fbpx

Namesto blaginje vse bolj tonemo

Foto: Robert Komac Fojkar

“Vztrajniki se izpostavljate zato, da bi bilo v Sloveniji kdaj drugače,” je na shodu Odbora 2014 povedala evropska poslanka Romana Tomc. Današnji shod je bil namenjen spremembam v slovenskem pravosodju, ki so po mnenju Odbora 2014 “nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji”.

“Človekove pravice in temeljne svoboščine so rezultat dolge in boleče poti, kjer je veliko ljudi žrtvovalo svoje življenje, da bi lahko vsi ostali živeli svobodno in brez strahu,” so zapisali v Odboru 2014. Pred Vrhovnim sodiščem RS sta zbrane nagovorila evropska poslanka Romana Tomc in poslanec državnega zbora Anže Logar.

Odbor 2014: V sodobni in demokratični zahodnoevropski državi zaupanje državljanov in državljank v institucije pravne države predstavlja pomemben dejavnik stabilnosti demokratičnega sistema. Sodišča sodijo v imenu ljudstva, pa vendar vsakodnevno vidimo, da temu še zdaleč ni tako.

Kot sporočajo v Odboru – namesto da bi Slovenci živeli v državi blaginje, vse bolj tonemo. Mladi in izobraženi se iz Slovenije izseljujejo – taka Slovenija, kot jo živimo danes, pač ne more biti vabljiva za mladega človeka. “Potrebno je ustvariti Slovenijo, kjer nas najvišji politiki ne bodo delili na prvorazredne in drugorazredne državljane,” še dodajajo.

J. F., M. P.