Napad na policista je morda “enkraten dogodek”, nasilju migrantov pa smo priča stalno

Foto: InfoMigrants

Po tem, ko smo poročali o novem napadu migranta na slovenskega državljana, ki je bil v danem primeru policist, so iz PU Koper na novinarski konferenci poudarili, da “je to enkraten dogodek”. Nasilje migrantov kot tako, po drugi strani, še zdaleč ni enkraten dogodek. 

Slovenski policist, ki ga je na tire na železniški postaji Šapjane na Hrvaškem porinil afganistanski državljan, je huje poškodovan. Policisti sicer poudarjajo, da gre za enkraten dogodek ter da napadov tujcev na policiste na območju PU Koper praktično ne opažajo. Lahko si zatiskamo oči, ampak dejstva in poročanja o vedno novih napadih migrantov se zdijo vedno pogostejša.

Kot smo že poročali, je bil 42-letni policist v soboto zvečer na mešani patrulji s hrvaškima policistkama, kjer so opravljali nadzor mednarodnega vlaka Reka–Ljubljana na železniški postaji Šapjane na hrvaški strani. Med opravljanjem svojega dela in identificiranjem treh afganistanskih državljanov je eden od njih porinil policista, ki je pri tem padel na železniški tir ter se pri tem udaril v rebra in koleno. Tujci so s kraja zbežali. Slovenski policist je huje poškodovan, ima zlomljeno rebro in je na bolniškem dopustu.

Vodja oddelka za državno mejo in tujce na koprski policijski upravi Viljem Toškan (Foto: zajem zaslona)

V nedeljo so nato policisti v Ilirski Bistrici prijeli tri državljane Afganistana, stare 21, 18 in 19 let in ugotovili, da gre za osumljence napada na policista. V postopek so se vključili kriminalisti PU Koper, ki bodo o zadevi s poročilom seznanili ODT Koper. Tujce so vrnili na Hrvaško, kjer bo zoper njih potekal predkazenski postopek, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce na koprski policijski upravi Viljem Toškan. Ta je dodal, da je šlo za prvi tovrsten incident, češ, da se bolj ukvarjajo s poskusi pobegov. Pa so napadi zares tako redki, da iz PU samozavestno zatrjujejo, da gre za redkost?

Napadi se dogajajo, četudi o njih levi mediji ne poročajo
Težko je verjeti kaj takega, sploh če se ozremo še nedolgo nazaj, ko se je na Viču v Ljubljani zgodil vlom v avtomobil. Storilec je bil migrant, ki je vlomil v avto, medtem ko so prijatelji odšli na kavo. Ko sta s kolegico odšli do avta, da bi videli, kaj točno se dogaja, ju je ta napadel in ji hotel vzeti telefon, s katerim je želela vse skupaj posneti in z videoposnetkom opozoriti druge na morebitno nevarnost.

Migrant je na Viču vlamljal v avto. (Foto: Fb)

Prav tako smo nedavno prejeli zapis občana Ljubljane, ki je izrazil skrb nad stanjem v mestu zaradi ilegalnih migrantov. Razkril je, da je nedavno na Viču ilegalni migrant napadel in porezal slovenskega državljana in da je “bila spet cela racija, policaji v jopičih”. Po poizvedovanju medijev na PU Ljubljana so potrdili, da je v Ljubljani res prišlo do nasilnega incidenta. Na PU Ljubljana so potrdili, da je do dogodka dejansko prišlo, vpleteni pa so bili migranti iz Azilnega doma Vič. To je že drugi primer v izredno kratkem obdobju, o katerem mediji niso poročali. Torej ne gre za to, da napadi ne obstajajo, ampak tiči problem v tem, da se o njih ne poroča.

Vlomi, ropi in posilstva
Junija smo poročali, da je na območju Cerknice migrant posilil 78-letno žensko. Posiljevalec je bil prosilec za mednarodno zaščito, nastanjen v azilnem domu, zločin pa je zakrivil med izhodom iz doma. Do posilstva je prišlo v soboto, 27. maja v popoldanskem času, ko naj bi posiljevalec odprl nezaklenjeno železno ograjo hiše in vstopil na posest gospe, ki je obešala perilo, jo zgrabil za vrat in od nje zahteval denar. Ker mu ga ta ni hotela dati, jo je posilil in pustil okrvavljeno do prihoda pomoči. Ob vsem tem poudarjamo, da nevladne organizacije medtem vodijo kampanjo, da se ustavi izročanje migrantov.

Prav tako je leta 2022 migrant v Ljubljani zabodel žensko v lokalu na Šubičevi. Šlo je za Eritrejca, ki je zabodel nekdanjo slovensko vojakinjo, ki je bila težje poškodovana. Šlo je za migranta, ki je v Slovenijo prispel že leta 2010 in je bil doslej zaradi nasilništva že večkrat obravnavan. Napadalca z nožem naj bi pri prejšnjih kazenskih postopkih pomagale nevladne organizacije oz. Inštitut 8. marec, katerega predstavnica za javnost je Nika Kovač. Eritrejcu naj bi pomagali s svetovanjem in pravno pomočjo. Inštitut je sicer podaljšana roka Levice in še nedolgo nazaj smo videli, kako se je poslanka Nataša Sukič dobesedno priklenila na enega od azilantov, da bi preprečila njegov odhod iz Slovenije.

Nataša Sukić se je priklenila na prosilca za azil. (Vir: STA)

Ne gre pa niti za prvi incident, v katerem je bil žrtev policist, leta 2019 se je pri Jurki vasi zgodil incident, ko je migrant ukradel kolo. Ustavila sta ga policista in ugotovila, da gre za tujca, ki je nezakonito prestopil državno mejo. Med postopkom je tujec odrinil policistko in peš pobegnil. Policisti so državljana Alžirije izsledili in mu odvzeli prostost. Istega leta je iraški državljan v nasilnem incidentu najprej z nožem poškodoval slovenskega voznika taksija, po prihodu policije pa napadel še policista, ki je nanj streljal.

Leta 2019 smo poročali tudi o napadu 38-letnega maroškega migranta, ki je prišel iz zapora, oktobra pa je v Ljubljani spolno napadel dve študentki, eni je pri posilstvu grozil z nožem. Maročan je v Sloveniji prestajal dveletno zaporno kazen zaradi nasilnega ropa, ki ga je zagrešil junija 2016. Septembra leta 2019 je prišel na prostost, nato pa je v oktobru v obdobju desetih dni napadel dve študentki, je takrat poročal Dnevnik.

Slika je simbolična. (Vir: Twitter)

Vse to je le drobec napadov, ki so se zgodili v relativno kratkem obdobju. Če o njih ne slišimo, še ne pomeni, da ne obstajajo. Jasno je, da levi mediji sodelujejo pri zakrivanju dejanskega stanja, saj resnica ni skladna z levo vladno agendo o migrantski politiki. Ravno zato je težko verjeti, ko iz PU Koper želijo javnost prepričati, da gre za redkost. V letošnjem letu sicer beležijo že več kot 6200 nezakonitih vstopov v državo. Prevladujejo državljani Afganistani, sledijo državljani Turčije, Konga, Pakistana in Irana. Večinoma mejo prečkajo peš na območju Rakitovca. “Se pa povečuje delež tistih, ki za vstop in izstop uporabijo prevozna sredstva. Uporabljajo vlake, avtobuse in tudi taksije. Povečali smo število kontrol, izvajamo patrulje s hrvaškimi in italijanskimi policisti.” Toškan je še dodal, so letos zabeležili 71 kaznivih dejanj nezakonitega prehoda državne meje, ostalih kaznivih dejanj, povezanih z nezakonitimi migranti, pa ne beležijo.

T. B.