fbpx

Največja opozicijska stranka SDS bo vložila interpelacijo proti ministru Goranu Klemenčiču

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Največja opozicijska stranka SDS bo vložila interpelacijo zoper pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, razloge za to bo na napovedani novinarski konferenci natančno pojasnil poslanec Branko Grims. Eden izmed razlogov naj bi bilo ravnanje Klemenčiča v času pranja denarja v NLB, ko je ta vodil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). 

Primer iranskega pranja denarja v NLB preučujeta preiskovalna komisija o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu pod vodstvom poslanca Anžeta Logarja in Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pod vodstvom Branka Grimsa. Obe komisiji sta glede omenjene zadeve pripravili poročilo, in sicer Logarjeva vmesno poročilo ter Grimsova posebno poročilo, ki ju je Državni zbor RS sprejel brez glasu proti.

Janša pričakuje odstope
Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je ob vložitvi kandidature Romane Tomc za predsednico države dejal, da po glasovanju pričakuje odstop ministra Klemenčiča, generalnega direktorja Policije Marjana Fanka, vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana in odgovornih iz Urada RS za preprečevanje pranja denarja.

Janez Janša, predsednik SDS (Foto: SDS)

KPK je bila po besedah Klemenčiča o zadevi obveščena, a je ovadbo po dolžnosti predala policiji. Aktualni predsednik KPK Boris Štefanec je zatrdil, da ne more z gotovostjo trditi, da ovadba ni bila podana, je pa ta poudaril, da je dejstvo, da ni bila podana na način, da bi bila tudi arhivirana, saj je v arhivu KPK ni mogoče najti.

Razlog naj ne bi bilo le pranje denarja
Pranje denarja na podlagi neuradnih informacij s strani STA pa naj ne bil glavni razlog, zaradi katerega SDS vlaga interpelacijo. Klemenčiču so v SDS že večkrat očitali nepravilnosti pri vodenju KPK in pri prijavi osebnega premoženja. Prav tako so bili kritični do novele Zakona o kazenskem postopku, na katero je Državni svet RS  v torek izglasoval veto. Janša je prek družbenega omrežja Twitter Klemenčiča pozval k odstopu, po tem, ko je zapisal, da je državni svet z 32 proti 4 zavrnil skrpucalo od novele Zakona o kazenskem postopku, s katero je minister po njegovem prepričanju v Sloveniji skušal krepiti policijsko državo.

N. Ž.