fbpx

Ne boste verjeli! Velenjski veterani vojne za Slovenijo se prihajajo v Ljubljano poklonit sestreljenemu pilotu agresorske JLA, spomenika padlim za Slovenijo na Žalah pa ne bodo obiskali!

Foto: demokracija

Velenjsko združenje veteranov vojne za Slovenijo v petek, 8. novembra, prihaja v Ljubljano. In, ne boste verjeli, poklonili se bodo sestreljenemu pilotu sovražne JLA.

V velenjskem muzeju osamosvojitve so kot del stalne razstave pripravili tudi Mrlakov kotiček, ki je očitno namenjen rehabilitaciji tega pilota vojaškega helikopterja agresorske JLA, ki je bil sestreljen nad Ljubljano. Zdaj člani velenjskega združenja veteranov vojne za Slovenijo prihajajo v Ljubljano, da bi se poklonili Toniju Mrlaku.

“Z avtobusom se bomo odpravili proti Ljubljani, kjer si bomo najprej ogledali spomenik posvečen slovenskemu vojaškemu pilotu, ki je bil sestreljen nad Rožno dolino, medtem, ko je z neoboroženo Gazelo prevažal kruh enotam v vojašnico na Vrhniki – Toniju Mrlaku,” so zapisali na spletni strani.

Spomnimo. Emilija Mrlak, žena Tonija Mrlaka, je sicer pred leti v zvezi s sestrelitvijo Mrlakovega helikopterja zahtevala preiskavo zoper upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča, ker naj bi med osamosvojitveno vojno na grozovit in zahrbten način umoril njenega moža Antona Mrlaka, s tem ko je ukazal sestrelitev, pri čemer sta umrla tako Mrlak kot pilot in tehnik letalec Bojanče Sibinovski, a je tudi sodišče ugotovilo, da je bil pokojni Mrlak “pripadnik agresorske JLA in da je nesporno dejstvo, da je v trenutku, ko je bil sestreljen, letel po navodilih nadrejenih iz JLA, ne pa da bi bil na begu iz JLA, in da je bil helikopter Gazela 664, v katerem je letel pilot Merlak, sovražno plovilo in legitimna vojaška tarča” (sodba II Ks 12880/2015).

Emilija Mrlak – žena pokojnega pilota Tonija Mrlaka. Foto: Nova24TV

In kaj bodo velenjski veterani še počeli v Ljubljani? V Tivoliju si bodo v Cekinovem gradu ogledali Muzej novejše zgodovine, v Pivovarskem muzeju v stavbi nekdanje sladarne Pivovarne Union pa si bodo ogledali zgodovinski prikaz proizvodnje piva, sodarstva in gostilniške opreme. Ob 13.30 uri se bodo okrepčali v Gostilni in piceriji Jurman, kasneje se prevažali po Ljubljanici z ladjico. Ogleda spomenika padlim za Slovenijo na Žalah nimajo v načrtu, prav tako ne ogleda Muzeja slovenske osamosvojitve, ki je prvi tovrstni muzej v samostojni Sloveniji. Najbrž zato ne, ker ga je postavilo in z njim upravlja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Janja Strah