fbpx

Narok v kazenski zadevi Carl – Pašek Šetinc proti Janši so spremljale njune “objektivne” novinarske kolegice iz RTV SLO in POP TV

Na veliki petek je na Okrožnem sodišču v Celju potekal predobravnavni narok v kazenski zadevi Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc proti Janezu Janši.  Za kazensko tožbo sta se novinarki odločili, ker naj bi Janša s tvitom, ki ga je pred časom objavil na družbenem omrežju Twitter, mislil na omenjeni osebi oz. sta se novinarki v njem prepoznali. Tvit se je glasil: “Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.”

Če je omenjen zapis kazniv, bi lahko Janša po tej logiki lahko vložil na stotine kazenskih tožb – za kaj vse je že bil označen s strani politične konkurence, pa tudi s strani nekaterih novinarjev, v tem primeru družbeno-političnih delavcev.

“Objektivne” prijateljice poročale o primeru
V petek je bilo predvsem zanimivo to, da so novinarskima kolegicama držale “štango” predvsem kolegice iz taiste javne hiše. V ospredju je bilo namreč videti Petro Bezjak, v pomoč pa je prišel tudi POP TV z mlado Niko Kunaver. Koliko bo to objektivno in profesionalno novinarsko poročanje o “press tvitu”, si lahko samo mislimo. Na obravnavi pa so sedeli tudi tipi, ki so nosili črna očala in recimo, da so to bili tudi novinarji …

Janez Janša je danes v povezavi s temi “nepristranskimi” novinarkami tvitnil: “Novinarke se pred narokom objemajo s Carlovo in MŠP. Nato pa bodo ‘nepristransko’ poročale s sojenja. Praznik medijske prostitucije.”

Predsednik SDS Janez Janša na petkovem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču sicer ni priznal krivde zaradi predmetnega tvita, ki ga je namenil novinarkama Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Mojci Pašek Šetinc in Eugeniji Carl. Dejal je, da je tožba absurdna in izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek zoper njega.

Dejal je še, da v obtožbi ni nobenih dejstev in da gre samo za osebno mnenje. Na vprašanje sodnice, ali se bo udeleževal glavnih obravnav v tej kazenski zadevi, je Janša odgovoril, da bo prišel, če bo to možno. Janšev zagovornik Franci Matoz je predlagal, da se izvedejo določeni dokazi. Tako je predlagal, da se sodišče seznani s člankom “Eugenija Carl – Slovenka leta”, objavljenim leta 2014 v časniku Delo. Po oceni Matoza je Carlova neutemeljeno in zlonamerno poročala o Janši in drugih članih SDS. Meni tudi, da je Carlova ravnala v nasprotju z etiko. Matoz je glede Pašek Šetinčeve predlagal, na se sodišče seznani z določenimi novinarskimi prispevki.

Zagovornik je tudi predlagal, naj se na glavni obravnavi kot priče zaslišijo: Branko Grims, Andreja Valič Zver in Aleš Primc.

Spomnimo še na to. V pravdni zadevi, z istima akterkama, pa Janševa obramba zdaj zahteva vrnitev zadeve v prejšnje stanje, saj Janša lani poleti ni mogel prejeti sodne pošte, kar je tudi pojasnil sredi marca na velenjskem sodišču. Sodišče je namreč Janši v pravdni zadevi naložilo, da mora zaradi predmetnega tvita novinarki Mojci Pašek Šetinc plačati kar 6.000 evrov kazni, pri čemer je sodišče sodbo izreklo kot zamudno, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.

Politikis.si