Nataša Pirc Musar in kranjsko okrajno sodišče dobila krepko zaušnico ustavnega sodišča: Kršila sta človekove pravice novinarki Demokracije!

Nataša Pirc Musar (Foto: STAfoto)

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo Okrajnega sodišča v Kranju iz leta 2014, s katero je potrdilo odločbo takratne informacijske pooblaščenke, da se tednik Demokracija oglobi zaradi objave dopisovanja sodnika in novinarja Mladine leta 2011. Ustavno sodišče je ugotovilo kršitev pravice novinarke in drugih dveh pritožnikov do svobode izražanja.

Okrajno sodišče v Kranju je z zdaj razveljavljeno sodbo leta 2014 potrdilo odločbo takratne informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, s katero je Demokracijo oglobila zaradi objave dopisovanja sodnika Franca Dobrovnika in novinarja Mladine Igorja Mekine leta 2011. Novinarko Petro Janša in urednika Metoda Berleca je oglobila vsakega s po 1.660 evri, založnika Nova obzorja kot izdajatelja Demokracije pa z 8.340 evri.

Sodišče ni opravilo pravilnega tehtanja pravic
Ustavno sodišče pa je ocenilo, da okrajno sodišče pri zagotavljanju funkcije sodnega varstva iz ustave ni upoštevalo meril in zahtev, ki so jih v svojih odločitvah v primeru kolizije dveh enakovrednih pravic že večkrat razložili ustavno sodišče, Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče EU. Ob upoštevanju očitkov, ki so jih pritožniki uveljavljali v zahtevi za sodno varstvo, bi moralo okrajno sodišče presojo prekrškovnega organa preizkusiti s tehtanjem pravic v koliziji po metodi, ki se imenuje metoda praktične konkordance. Pri tem bi moralo upoštevati tudi dejstvo, da je šlo za tematiko, zanimivo za širšo javnost, ki ima pravico vedeti, ali obstaja sum zlorabe položaja z namenom nepooblaščenega posredovanja sodb sodišča.

Sodišče bi moralo opraviti oceno
Okrajno sodišče je zgolj pritrdilo stališču prekrškovnega organa, ki pa zahtevane presoje ni v celoti izpeljal po omenjeni metodi, čeprav je zaznal, da gre za kolizijo dveh pravic. Prekrškovni organ namreč ni upošteval pomena raziskovalnega novinarstva z vidika pravice novinarke do svobode izražanja in s tem na drugi strani informiranja javnosti o zadevah javnega interesa, kar ravnanje sodstva nedvomno je, je zapisalo ustavno sodišče.

Po njegovih navedbah bi moralo okrajno sodišče ob upoštevanih kriterijih in okoliščinah konkretnega primera tudi samo opraviti oceno, ali so pritožniki s svojimi ravnanji izpolnili znake očitanega prekrška. S tehtanjem pravic v koliziji pa bi moralo nato odgovoriti na vprašanje, ali je obravnavana objava osebnih podatkov prekomerno omejujoča za izvrševanje pravice do varstva osebnih podatkov po ustavi, poroča STA.

Peter Truden

 • milanček

  kaj pa lahko človek pričakuje od sekreta, od gnojnice, kot je ta nagravžni zmazek, pirc musar! sranje je, če te narava tako hudo kaznuje, pokvarjenost in hkrati nagravžnost!

 • Janez Kranjski

  Sedaj naj pa ta debeloritna baba plača vse stroške in kazni.

 • milanček

  ali sta ermenceva in pirc musarjeva skupaj ušli iz kakšnega raziskovalnega laboratorija kot produkt raznih poizkusov, saj po videzu sodeč, ta dva stvora sta prišla iz laboratorija, seveda ponesrečenaga poizkusa!

  • Oregon

   zdrav duh v zdravem telesu.

 • Amerikanc

  Ja, ideološka policija udbopartijcev je nekaj podobnega kot je bila leta 1941 OF; ko je OF diktirala koga eliminirati in kako !

  • abc

   Domobrančkom so pa fašisti in švabi diktirali, koga eliminirati.

   • Kapodistrias

    Če bi se kaj spoznal na zgodovino, bi vedel, da so domobranci nastali po kapitulaciji fašistične Italije. Domobrancem Nemci v ničemer niso diktirali, koga eliminirati, tudi domobranci Nemcem ne. Dokazani pa so številni primeri, da so ugledne in domoljubne Slovence Nemcem ovajali ravno komunisti.

    • abc

     Seveda, da so uradno nastali po kapitulaciji fašistične Italije. In zaprisegli so Nemcem, torej Hitlerju in se borili pod pokroviteljstvom Nemcev, proti partizanom – NOB. Ne bluzi sedaj, da so osvobajali Slovence in Slovenijo. Si tipičen primerek pravovernih, ki se na vse načine trudite potvarjati zgodovinska dejstva boja proti Fašistom in Nacistom.Prberi si malo resnice.
     https://sl.wikipedia.org/wiki/Slovensko_domobranstvo

   • milanček

    pojma nimaš pa se oglašaš, komunisti so do napada hitlerja na rusijo sodelovali, skupna protiimperialistična vojna, in tu so komunisti ovajali nacistom imena, ki so jih potem nacisti pobili oz odpeljali v taborišča! prva vojska , ki se je uprla nacistom so bili četniki!

    • abc

     Partizani so se Hitlerju uprli prvi dan napada na Jugoslavijo, belčki so pa izdajali in se prodali .

     • milanček

      neizobraženec, škoda je časa, da polemiziram s teboj, bo treba vzeti kakšno pravo knjigo v roke! glej slike, 1. maja 1941 leta, kako gre nemška vojska skupaj z komunističnimi simboli, ki jih nosijo komunajzarji na paradah po Sloveniji! torej, KP jugoslavije je paktirala z hitlerjem, kar sta podpisala rusija in nemčija, naši komunistki pa so itak bili lojalni ruski KP! ne bom ta žaqlil, ampak to vrabci čivkajo, tebi, intelektualcu? pa to ni jasno! malo se potrdi in preberi , prštudiraj literaturo, a ne zlagano, katere avtorji so komunajzarski debili, ala kardelj in ostala golazen!

 • xtc

  No pa je tudi za “Mesno štruco” prišla palica pravice.

  • tomven

   Mesno…. zelo previden izraz.

 • Stajerka

  ….posebno pozornost in ustavno presojo bo potrebno izvest po sprejetju novega zakona o medijih…….za vse in takšne primere si pripravljajo teren……ne gre za sovražni govor, ampak omejitev svobode govora……žal, ne samo v Sloveniji, ampak celotni EU, je resnica in lastno videnje sovražno dejanje, kar dejansko NE drži, je pa priročen izgovor, da nekomu zapreš gofljo……

 • šmentanamuha

  Aleluja!

  • if

   Aleluja, hebrejsko Hallelu Yah – Slavite Jahveja (Boga).

 • Povprečen Državljan

  Kdo zastopa Melanijo v SLO ???

  • cosmosjasnovidec

   Res je,da jo zastopa ta debela krastača kar tudi pove vse.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

   • Povprečen Državljan

    Tvoja kultura dialoga je res navdušojoča.

    • cosmosjasnovidec

     Vem tako,da ni potrebe po poudarjanju vendar vseeno hvala,ker vidim,da se ti prečutovito dopade tako,da še morda bo kaj nastalo iz tebe.
     ——————————————————————————————–
     Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
     DR.Cosmosjasnovidec
     —————————————————————————————-

  • Oregon

   verjetno na priporočilo koga iz politike.

 • Antonius

  Tale motorizirani *štepsl* z obrazilom na a, je ambiciozen, da glava boli.
  Ko je bila v študentskih časih še stevardesa pri Adriji je vedela o letalstvu več povedati kot piloti. Kasneje na RtvS zaposlena se je imela za prvo poklicano, da je o vzroku letalske nesreče vedela več, kot je kasneje ugotovila strokovna komisija.
  Bolestna ambicioznost pri tej ženski izstopa tudi na področju prava. Ona takoj vse razloži, preden pomisli in premisli.
  Človek se vpraša, zakaj sploh potrebujemo informacijsko pooblaščenko? Če kdorkoli misli, da mu je z informacijo javnega interesa kršena zasebnost, si lahko sam poišče odvetnika in zadevo reši na sodišču.
  Informacijski pooblaščenec/ka je bolj ja, kot ne, en izmišljeni *pravni* organ, ki Kučanovi levici služi kot inkvizitor nad neodvisnimi elektronskimi, tv in tiskanimi mediji.

  • cosmosjasnovidec

   Ja saj.Tako je,ko vsa golazen nekje pametuje raje naj bi se pritoževala glede tega koliko denarja sta pokradla z njenim lopovskim partnerjem.
   Ko je bila še stevardesa ga je pa fafala vsem pilotom med potjo tako,da niso zaspali potniki so se pa pritoževali glede postrežbe.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

   • Oregon

    Bog ne daj, tejle ga ne dam v usta za orng dnar. Za povrh ji še po čikih smrdi iz ust. Fuj.

    • cosmosjasnovidec

     Ko je še bila stevardesa ni bila tako napihnjena kot krastača taka kot je sedaj,ker so jo porivali vsi po vrsti pa se ni utegnila zrediti.
     Ko je več nihče ni hotel je pričela nabirati kilograme.
     ——————————————————————————————–
     Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
     DR.Cosmosjasnovidec
     —————————————————————————————-

     • Oregon

      pa ka si ja nor kaka stevardesa? A na cargo aviation?

     • cosmosjasnovidec

      Nekdaj je bila pri Adriji seveda pa takrat ni bila ravno taka grdosinja kot je sedaj in tudi ne tako debela kot je sedaj saj je v službo ne bi vzeli že zaradi njene sedanje teže saj bi bil avion dodatno preobremenjen.
      ——————————————————————————————–
      Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
      DR.Cosmosjasnovidec
      ——————————————————————————————

 • montyamp

  Trojka Vonta-Vlasta-Musar je dokaz , da morbidno ambiciozne babe niso niti za šporhet , še manj pa za delo v javni upravi .
  V postelji bi se znebile kilogramov , če bi bile ženske , ne pa zafrustrirane možače ki spominjajo na murglosrbskega žveplenega pritlikavca .

  • tomven

   A ti si predstavljam vonto v postelji? Mislim khjstpljž…keh keh. Mene stisne samo ob misli na to.

 • Van Der Waals

  gnila levičarska baba!! naj si vzame ilegalce na dom!!

 • centurion

  UFF, neb je fukou, če bi bil 30 let v Alcatrazu.
  Bi raje nazaj šou.

  • Oregon

   jaz tud. PLavam rajš nazaj na Alcatraz.

 • Janez Kepic-Kern

  AH ?
  Naj raje vzgaja – svoje otrokr,
  NAS PA NAJ PUSTI PRI MIRU – TALE gospa. L.R. JANEZ K. K.KOMENDA

 • FORT WORTH

  Hehehe, jezikava je pa toko, de jo lasten jezik prehiteva.

 • Hribouc

  Bravo, Demokracija! Bravo Petra in Metod!

  Katerega odvetnika sta imela? BRAVO !
  ——————————————————————
  A ta lajna je bla stevardesa? V katerih avijonih pa-s taširokimi prehodi med zici, 1m ?
  No, tako tud za take ma palca dva konca in še nove rastejo v grmovju!