fbpx

Naravovarstveniki bolj slišani kot kmetje – ti bodo stvari vzeli v svoje roke, če država ne bo skrbela za primerno številčnost zveri!

Foto: STA

Sindikat kmetov Slovenije je danes z ostanki zadnjega pokola domačih živali pred ministrstvom za okolje in prostor protestiral zaradi slabega gospodarjenja s populacijo medveda in volka. Kmete je sprejel državni sekretar Marko Maver, ki jim je po besedah podpredsednika sindikata Romana Žvegliča obljubil izredni odstrel medvedov in volkov. Kmet iz Ilirske Bistrice, ki mu zveri redno povzročajo škodo, je zadnji kadaver zadavljene živali pripeljal kar pred ministrstvo!

“Pozorno so nam prisluhnili in obljubili, da bodo šli takoj v izredni odstrel medvedov in volkov tam, kjer se pojavljajo najhujše škode,” je po sestanku z državnim sekretarjem dejal Žveglič. Za izredni odstrel v takih primerih namreč ne rabijo odločb sodišča, vendar pa se ga le redko poslužujejo. O številkah odstrela pa danes niso govorili. V primeru, da jim ministrstvo ne bo pomagalo, je Žveglič napovedal “državljansko nepokorščino” kmetov, ki bodo sami začeli skrbeti za svoje živali. “To pomeni, da bomo sami začeli loviti divjad, jo zastrupljati in streljati,” je dejal. Ob tem je večkrat poudaril, da je država lastnik živali in kot vsak dober lastnik bi morala zanje skrbeti.

Odločitev upravnega sodišča o ustavitvi odstrela je škodljiva
Kmete je sprejel Maver, ki je pred sestankom v izjavi medijem dejal, da na ministrstvu razumejo stiske, ki jih doživljajo kmetje. “Vsi se zavedamo pomena trajnostnega upravljanja z medvedi in drugimi zvermi,” je dejal. Ministrstvo po njegovih besedah ne pozdravlja odločitve upravnega sodišča, ki je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov, zato bodo vložili zahtevo za izredno revizijo te odločitve. “Pripravljamo dodatno argumentacijo, zakaj je predlagan odstrel utemeljen,” je pojasnil.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je ob izpodbijanju odloka vlade o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda iz narave na upravnem sodišču med drugim opozarjala na njegovo neskladje z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva. Sodišče je vladi naložilo, da še enkrat odloči o odvzemu rjavega medveda. Maver je spomnil še, da so v okviru sprejemanja odloka za odstrel sodelovali s številnimi deležniki, da je bil dosežen konsenz o odstrelu 200 medvedov. Pripravljajo tudi strategijo upravljanja z medvedi, poroča STA.

Zveri so mu vse poklale
Kmet Florjan Petrnelj iz Ilirske Bistrice je danes pred stavbo ministrstva v Ljubljani prišel z ostanki zadnjega “masakra na njegovi kmetiji”. Pred letom dni je že že izgubil 18 živali, ki so jih poklali volkovi, država pa jim je po njegovih besedah “priznala le osem živali, ki pa jih še niso izplačali”. Zaradi lanskega in predlanskega pokola na kmetiji niso imeli do nedavnega nobenega teleta. “Telitve so se začele pred 14 dnevi, stelilo se je 15 krav, včeraj pa katastrofa na pašniku. Vse poklano,” je dejal.

Image may contain: outdoor and nature

Komaj skoteni žrebiček s kmetije Peternelj.

Po njegovih besedah so vsi naravovarstveniki bolj uslišani od kmetov. “Bolj so pomembni kot družinska kmetija, kot otroci na kmetiji,” je dejal. Država po njegovem mnenju sramotno ravna s kmeti. “Že danes je v Sloveniji preveč zveri, vprašanje, kaj bo čez deset let,” je dodal. Ocenil je, da so imeli zaradi zveri v nekaj letih imeli 56 tisoč evrov škode, od države pa so dobili le 8 tisoč. V primeru, da država kmetom ne bo pomagala, pa je napovedal, da bodo ustanovili “svojo gardo, da bi zaščitili podeželje“.

Image may contain: outdoor

Naslednji dan so ga pojedle zveri.

C. Š.