Namesto digitalnega opismenjevanja skladišča bi lahko povrnili vid vsem Slovencem s sivo mreno

Datum:

Vlada in njej zvesti mediji v polnem teku demonizirajo zdravnike. Pogrom se prav tako izvaja nad organizacijo Mladi zdravniki, ki se borijo (8. marec bi rekel “fajtajo”) nazaj. Vsak dan na novo izpostavljajo hinavščino trenutnih oblastnikov.

Spomnili so, s kakšno vnemo Golobova vlada za nepotrebne stvari zapravlja naš denar (po vsej verjetnosti na podlagi nepotistično dogovorjenih poslov). Izpostavili so nakup 13.000 računalnikov, ki jih je opravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh.

Pokazali so, kaj vse bi lahko za ta nesmotrni nakup dobili davkoplačevalci. Kot so zapisali mladi zdravniki, bi namesto “namesto digitalnega opismenjevanja skladišča lahko povrnili vid vsem prebivalcem Slovenije s sivo mreno.” Pri tem pa bi ostalo še 2,5 milijona evrov!

foto: X

13.000 računalnikov namesto operacije, ki bi starostnike rešila slepote

Spomnimo, da zaradi sive mrene, ki pri starejših povzroča skoraj popolno slepoto, trpi za manjše mesto Slovencev, ki morajo čakati po eno leto in več na “brezplačno” operacijo (ki so jo v resnici seveda plačali). Marsikdo od teh se odloči za zasebno ambulanto, ki jih “slepote” reši že v enem dnevu. Niso redki primeri, ko cele družine zbirajo denar za svoje ostarele sorodnike za operacijo sive mrene – da bi ti na stara leta vendarle lahko spregledali.

Oblastniki branijo svoje posle, ki so stali več denarja kot 13.000 operacij sive mrene

Medtem je oblast kupila 13.000 prenosnih računalnikov, ki jih ne potrebuje nihče, ministrica pa v nakupu ne vidi nič spornega, predsednik vlade pa celo pravi, da bi “nakup morali opraviti že zdavnaj”.

Glede na znesek, ki ga navajajo Mladi zdravniki, lahko prav tako sklepamo, da bi lahko tudi z zneskom, ki ga je država preplačala za stavbo na Litijski (ne pozabimo, ministrica noče odstopiti!), odrešili slepote prav vse starostnike. 6066 bolnikov čaka na operacijo sive mrene – od tega bo marsikateri v čakalni vrsti umrl in nikoli več ne bo videl lepote Slovenije. Medtem ko bo 13.000 (najbrž nepotistično kupljenih) prenosnikov še kar počivalo v skladiščih.

Vlada je opravičila razlog, zakaj je po nepotrebnem zapravila vaš denar

Vlada je na današnji seji sprejela novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo omogočila vzpostavitev računalniškega sklada in razdelitev že kupljenih prenosnih računalnikov ranljivim osebam – se pravi, gre za retroaktivno opravičevanja spornega posla za nazaj. Vlada trdi, da bo to omogočilo razdelitev več tisoč prenosnikov, ki zdaj čakajo v skladišču, češ da do zdaj pravila, kako razdeliti računalnike med kar pol milijona upravičencev, niso bila natančno določena. Najprej so bili na ministrstvu prepričani, da lahko to uredijo z uredbo, a so se motili. Spomnimo, od 13.000 računalnikov so jih doslej razdelili le 39, in sicer občinam, ki so jih prizadele poplave, primer pa preiskujeta tako PKP kot Računsko sodišče. Pred kratkim pa smo izvedeli celo, da prenosniki sploh nimajo namešenega običajnega operacijskega sistema Windows, ampak le odprtokodni sistem, kar močno omeji njihovo uporabnost.

Na novinarski konferenci sta nesmotrnost nakupa računalnikov opravičevala ministra Emilija Stojmenova Duh in Igor Papič.

Ministrica je povedala, da bodo upravičene družine z vsaj enim osnovnošolcem, ki so pri otroškem dodatku uvrščene v prvi dohodkovni razred: torej tisti, katerih dohodek na družinskega člana ne presega 221,46 evra. Če ne bodo razdeljeni vsi prenosniki, pa bo krog upravičencev razširjen na drugi dohodkovni razred, to je 369,11 evra na družinskega člana. Ni jasno, od kod so prišla takšna ad hoc pravila, a vedno bolj je videti, da so zakon pripravljali “za nazaj”, da opravičijo odkup zaloge dobaviteljev, ki so imeli v skladiščih neprodane računalnike.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...