Naslednji teden pred preiskovalno komisijo o kanalu C0 tudi Pirc Musarjeva

Datum:

V prihodnjem tednu bo v državnem zboru pestro! Začela se bodo zaslišanja na preiskovalni komisiji C0, na izredni seji DZ pa bo govora o slabem stanju v domovih za starejše. Na komisiji za nadzor javnih financ bo govora o spornem nakupu nove sodne stavbe na Litijski v Ljubljani. 

V sredo na seji preiskovalne komisije o zlorabah in nezakonitostih pri gradnji kanala C0 predvidoma nastopila predsednica države Nataša Pirc Musar biologa Andreja Uršiča in profesorja na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihaela Brenčiča. V petek nameravajo zaslišati nekdanje resorne ministre Jureta Lebna, Simona Zajca in Uroša Brežana ter nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Aleša Prijona.

Komisija, ki jo vodi poslanka SDS Anja Bah Žibert, sicer ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 in suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje, poroča STA.

V prihodnje namerava komisija zaslišati tudi župana Ljubljane Zorana Jankovića. Slednji pričakuje opravičilo od predsednice države Nataše Pirc Musar, zaradi njenega poziva k začasni prekinitvi del in ocene, da je presoja vplivov na okolje glede kinete potrebna.

Ministrstvo je v začetku meseca sklenilo, da ta presoja ni potrebna. V zvezi s tem se je oglasil vodja protestov proti spornemu kanalizacijskemu kanalu Aleš Primc, sicer ljubljanski mestni svetnik. “Nova afera. Tina Sršen, ki je izdala odločbo, da Janković za drekovod ne rabi presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja ni nikoli delala izpita iz zakona o splošnem upravnem postopku in nima pooblastila za vodenje in odločanje v upravnih postopkih!,” je zapisal na socialnem omrežju X.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert s karto ljubljanskega vodonosnika in vrisano traso spornega kanala C0, ki poteka tudi čez poplavno območje, zato je možnost onesnaženja podtalnice še toliko večja. (Foto: Nova24TV)

Ne glede na odločitev ministrstva pa poslanka SDS Bah Žibert trdi, da njihovo delo ni vezano na etapne odločitve. “Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0,” je bila jasna.

Tudi o slabih razmerah v upokojenskih domovih
Na petkovem zasedanju pa bo tudi govora o slabih razmerah v upokojenskih domovih. Slovenska demokratska stranka je v zahtevi za sklic izredne seje izpostavila dolge čakalne vrste za mesto v domu, poslabšano finančno stanje domov in pomanjkanje kadra, poroča STA. 

V SDS predlagajo vladi, da naj poenoti kadrovske normative za zdravstvene delavce in cene zdravstvenih storitev v domovih in bolnišnicah. Vlada bi morala po mnenju stranke tudi sprejeti ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike,  uredila finančno stanje domov, nastalo zaradi višanja stroškov investicij, in zagotovila dodatna sredstva za digitalizacijo domov. Hkrati naj bi dopolnila kadrovske normative, da bodo omogočili zaposlovanje dodatnih kadrov, denimo računalničarja.

Domovom, ki zaradi dviga cen dela, energentov ali storitev ustvarjajo negativni poslovni rezultat, pa naj vlada zagotovi dodatna finančna sredstva in s tem prepreči večji dvig oskrbnin, priporočajo predlagatelji.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...