predvajan na Facebooku

Dogajanje s Facebooka pa se je v tem tednu preselilo tudi na Twitter. Brutalno pretepen šestindvajsetletnik iz okolice Krškega je namreč podlegel hudim poškodbam, njegova dva “prijatelja” pa sta zdaj osumljena umora.

Ta dan smo lahko brali številna zgražanja in izrečena sožalja ob grozljivem dogodku, slednji pa je služil tudi aktualni politiki. Ker so bili vpleteni fantje “naši” in ne tujci, so v medijih dobili najprej inicialke, nato pa so jih zagovorniki nezakonitih migrantov zlorabili za njihovo propagando, češ, “če bi včerajšnje nasilništvo izvršil tujec, bi danes že stal (živi) zid na Kolpi, azilni dom pa bi gorel. Tako pa je vsega kriv facebook,” je zapisala predstavnica LGBT Barbara Rajgelj (@BRajgelj). Mitja Iršič‏ (@MitjaIrsic) pa je s svojim tvitom opozoril: “Pretep v Krškem in lajki na videu so tudi ogledalo vlade, ki gradi žico & uporablja represivne ukrepe @24ur_com dosegel nov nivo demagogije.”

Je pa res, da se goreči zagovorniki pravic nezakonitih migrantov nikoli ne zgražajo, ko gre za pomorjene ljudi s strani komunističnih krvavorokcev, na kar je opozoril tudi prvak opozicije Janez Janša (@JJansaSDS) z naslednjim  tvitom: “Veliko zgražanja ob nasilju na FB. Tu, kjer zverinsko pomorjeni ležijo po breznih, množični morilci pa v grobnici narodnih herojev. Halo?”

“P***a ti materina seronja retardiran. J*bale te luknje kolaborantov … !”

Prav prejšnji zapis Janeza Janše je sprožil grozljiv sovražni odziv Blaža Mršića na Facebooku: “PIZDA TI MATERINA SERONJA RETARDIRAN. JEBALE TE LUKNJE KOLABORANTOV, DA TE JEBALE SMRAD ODVRATEN. OBESI SE IN REŠI SVET PRED TVOJIM OGABNIM KSIHTOM IN KOMENTARJI.” Mršić v angleščini doda, da se zdaj počuti mnogo bolje. In dogajanje se je ponovno preselilo tudi na Twitter. Marko Štrovs (@MStrovs) Janši tvitne, kdo je Blaž Mršić: “Tip, ki dijake na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju tako uči zgodovino, si je napisal pocukran bio http://www.gfp.si/o-uciteljih/profesorski-zbor/mag-mrsic-blaz.” Prvak SDS (@JJansaSDS) pa: “Poglejte, kakšen psihopat uči dijake na Gimnaziji F. Prešerna v Kranju.” In pripne Mršićev zapis. Ta je sprožil številne odzive, nastajali so spletni članki, ravnateljica omenjene šole pa je hitela jemati v bran svojega podrejenega, ki bi zaradi takšnega zapisa moral izgubiti službo. AvecMARINE (‏@cikibucka) je zapisala: “Sramota! Za tole bi pa skor moral izgubit službo …… samo v kom. Slo, kjer vladajo potomci MORILCEV, bo dobil plaketo prof. leta.”

Mrščićev zapis je sprožil celo poslansko vprašanje poslanca SDS Branka Grimsa (@BrankoGrims1), ki je tvitnil: “Kako vlada ocenjuje razpihovanje sovraštva in pozivanje k nasilju s strani gimnazijskega profesorja?” Odgovor še čakamo. Evropska poslanka Romana Tomc (@RomanaTomc) pa je komentirala: “Nedopustno je tudi to, da ga delovnopravna zakonodaja ščiti veliko bolj kot šoferja, ki spi na parkirišču v kabini tovornjaka.” Jože Jerovšek ‏(@JozeJerovsek) je nato njen tvit komentiral z ugotovitvijo: “Nekateri sinovi oficir. JNA v medijih, šolstvu, drž. upr. odurno propagirajo protislovenstvo, komun. zločine, nestrpnost in totalitarne diktatorje!”

Rebeka Kovač ‏(@KovacRebeka) je k fotografiji Blaža Mršića prilepila še fotografiji Domna Savića, člana programskega sveta RTV, in Borisa Vaseva, novinarja RTV, in zapisala: “Ljubčki, jaz sem velik domoljub. In to, kar počnete vi, mi ni všeč. Ena stara mama.”

“Ima kdo pri roki alkotest? Naj ga prinese v DZ.”

Ali je pravosodni minister dobesedno vzel pregovor, “da je petek dan za zadetek” ali pa mu je v glavi donel istoimenski ‘komad’ Lange & 6pack Čukurja, ni znano. Možno pa je, da je na pristojnem ministrstvu tako hudo, da je minister zganjal šov med redno petkovo sejo DZ. Ko smo ga v uredništvu gledali in poslušali, smo se spraševali, ali je z njim vse v redu. Kmalu smo dobili odgovor, ko je prvak opozicije Janez Janša (@JJansaSDS) tvitnil: “Ima kdo pri roki alkotest? Naj ga prinese v DZ. Minister Goran Klemenčič nažgan kot aksa. Brez heca. Zaudarja 30m naokrog. V živo na 3RTV.”

Bilo bi smešno, če ne bi bil šlo za ministra aktualne vlade, ko številni trpijo pravosodne krivice. Sicer mu štejem v dobro to, da je imel okrog vratu zavezano le rdečo kravato in da ni v DZ prišel s titovko in rdečo rutico, kot njegova varovanka, nekdanja predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk, ki jo je vzel pod svojo perut na ministrstvu. Ministru za pravosodje sicer odsvetujemo posvet z ministrico za zdravje ali pa ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo, glede na to, kaj ‘dečvi’ počneta z našo ljubo domovino. Slednja je sicer minuli četrtek, ko je sodelovala v oddaji Aktualno, na Twitterju povzročila salve smeha, ali bolje posmeha zaradi vladne vizije 2050. V resnici pa se smeje lahko le prejemnikom pol milijona evrov davkoplačevalskega denarja. KJE ŽIVIMO?

Petra Janša