fbpx

Napoved Nova24TV se je spet uresničila – ministrica Kolar Celarčeva koaliciji prinesla skropucalo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc (foto: STA)

V ponedeljek bo 12. december. Dan na katerega je DeSUS napovedal, da bo terjal odgovornost zdravstvene ministrice, če ne bo predstavila reforme zdravstva. Včeraj je do te predstavitve prišlo, vsebina pa je bil preprosto rečeno skropucalo. To, da ministrica ne bo sposobna pripraviti reforme do postavljenega roka smo napovedali že na Nova24TV, na dan interpelacije. 

Naše napovedi se torej že drugič uresničujejo. Edini smo napovedali zmago Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah in tudi edini jasno povedali, da Kolar Celarčeva ni sposobna pripraviti celovite reforme zdravstva v mesecu in pol.

Naše napovedi potrjujejo tudi koalicijski partnerji
To, da je reforma skropucalo, pa je v bolj politično korektnem tonu dejal tudi podpredsednik DeSUS in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Dejal je, da so od ministrice pričakovali več in da je, sploh kar se tiče zakona o zdravstvenem varstvu, predstavila le idejne predloge, ne pa reformnih ukrepov. Spomnimo, da so poslanci DeSUS Kolar Celarčevo ob nedavni interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Sedaj pa je v precepu DeSUS. Za 12. december so zahtevali javno razpravo, ministrica pa ima dva dni pred rokom le idejne predloge. Sedaj so spet obrnili ploščo in začeli poudarjati, da si v stranki upokojencev želijo nove zdravstvene zakonodaje in da ne želijo nagajati. To pomeni, da bojo kljub temu, da ministrica ni pripravila obljubljenega, požrli svoj ultimat in šli s tokom naprej gret še dve leti poslanske klopi. 

Koalicija je pred vrati propada. Interni problemi se v zadnjih dveh kar vrstijo. Poleg te reforme zdravstva, ki je skropucalo oziroma sploh ni reforma ampak kup novel in predlogov, imajo na pladnju še Fides. Zdravniki so koalicijo razklali po polovici. Na eni strani SD in DeSUS, na drugi SMC. Obe koalicijski stranki sta tudi dejali, da ne bosta podprli interventnega zakona. Karel Erjavec obljublja volitve prihodnje leto. Sedaj je samo vprašanje ali bo popustil Cerar, ali pa koalicijski partnerici. A razen stranke DeSUS, ki s populizmom dobiva vsako leto več glasov, je težko pričakovati, da si volitev želijo v SD in SMC. Njihova podpora je namreč zanemarljiva in leve koalicije, razen če spet posreduje sv. Milan, na naslednjih volitvah ne bo.

Aleksander Rant