Nam grozi padec več sto kazenskih postopkov zaradi odločitev “Masleševe kompanije”?

Branko Masleša (Foto: STA)

Vrhovno sodišče RS ne spoštuje odločbe Ustavnega sodišča RS glede hrambe elektronskih komunikacij.

Ustavno sodišče RS je na zahtevo informacijske pooblaščenke z odločbo 3. julija 2014 razveljavilo člene – 162., 163., 164., 165., 166., 167., 168. in 169. – Zakona o elektronskih komunikacijah. Ustavno sodišče je bilo relativno ostro in je operaterjem elektronskih komunikacij zapovedalo: »2. Operaterji iz prvega odstavka 163. člena Zakona o elektronskih komunikacijah morajo nemudoma po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije uničiti vse podatke, ki jih hranijo na podlagi izpodbijanih določb«.

Še pred tem je o tej tematiki odločalo tudi Sodišče Evropske unije, in sicer je 8. aprila 2014 sprejelo odločbo, s katero je direktivo EU s tega področja razglasilo za neveljavno, češ da je zakonodajalec z njenim sprejetjem prekoračil meje, ki jih zahteva spoštovanje načela sorazmernosti iz Evropske listine o temeljnih pravicah. Odločitev slovenskega ustavnega sodišča je bila tako pričakovana.

Gre za občutljive podatke, ki bi jih morali uničiti
Moj prispevek seveda ni namenjen visoko strokovnim pravnim razpravam, ampak je namenjen preprostim ljudem in njihovim potrebam. Kaj je torej v svojem bistvu odločilo Ustavno sodišče RS? Ustavno sodišče je razveljavilo tiste člene Zakona o elektronskih komunikacijah, ki operaterjem nalagajo tudi zbiranje, hrambo in arhiviranje tistih podatkov, ki jih za potrebe kazenskih postopkov ti posredujejo policiji oziroma tožilstvu. V praksi gre za podatke o tem, koga ste klicali z vašega telefona, koliko časa ste govorili, kdo vas je klical in podobno. Gre tudi za druge komunikacije, recimo tiste o tem, komu ste poslali SMS, MMS, od koga ste kaj takega prejeli. Lahko gre tudi za vašo elektronsko pošto, komu ste poslali kakšno sporočilo in od koga ste kakšno sporočilo prejeli. Take podatke so operaterji elektronskih komunikacij pod zakonsko določenimi pogoji pošiljali policiji in tožilstvu za potrebe kazenskega postopka. Kot rečeno, pa je ustavno sodišče že leta 2014 odločilo, da ti členi omenjenega zakona ne veljajo več in da je treba tako zbrane podatke takoj uničiti. In kaj se je zgodilo pri nas? Podatki kažejo, da prav nič.

Operaterji elektronskih komunikacij tako imenovane prometne podatke o elektronskih komunikacijah hranijo tudi zaradi ekonomskih in naročniških razlogov. Povedano poenostavljeno, do plačila posameznega računa vam operaterji na podlagi teh podatkov lahko dokažejo, da ste točno določen čas z nekom govorili in ste zato dolžni plačati račun.

Davkoplačevalci bomo zopet plačevali odškodnine
Toda “Masleševa kompanija”, se opravičujem, Vrhovno sodišče RS je sprejelo stališče, da Ustavno sodišče RS ni poseglo v 149./b člen Zakona o kazenskem postopku, ki sicer pravi, da so operaterji za potrebe kazenskega postopka takšne podatke dolžni posredovati policiji in tožilstvu. No, in na tej osnovi stvari potekajo naprej, tako kot so do odločbe ustavnega sodišča. Ne vemo sicer, ali so operaterji na podlagi odločbe ustavnega sodišča podatke, pridobljene na podlagi razveljavljenih členov, uničili ali ne. Če so jih uničili in operaterji zdaj pošiljajo podatke iz tiste baze podatkov, ki so zbrani na podlagi ekonomsko-naročniških namenov, je to po mojem mnenju seveda popolnoma nezakonito, ker podatki pač niso zbrani za potrebe kazenskih postopkov, ampak za potrebe ekonomsko-naročniških razlogov. Nastane tudi vprašanje, če in zakaj operaterji zbirajo ekonomsko-naročniške podatke za tako imenovane predplačnike. Teh pa sploh ne bi smeli zbirati, saj so predplačniki.

No, ali imam prav jaz ali “Masleševa kompanija”, bo odločalo Ustavno sodišče RS na podlagi številnih zahtev odvetnikov v številnih postopkih, kjer je šlo za podobne primere posredovanja podatkov operaterjev. Moji pogovori z nekaj nekdanjimi ustavnimi sodniki kažejo na to, da imam prav jaz in ne “Masleševa kompanija”. Če ustavno sodišče odloči, da “Masleševa kompanija” nima prav, bodo posledice zelo velike. Na stotine kazenskih postopkov bo padlo, davkoplačevalci pa bomo plačali odškodnine.

Vinko Gorenak

 • dr Janez Sveti

  No, pa včasih politiki naredijo tudi nekaj dobrega za državljane. Hvala Gorenak!
  DR Janez SVeti Svobodnjak

 • janez zorman

  Pregledovanje el. komunikacije je hudičevo zanimiva dejavnost, še posebej če si v penziji in nimaš kaj početi !

 • RATATA

  Upam, da ne hranijo posnetka tistih svinjarij, ki sem jih vpil telefonski prodajalki iz modernega studia, ko me je silila, naj kupim vse kar imajo.
  Grdo za poslušat! Sploh ne vem, če je reva še živa.

  • rubec

   Za tabo je klicala mene. Takoj sem jo prekinil in rekel da jo nemudoma nate prevežem. Od takrat imam mir.

   • RATATA

    Res sem se razburil takrat, ves sem se tresel. Dobil sem “telečje noge”, ki so me komaj držale.
    Tudi moja glava je bila bolj zariplo svinjska za videt, verjetno.

    • Mojca pokraculja

     Pa kaj si se tolk razburu, ti morš tko napol šepetajoče rečt: ” oprostite zdele pa ne morem, glih f…m”:)) Garantirano deluje, preizkušeno, zveza je takoj prekinjena – z une strani.

     • RATATA

      To izreči pa ne vem, če bi zmogel, saj nisem tolk navihan kot ti.
      Me je pa razjezilo, ker so me klicali že prejšnji dan enkrat, ta “usodni” dan pa kljub temu, da sem prijazno odklonil karkoli kar dvakrat.
      No, pol se je pa začelo stopnjevanje moje “pridige”. Vsakič pa opozorijo, da se pogovor snema.
      Veš kaj, ko si mi tole svetovala, pa v bistvu kar naenkrat komaj čakam, da me nekdo pokliče in mi začne nekaj siliti – uporabil bom tvoj nasvet.
      Hvala – bom poročal!

     • Mojca pokraculja

      No sej nisem tolk navihana, sem ti prodala recept od moje boljše polovice. Bistvo je, da je na uni strani ženski glas, na tej pa moški. Potem pa vse tiho je bilo. Hehe..!

     • RATATA

      Pametna tvoja boljša polovica.
      A se kaj oglasi tu gor(?) ali samo tajnici Mojci suflira?

     • Mojca pokraculja

      Nima časa, mu tolk dela naložim, da ne pride do kompa. Mene pa skoz sekira, pa prav da sem z netom zasvojena. Grem gledat, če je že kej skuhu ?

     • RATATA

      Emancipiranka!

     • Mojca pokraculja

      Pregnana upokojenka !

   • indijanka

    Prodaja po telefonu me zabava. Štejem jo za komunikacijski trening. Še nikoli nisem kupila česa po telefonu. Bolj me skrbijo MMS ji. Razkrita nahajališča regrata, gob in preostelega. Ali pa tisti malce drugačni, ki poživijo kri . Tale Masleša je pa res firbčen. A si ne zna poiskat svoje zabave?

    • Borut Stari

     Ni le firbčen, ampak zelo žleht.

    • tohuvabohu

     Masleša zmaguje na šahovskih turnirjih, ker njegovim nasprotnikom odreveni kri, kadar igrajo proti njemu.

    • Ana Job

     Tisti malo drugačni SMS-i, ki poživijo kri so tudi meni všeč in če so še opremljeni s fotografijo še toliko bolje. Res ne bi bilo fajn, če pridejo v napačne roke!

 • Hun

  3 leta najmanj se hranijo vsi podatki pri operaterju…policija ima v predkazenskem postopku “pravico” zahtevat vse prisluhe

  • Kdo ji daje to pravico ?
   In, ko se izkaže, da so prisluškovali nedolžnemu ?

 • Do kdaj še bomo davkoplačevalci plačevali za NEODGOVORNO, ali pa mogoče celo ZLONAMERNO opravljanje sodniških in tožilskih delavcev ???
  Če nekaj pozabim plačati, mi sodišče izda izvršbo za najmanjši znesek.
  Če počnem nekaj nedostojnega, ali koga užalim, me to isto sodišče obsodi………….

  Kje pa je uzakonjena ODGOVORNOST za delo SODNIKOV in TOŽILCEV ???
  Spet ugotavljam, da pred zakonom NISMO vsi enaki.

  • RATATA

   Če pogrešaš moj apvout tule, ti razložim, zakaj ga ni, pa čeprav se strinjam s teboj in točno razumem tvoje pravilno sporočilo:
   Vsi smo si hudičevo različni.
   Če kdo ne verjame se dajmo vsi slečt, pa bomo videli.
   Pred zakonom pa moramo biti vsi mi, še tako različni popolnoma enakopravni.
   Dveh ni enakih na svetu. (Sem zafrustriran kaj(?))

   • Nisi zafrustriran. Izražaš samo svoje mnenje in prav je tako.
    Kar se pa slačenja tiče pa bi predlagala, da se slečete samo mladi, kaj bi s starino :)))
    Škoda za nas vse je, da smo tako preveč različni.
    Denar pokvari človeka in to je v naši mali deželi problem, ker imajo prenekateri (tu prednjačijo levo usmerjeni) pregloboke r*ti, zavira pa jih ne nihče pač pa še spodbuja.

    • RATATA

     V različnosti mnenj smo tudi enakopravni. No pri nas morda le teoretično, kar se kaše v medijih.
     Seveda mnenja nič ne štejejo, le dejstva. In če ta dejstva poznamo, vemo in to je resnica. Edina resnica. Potem mnenj ni, je samo vedenje.
     Glede uporabljene prispodobe o slačenju, s katerim sem nakazal na različnost (no seveda sem v tem primeru nakazal le na različnost med spoloma), smo si pa res zelo različni tudi v vseh drugih pogledih.
     Razumem, da te moti v tem primeru ravno tisto, kar moti mene.
     Najbolj je pa zaskrbljujoče, ker pred zakonom pri nas, vsi mi različni, nismo enako obravnavani – enakopravni.

     • indijanka

      Hmm..ja. Kaj pa, če poenostavimo in si priznamo, da imamo komplicirano zakonodajo in kot družba nimamo postavljenih prioritet. Sodišča rešujejo enostavne primere, zahtevnejše pa prelagajo. Pravna stroka nima orodja v roki, kar je krivda zakonodajalca. Ampak, tale zgoraj sodi med politik in lobiste in ne med stroko in tu se pojavi težava. Kako tak človek lahko pride do prestola? Bljek.

     • RATATA

      Bljek na kubik!
      Zakonodaja je bila napisana in spreminjana v devetdesetih (pisci so povezani s psički). Nato pa še prilagajana z medijsko propagando. Leta je potrebno navadnim, da iz primerov katerim se čudimo ugotovimo, da si je zakonodajo nekdo pisal zase. To je uzurpacija oblasti (vseh vej).
      Ko so nekdaj napisali “paragraf” so ga dali prebrati navadnemu človeku. Če ga je razumel je obveljal, če ga pa ni razumel, so ga pa napisali na bolj jasen način.
      Pri nas pa ni tako! Kaj je točno napisano vedo le tisti, ki so naročili pisanje in poznajo tudi na kakšen način so zaščiteni, da jim niti pravični sodnik nič ne more (to je povedala mamica M.C.).
      Preveč in prezapleteni predpisi so odraz pohabljenosti družbe! (o tem je nekaj napisal in predaval Boštjan M.Zupančič)

     • indijanka

      Včasih popolnoma presenetiš. Lepo :).

     • tinta

      Naša zakonodaja je napisana tako, da si jo vsak pravnik razlaga in razume po svoje. Rezultate takšnih odločb rešuje potem Ustavno in Evropsko sodišče, ko zadeva priroma do tja. Davkoplačevalci pa se takrat “primite za denarnice ! “, ampak nam ŽAL nič ne pomaga.

     • Ana Job

      Če bi bil ženska, bi rekla, da je prišel skozi rjuhe, ker je pa dec, pa nisem čisto sigurna. Pustimo domišljiji prosto pot….

 • piko8

  srbini in nasplošno jugoviči Slovenijo OGROMNO STANEJO !!

  • MižekFiga

   Turki so srbe po več kot 300 letih okupacije in škode ki so jim jo srbi takrat naredili, raje odšli!

   • tramal

    Srbini so bili petsto let pod turki in tako so postali in ostali turki še danes.

 • Borut Stari

  Potem bo padla, zaradi telefonskih prisluhov obsodba Milka Noviča?

  • Čimprej je treba uzakonit ODGOVORNOST za delo SODNIKOV in TOŽILCEV .
   Vse tako kaže, da so nekateri težko pošteni, če jih ne udari po žepu, ali kako drugače.
   Če ne gre drugače pa se dokumentacija zgubi po poti in zato ni še nikoli nihče odgovarjal.
   ČUDNO, NE ?

 • Ana Job

  Seveda, se podatki pri operaterju,, hranijo minimalno 3 leta,, in pogosto se tudi hranijo za potrebe, udbovske klike, ki te podatke zlorablja v lastne namene, da onemogoča posameznike. Če bi se podatki res uporabljali za pregon kriminala, bi bila Slovenija ,, očiščena kriminalcev in preprodajalcev mamil,, tako pa smo, tam kjer smo. V eni veliki RITI!!!

  • RATATA

   In globoki.

 • Olga

  Kršitelje pa v zapor, z Maslešo vred, pa naj odslužijo svoje kriminalno delo! Za začetek lahko krampajo in nam popravljajo ceste, potem pa skupaj s Kučanom udarniško gradijo drugi tir!

 • Resnica boli

  Ha, ha, kakšne laži. Ko sem protestiral, da NISEM govoril s tujino leta 2016, so rekli, da podatkov, potem, ko izdajo račun nimajo več. A zdaj so jim “ta zgornji” to zapovedali, ker se je v SLO začel rušiti imperij kokainske mafije. A pol tudi tisti prisluhi za Čelavog ne bojo več veljali? Pa nihče ne bo zvedel, katera sodnica je dobila 20 mio. Zakaj NPU ne dela občasnih kontrol na kemijskem inštitutu, če je res, da so Jamnika “stisnili” zato, ker je nasprotoval “delu izven kompetenc” KI?

 • Slovenec 33

  Ne se delati, da ne veste, da nikjer na svetu v nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in da je tudi v Sloveniji tako.
  Zato izdajalsko okupatorjska oblast namerno dela vse v smeri zatiranja in ropanja avtohtonega življa.
  Tako oblast podpirajo poleg okupatorjev in izdajalcev svojega naroda tudi topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma in zato okupacija še traja.

 • Janez

  Bog vam daj!
  Dober dan -vsem !

  je iskreno voščilo vsem tu beročim !
  – od mene – bolj staroverskega a mladostnega Janeza
  – po rodu iz okoliša meni najljubše – ljube – KOMENDE.

  Dobro – spošt. gospod Gorenak
  Ex KP, ZK- jem
  SD, SMC, DESUSOVCEM in ZL “zlo-jevčkom”
  – pa ! ” ZA – DOMOVINO S – TITOM. – NAPREJ ”

  a ta pozdrav, ki so nam ga otrokom v šoli vsiljevali KP “učitelji” raje opustite:
  – ženska, ki je Tita – J. Broza namreč res rodila, spavila na svet – je bila namreč 99% verjetno
  – FEVDALKA, – VDOVA, GROFICA VELEPOSESTNICA gospa M. iz vzhodne Evrope, Galicije itd.

  KER GRE V ZAPISU CENJENEGA GOSPODA POSLANCA SDS GORENKA – ZA PODATKE !
  ki se hranijo in tudi skrivajo, zlorabljajo itd.
  DAJEM POBUDO, DA SE MOJ PODATEK O GROFICI, VDOVI – preveri preko PARLAMENTA R. SLO !

  Ups – pomota v pozdravu :

  z mojim pozdravom tu zelo aktivni članii parlamentarne neostalinistične stranke ZL ,
  nikakor ne bodo zadovoljni !
  Njihov pozdrav – se namreč glasi:
  “ZA DOMOVINO – Z LGBT – JI – NAPREJ !
  Upam !
  , da ZL – ojevčki – na svojih poteh – slavnega ZL političnega turizma npr. po ex YU BOSNI –
  NE BODO
  SVOJEGA POZDRAVA JEMALI TAKO DOBESEDNO, DA BI – PRI PREČKANJU – MINSKIH POLJ !
  Minskih polj,
  ki jih je v Bosni še vedno veliko – kar – IMELI UBOGE LGBT- JE – NA POTI MED MINAMI – PRED SEBOJ !
  V smislu ?
  Dobro!
  Če že kakšna
  – mina eksplodira – naj
  -najprej raznese kakega našega avantgardnega – LGBT- ja !

  Take – usode !
  Pa jaz ubogim LGBT- jem – res ne privoščim !
  Že takointako se je narava precej kruto poigrala z njimi:”ZRNO, KI PADE NA KAMEN – NE RODI”!

  Tudi !
  Prilika o Sejalcu

  “ZRNO, KI PADE NA KAMEN VZKLIJE, ŽIVOTARI, UMRE, BREZ RAZPLODA”) – velja za LGBT itd.!

  iz Evangelijev – v R. SLO – ŽAL SPADA MED MALONE – SKRIVANE PODATKE !?
  Otroci v šolah R. SLO,
  tudi dijaki in študentje – verjetno v okviru rednih študijskih programov žal – NIČ NE ZVEJO !
  Čeprav ,
  navedena Prilika o Sejalcu, Evangeli – nedvomno sodijo v temelje EU in slovenske kulture.

  Hvala spošt. g. GORENAK !
  Zlata vredna pobuda .
  STARA HIŠA EX YU KPJ – SE JE HVALABOGU – PODRLA ,

  Tudi nova hiša naše žal pokomunistične R. SLO – SE RUŠI, RAZPADA ! Nedvomno.

  Temeljnih kamnov, tudi vogalnega kamna -NOVE SLOVENSKE DOLJUBNE DOMOVINE !
  ki bo naša hiša in hiša naših slovenskih prihodnjih rodov !
  BO
  TREBA IZKLESATI – PRIPRAVITI – ŠE VELIKO: PRED GRANJO PRAVE, NAŠE SLOVENSKE HIŠE !

  Teh kamnov in tudi temeljnega

  “VOGELNEGA KAMNA ”
  NAŠE NOVE SLOVENSKE HIŠE !
  ŽAL – ŠE NISMO VGRADILI VANJO !

  Storimo to. Hvala g. Gorenak. Pomembna pobuda, dober tekst. L.r.ex knjižničar JANEZ KOMENDA
  P.S.
  NE POZABIMO NA ŠE KAKO VELJAVNI IZREK, BOŽJO BESEDO O “VOGELNEM KAMNU” Evangeliji.
  Glasi se tako !
  “VOGELNI KAMEN, KI SI GA POZABIL, KI GA NISI HOTEL VGRADITI V HIŠO, KI JO GRADIŠ –
  IN GA NISI VGRADIL VANJO ! TA KAMEN – TI BO – ZVIŠKA – PADEL – NA GLAVO.. IN TE BO – UBIL”

 • KIKI

  Da moram takoj po velikem prazniku gledat to gnusobo, je pa hudo!
  Hudobcu že na “faci” odseva nečlovečnost in mržnja do ljudi!

  • Prle

   Vidva bi tvorila idealen par.

   • KIKI

    A je tud peder poleg vseh grehov?

   • indijanka

    Midva :)?

 • Osti jarej
  • The Truth Keeper

   Potem ni ta pravi rimski pankrt al kako?

 • Fogglof Tunnek
  • Fogglof Tunnek

   Alternativa Obstaja leta 2012: “Ustavni sodnik Petrič, to, da predavaš na zasebni Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, kjer je zbirališče kadra SDS, nam je že dolgo znano, toda to, da tako javno izpostavljaš pripadnost stranki SDS, s strankarsko kravato, pa si do pred kratkim skrival. Je napočil čas Janševe diktature? Se še kdo sprašuje, zakaj nam je ustavno sodišče omejilo pravico do neposredno demokratičnega odločanja na referendumu?”

   Vinko vidiš, to je toto tvoje US!!!!… Kapish???

   • montyamp

    Če ne bi bilo kadra SDS , ti niti trve več ne bi jedel .

   • Janez

    O!
    Lej ga, glej !
    Našga Tunneka !
    Me veseli, da si se oglasil. Tko sumljivo tiho si bil, da sem mislil, da si že “škrip, škrip”
    Ampak!
    Ali se vam ne zdi – cenjeni komentatorji ?
    In nič cenjeni provokatorji ?
    Da ta naš Tunnek – ki nam pravzaprav zelo pomaga. In zvesto voli – SDS !
    Da ?
    se naš nepogrešljivi Tunnek – vedno bolj – kar ? SAM S SEBOJ POGOVARJA ?
    si vedno bolj – KAR – SAM SEBI – PIŠE? Tu na tem ok portalu.
    Se ?
    Vam – ne zdi ?
    Da ta naš Tunnek postaja ZELO TAK – KOT JE BIL TISTI ZNORELI – ZALJUBLJENEC,
    KI GA OBOŽEVANA PUNCA – PAČ – NI MARALA.
    NI MU PISALA PISEM,
    NI MU ODGOVARJALA – NA NJEGOVA PISMA !
    – PA SI JE KAR
    SAM !
    ZAČEL PISATI “NJENA” PISMA, SJ JIH POŠILJATI PO POŠTI ITD.
    Tako pisanje – samemu sebi, samopogovarjanje !
    – je že kar hud stadij ene bolezni ?! Če je kak psiholog med beročimi – naj ? Pove.
    Tunnek !
    Tako zelo slab nisi. Imaš svoje talente.
    Imam !
    REŠILNO BILKO ZATE !
    REŠEVAL BOŠ NAŠE UBOGE PREVARANE – OD KPS, ZKS “RDEČE GOSPODE”- KOMUNISTIČNE, EX SOCIALISTIČNE PRAVE DELAVCE , EX GARAČE IZ FABRIK !
    SEDANJE ZGARANE, V REVŠČINI PENZIJ 400, 500 EVROV ŽIVEČE – REVNE PENZIONISTE !
    Prisluhni mi !
    Dobro delo boš storil, če jim boš pomagal, jih rešil njih – bede, krivične revščine !
    Morda?
    Si boš ? Celo ” rešil dušo”, če si si jo obremenil s kakimi nečednostmi !
    Resno.
    “PO VAŠIH DOBRIH ALI SLABIH DELIH – BOSTE SOJENI ,” je rekel božanski človek pred 2000
    leti.
    Ne po vaših besedah, namenih, mislih itd. LE DOBRA DELA ŠTEJEJO ! Bi ? L.r. JANEZ KOMENDA

 • Fogglof Tunnek

  Ustavni sodnik prof. dr. Ernest Petrič je v svojem nastopu na oddaji Odmevi Televizije Slovenija bil tudi opažen z rumeno kravato, ki so jo večkrat nosili prvak SDS Veliki Diktator ter znani člani desničarske SDS politične stranke, Milan Zver, Dragutin Mate, Zvonko Černač, miličnik Vinko Gorenak, Branko Goebbels Grims in Dimitrij Rupel !!!…. Samo Dimitrij jo je spet zamenjal za rdečo s srpom in kladivom…tako fsaj pravi Milan ko sta bla na skupnem kosilo!!!

  • Mojca pokraculja

   Pička ti, poglej kva teb z rit visi, RUMENA KRAVA(TA), . Ja sej ne morš vedet, če skoz na usta sereš.

   • Fogglof Tunnek

    A boli?

    • Mojca pokraculja

     Verjamem, sej usta niso za srat, to bi pa že lohk ugotovu. Zadnjo odprtino maš pa tud vso pofrderbano, k se pr pevskem zboru tolk napenaš. Ni čudn če boli !

     • RATATA

      Zakaj mu ne napišeš, da zdajle ne morš nič napisat, ker ravno fu….š?

     • Mojca pokraculja

      Ej tega užitka mu pa ne prvošm. Takoj bo kravato iz rit potegnu. Kva pa pol, bomo mi brez njegovga dreka tle ostal !?

     • Nataša Valant

      hI. . . . HI. . . . . .saj on ne prepeva ( kdor poje slabo ne misli ), on mularijo uči peti. To je tista nevarnost.

     • Mojca pokraculja

      On je že propjevao, udbovec, draga moja. Zdej se mu rt trese, ker naslednjič pa bo lustracija, matr jim.

     • Nataša Valant

      Optimistka ? Bravissimo ! Upam, da vas je več takih.

     • Mojca pokraculja

      Nata, pa da zaigraš na klavir, pa kšna viojlinca, še jst k bl na rene znam, veš kakšna muzka bo to :)))

     • Nataša Valant

      Na rene znaš ? Super. Lahko zaigramo zase. Lahko pa vsak dve reni v roke vzamemo, pa jih treščimo skupaj. . . . . s kakšno politično glavo vmes !

     • Mojca pokraculja

      Znam na rene, vešda. Razmišljam kaj bi uporabil za une glave fentat, da bi jih čim več naenkrat, z renami bo bl mukotrpno delo.

  • Kdaj te bodo nagnali iz službe, ker stalno samo po forumih čepiš in opravljaš..
   Ali je to tvoja glavna služba. ?

 • montyamp

  Sarajevsko srbska pravna elita , sredi EU demokracije .
  Kaj pravi Nostradamus ???
  Kdaj bodo banditi izumrli ???

 • tramal

  Sto letni rek še vedno drži to je srbe na vrbe.

 • Nataša Valant

  Pravijo, narod naš dokaze hrani ?? O, ne, ne bo držalo. Jih sicer ima dokaze, narod, a mu nič ne pomagajo.Jih pa zato hranijo vladajoči . Že 75 let ! Tiste dokaze seveda, s katerimi lahko ljudstvo držijo v šahu ! ?Ne glede na US, ne glede na to, kaj si ljudstvo misli in ne glede na to kaj je prav in kaj ni.
  Oni so svete krave, ki si same krojijo pravila za svoje sijajno življenje !!
  B A R A B E

  • Če nimajo dokazov pa se jih izmislijo.

   • Nataša Valant

    + + + + + + + + + in tako veselo vladajo že leta in leta !

 • dob

  Slovenija je, pravno gledano, en kurčev Maslešeriat !

  • tinta

   To pa si lepo povedal.

  • Mojca pokraculja

   Dej Dob, ne tupi. Od kje teb pravni pogled na šerijat? Tam kjer je mfija izvorno doma so vendar masline.

   • dob

    Prvo stiskanje je deviško. Drugo pa ni več deviško, tretje pa niti ne more biti deviško, če je prvo stiskanje bilo ta pravo. Upam, da me razumeš.
    Slovenija je pa privita in iz nje nič več ne priteče, ker nima več šuga ali šugota, odvisno če gledamo stvari po dalmatinsko in istransko ali pa po goriško. Po primorsko pa ne uporabljam, ker je ena kurčeva ruska skovanka, tako kot severnoprimorsk in pa južnoprimorsk.
    Da mi en reče, da smo na Goriškem severnoprimorsk?! Pa kaj smo na Severnem morju?
    S prvega hriba morje vidim! Severna pomeni polarna.
    Zakaj so pa temperature potem tukaj zmerom višje kot pa v Kopru, ki je južnoprimorsk?!

    Skratka, ni nič več ni za potočat, je en že ves krožnik pred nami pobrisal. Zdaj pa prazen krožnik pazi, da ga kdo drug ne bi vzel.
    Upam, da sem zdaj zadovoljivo opisal vlogo, ki jo opravlja Maslešeriat v Sloveniji.

    • Mojca pokraculja

     O, je je za potočat, sam na Deviških otokih !

  • tasilo

   Sem najprej in na hitro prebral Mešetariat … in si rečem, matr, si je dob izmislil eno fajn besedo. Ko sem prebral prav, sem videl, da si si izmislil še boljšo. Odlično!

 • Janez

  Se strinjam !
  S spodnjim komentatorjem.
  Kljub dve leti trajajočim protestom – nas vztrajnikov !
  Se nam je ta grozljivi človek, tudi groljivega javnega početja na sodišču itd. – izmuznil !
  Izmuznil – se je ?
  Roki pravice za vse verjetne njegove zlorabe prava, sodišča !
  Izmuznil !
  Se je žal – v verjetno zagotovo ” pre-dobro” plačano penzijo .
  Zda
  je verjetno s svojo osebo – kot upokojenec se verjetno pridružil – kakemu
  “gnezdu”. Od verjetno večih t.i. ex KP, ZK “GNEZD”?!

  Katerih ne ravno pozitiven vpliv – je znan. A ŠE – ŠE – ŠE PREMALO ZNAN.
  Skratka – okrepil je katero od nejavih ex KP, ZK “gnezd” polnih ex KP,ZK penzionistov.
  Čez čas
  bo tudi “delo” sedanjega upokojenca B.M. – BOLJ JASNO.
  ZAENKRAT
  JE PA ŽE KOT IZHAJA TUDI IZ NJEGOVEGA MRAKOBNEGA VIDEZA !
  Je tudi vse preteklo početje B M. z vplivom na javnost – še v precej mrakobnem mraku.
  Ampak !
  Spomnimo se !
  Kdo je že?
  Predlagal in s preglasovanjem izvolil sedanjega upokojenca B. M. NA VRH SODIŠČA .
  Poslanci,
  sladkobno se nasmihajoči !
  poslanci SD, DESUSA ITD – REALNO NISO TAKO “SLADKI” , PRIJAZNI IN “POZITIVNI”
  KOT
  SE NAM SAMI – PRIKAZUJEJO. SLADKOBNI VSILJIVEŽI SO.
  PREIŠČIMO PARLAMENTARNO
  OZADJA – REALNA – PRIKRITIH NEGATIVNIH POČETIJ SLADKOBNEŽEV !
  IZ
  SD, DESUSA ITD.
  Ta ozadjaj početij sladkobnih SD, DESOSVCEV – zagotovo za nas Slovence – niso – nič “sladka”.
  Mračna in verjetno do nas Slovencev verjetno zlonamerna – so .
  Verjetno in dokazljivo verjetno – zlonamerna so.
  Kot je bil in je verjetno še !
  Ta !
  Mračni človek B.M. – ZDAJ, HVALABOGU – UPOKOJENEC ! L.r. državljansko mnenje JANEZ KOMENDA

  P.S. G. UPOKOJENEC IMA PAČ PO NARAVI – PAČ – TAKO MRAKOBEN VIDEZ – DA SE BO BREZ TEŽAV TUDI V POKOJU LAHKO – DODATNO ZAPOSLIL. ČE BO ŽELEL SEVEDA.
  NPR. KOT MRAČNI STATIST V SF FILMIH O IGRAH DOBREGA IN ZLA.

 • rrrrr

  Pogled na kosmato kanaljo je v meni izzval hude notranje boje zdravljenega kanibala. Takoj po viziti je moj lečeči psihiater zamenjal mojo diagnozo: nekrofil!

  • Janez

   Bravo, tole je pa smešno. Kot en monolog volkodlaka. Lahko noč. L.r. JANEZ KO ENDA

 • Aton

  Prazne obtožbe ustvarijo javno mnenje. Kasnejše odškodnine pa raja plača, Z veseljem!
  Kako je lepo biti glup!