fbpx

Nasilni migranti: ponoči uničevali stadion v Zavrču in grozili občanom

Foto: STA

Kljub dejstvu, da vlada še vedno zagotavlja, da obvladuje situacijo v zvezi z migranti, so dogodki na terenu vse bolj dramatični. Kot so nam sporočili očividci, so ponoči migranti uničevali stadion v Zavrču in kradli opremo, v Brežicah pa grozili občanom.

»To niso begunci. Begunci so bili tisti, ki so prišli iz Bosne, ki so bili hvaležni za vsako stvar. To pa so divje horde, ki si vzamejo pravico uničevati, umazati! Vse je uničeno. Tam, kjer so stali, tam so scali. Kjer so ležali, tam so srali. Nihče se noče dotikati teh smeti. Čistimo vsak dan. Odeje, smeti, čevlji, hrana. Vse so zmetali. Ne vem, s čim se hranijo,« je bil za Slovenske novice kritičen župan Občine Zavrč Miran Vuk.

Kraja Brežice in Rigonce sta povsem preobremenjena z migranti. Okoli poldneva je v Rigonce prispel nov vlak z 11 vagoni in več kot 2.000 migranti. Po poročanju hrvaškega radia, pa naj bi iz skrajnega vzhoda Hrvaške že kmalu napotili naslednji vlak s približno 600 novimi prebežniki, ki naj bi slovensko mejo dosegel v večernih urah. Gre za migrante, ki so bili v tranzitnem centru v Opatovcu, kamor medtem z avtobusi prevažajo nove begunce in migrante, ki so trenutno še na srbski strani meje s Hrvaško. Šlo naj bi za najmanj 2.500 ljudi. Številni naj niti ne bi več čakali na uradni prevoz, pač pa naj bi se kar samoiniciativno proti Hrvaški odpravili čez polja in sadovnjake, mimo hrvaških policistov in zaprtih prehodov.

Bo Nemčija spričo poplave migrantov zaprla meje?
Informacije se spriminjajo iz trenutka v trenutek, ena zadnjih je, da naj bi Nemčija celo razmišljala o zaprtju meje. Informacija, ki jo za zdaj še nismo uspeli preveriti.

V zbirnem centru Brežice se medtem tre že okoli 3.000 migrantov, ki jih z avtobusi množično odvažajo v nastanitvene centre po državi. “Stanje še obvladujemo, smo pa ne meji zmogljivosti,”pa se medtem glasi sporočilo generalnega direktorja policije Marjana Fanka. Kot je poudaril ob današnjem obisku begunskega sprejemnega centra v Brežicah, se Slovenija sooča z največjo begunsko krizo v svoji mladi zgodovini, ki od vseh vpletenih terja izreden napor.  Do zdaj naj bi pomagalo tudi okoli sto vojakov.

Begunci množično ostajajo v Sloveniji?
Samo ponoči je policija v bližini mejnega prehoda Rigonce izsledila skupino 2.000 beguncev. Policisti so jih pospremili do sprejemnega centra Brežice, zgolj včeraj je v Slovenijo vstopilo blizu 8000 oseb, kar je največje število pribežnikov doslej. V Avstrijo jih je pot nadaljevalo zgolj 2000.

Zjutraj se je na hrvaški strani meje, malo pred mejnim prehodom Rigonce, ustavil nov vlak z begunci. Točnega števila po poročanju STA policija še ne ve, pričakujejo pa, da se bo ponovil včerajšnji scenarij, ko se je več tisoč migrantov v spremstvu policije po savskem nasipu peš odpravilo v brežiški sprejemni center. Tam je zdaj že nekaj več kot 3000 prebežnikov. Brežiški center, katerega prvotna zmogljivost je približno 400 ljudi, je že prepoln.

Milan Kšela, župnik v Brežicah in vodja brežiškega Karitasa: “Naši aktivisti Karitasa so na terenu zelo obremenjeni ter sodelujejo z Rdečim križem preko civilne zaščite in policije.”

Zaradi izvajanja varovanja državne meje bo mejni prehod Rigonce tudi danes zaprt za ves promet v obe smeri. Na mejnem prehodu Imeno je čakalna doba za vstop v Slovenijo eno uro. Močno je oviran tudi promet na Obrežju, na hrvaški strani nastaja zastoj, zato obstaja možnost, da ga zaprejo.

Več sledi …

N. K., U. U.