fbpx

Naval ilegalnih migrantov niti z zimo ni ponehal, vlada bo spet zaposlovala!

Foto: epa

Slovenska vlada je aktivirala tretjo fazo “kontigentnega načrta za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito”, saj na ministrstvu za notranje zadeve ne morejo več obvladovati stanja s trenutnim številom zaposlenih. Načrt predvideva zaposlitev še 32 novih uslužbencev, dodatne prostore in opremo ter štiri vozila.

Vlada naj bi po poročanju STA na današnji seji po “Tumblrju” sporočila, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) preseglo kvoto prošenj za mednarodno zaščito, “ki jih lahko kakovostno in nemoteno obravnava z rednimi kadrovskimi, finančnimi, materialnimi in logističnimi zmogljivostmi”.

Število prošenj za mednarodno zaščito je od aprila do septembra 2018 preseglo 250 prošenj na mesec, ki so jih uslužbenci na MNZ sposobni obdelati, tako da so, sodeč po statističnih podatkih, že od aprila 2018 izpolnjeni pogoji za tako imenovano “aktiviranje tretje faze povečanja, zato kadrovske zmogljivosti in prostorske kapacitete ne zadoščajo za nemoteno izvajanje dela na področju postopkov mednarodne zaščite”.

Načrt ne zajema zagotavljanja oskrbe in nastanitve azilantov
Ta načrt v aktiviranju prve, druge in tretje faze predvideva “32 zaposlitev za določen čas, zagotovitev dodatnih poslovnih prostorov, opremo za delo in štiri vozila”. To naj bi obsegalo zgolj izvajanje postopkov mednarodne zaščite, saj kot so izpostavili pri vladi, to ne vključuje izvajanja kontigentnega načrta v delu, “ki se nanaša na zagotavljanje oskrbe in nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito”.

Z drugimi besedami, naval ilegalnih migrantov niti z zimo ni ponehal. Na MNZ pa potrebujejo okrepitve samo za procesiranje vseh prošenj za azil. Kajti, kot smo že poročali v preteklosti, nevladne organizacije pripravijo ilegalne migrante za vstop v Slovenijo tako, da če jih ujame policija, nemudoma zaprosijo za azil.

Ivan Šokić