fbpx

Najprej so jih nagnali v ledeno Sotlo, sedaj v mrzle vode Piranskega zaliva

Foto: Ž. K.

Potem ko je Slovenija pričela s postavitvijo ograje na meji s Hrvaško, je danes v hrvaških medijih zaslediti reakcije na to potezo. Odzivi so predvsem ironični in humoristični, Hrvati se na račun naše ograje precej zabavajo. Migrantom svetujejo pot s pedolinom čez malo večji ribnik, imenovan Piranski zaliv.

Voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc je v večernih novicah migrantom podal posebne napotke za pot proti Sloveniji: “Da ljudem, ki želijo izstopiti iz Hrvaške, olajšamo orientacijo, evo spoštovani begunci, slovensko mejo lahko zaobidete v Piranskem zalivu, malo večjem ribniku, ki je ponekod širok približno kilometer. Pot se lahko prečka s pedolinom, izlet traja približno 20 minut. Pedolini čakajo na vas v luksuznih letoviščih, ki se nahajajo na hrvaški strani meje, zdaj pa jih itak nihče ne potrebuje. Spotoma se lahko ustavite tudi pri vedno ljubeznivem domačinu Jošku Jorasu.”

Posnetek tega dela oddaje si lahko ogledate tukaj.

Hrvaški minister Ostojić označil Cerarjevo obrazložitev ograje za “nesmiselno”
Kot navaja dnevnik.hr, je Ostojić danes komentiral potezo Cerarja, da Slovenija začenja s postavljanjem ograje vzdolž meje s Hrvaško.

“To sem povedal že v ponedeljek – nepotrebno metanje denarja stran, bolj pomembno bi bilo, da se končno naredi sprejemni center in začasno zatočišče, kot je naše, primerno za zimske razmere; namesto tega se dejansko poskuša poslati signal, ki ima na žalost za rezultat to, da prihaja vse več ljudi. Gospod Cerar to pojasnjuje kot veliki val, a on očitno nima informacije, da je polovica tega vala že šla skozi Slovenijo. Prevozniki so že davno prekinili s stavko v Grčiji, ti ljudje so že prečkali Srbijo, Slavonski Brod in Slovenijo, zdaj se nahajajo na avstrijski meji. Tako da je ta njegova obrazložitev popolnoma nesmiselna stvar,” je povedal Ostojić.

V ostalih hrvaških medijih so se pridružili predvsem Šprajčevim besedam, nekateri pa še zbadljivo izpostavljajo, da Slovenija gradi ograjo, ki jo sama imenuje “nekakšna tehnična ovira”, a v resnici gre za povsem običajno bodečo žico, ki se prav v ničemer ne razlikuje od tiste, ki jo je postavila Madžarska.

A. D.