fbpx

“Naše veliko letalo se hitro spušča in kisikove maske že visijo s stropa”

Foto: epa

Tako je predsednik SDS Janez Janša sklenil govor, ki ga je imel pred delegati v Madridu, in v njem spregovoril o begunski problematiki, s katero se soočamo tako v Sloveniji kot v Evropi.

V četrtek zvečer se je zaključil kongres Evropske ljudske stranke, ki je potekal v Madridu. Delegate je na plenarnem zasedanju nagovoril tudi predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je v govoru med drugim dejal, da naj tisti, ki želijo videti kaos, pridejo v teh dneh na slovensko-hrvaško mejo.

“Čas je za drzno ukrepanje Evropske komisije”
“Če pogledamo politični in gospodarski zemljevid Evropske unije in njene soseščine, je očitno, da ne bomo mogli nadaljevati z običajnim življenjem. Še več, tudi izgradnja močnejših ograj in sprememba politike EU na področju azila in migracij ne bo dovolj,” meni Janša in ob tem dodaja, da moramo okrepiti našo zavezo, dano ob podpisu Lizbonske pogodbe – ustvariti dobro silo, ki je sposobna oblikovati svet. Začeti moramo z našo soseščino, kjer je EU soočena z izzivi z vzhoda in z juga.

A predpogoj za kakršnokoli trajnostno rešitev je po njegovih besedah ta, da se najprej učinkovito zavaruje zunanje meje. “Tiste evropske države, ki branijo naše zunanje meje, potrebujejo močno pomoč s strani vseh ostalih. Čas je za drzno ukrepanje Evropske komisije, da uskladi ta prizadevanja,” je še povedal.

B. O.