fbpx

Napovedi vremenoslovcev: To bo najbolj turoben september v zadnjih 50 letih

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Večina države bo v letošnjem septembru deležna najmanj sončnih ur v zadnjih 50 letih, kažejo podatki Agencije RS za okolje. Kot je za STA povedala dežurna vremenoslovka Veronika Hladnik, celo za območja ob Obali kaže na nove rekordno nizke vrednosti glede števila sončnih dni v septembru.

Hladnikova je poudarila, da so se najnižje vrednosti sončnih ur v zadnjih 50 letih gibale pri 100 urah na mesec, ta mesec pa bo stanje podobno oziroma bo imel september še manj sončnih ur. Vremenoslovci zdaj čakajo na sončne ure v zadnjih dneh tega meseca, saj bodo točne številke znane v začetku oktobra. “Zdaj pa za celo Slovenijo, celo za območje ob morju, kaže na rekordno nizke vrednosti,” je dodala Hladnikova.

Najmanj sonca so sicer v tem mesecu videli prebivalci v notranjosti Slovenije. “Glede na veliko število deževnih dni je to neka logična posledica. Je pa res redkost, da ima september toliko deževnih in toliko oblačnih dni,” je še dodala vremenoslovka. September bo tudi po deževnih dneh blizu najvišjih vrednosti.

Vremenoslovci tudi ugotavljajo, da bo po januarju september šele letošnji drugi mesec s podpovprečnimi temperaturami.

Na Arsu sicer za petek in soboto vendarle napovedujejo nekaj sončnega vremena.

J. F., STA