fbpx

“Ne moremo si zatiskati oči in trditi, da je Slovenija varna država”

Foto: STA

Premier Miro Cerar je današnjo sejo sveta za nacionalno varnost menda sklical zato, da se politični vrh naše države in pristojne institucije, ki skrbijo za varnost, seznanijo s trenutno oceno varnostne situacije v Sloveniji. Njegova ocena po seji je bila skopa in kontradiktorna.

Premier Cerar je namreč v eni sapi zatrjeval, da je Slovenija varna in da deluje “normalno” – karkoli že to pomeni -, po drugi strani pa priznal, da je situacija zaskrbljujoča, ker se po svetu dogaja vse več varnostnih incidentov in terorističnih napadov, hudih zločinskih in kriminalnih dejanj. Ampak po njegovem, Slovenija kakor da ni del sveta, živi v miru in zaščitena od vsega hudega.

Cerar ne navaja konkretnih ukrepov za zagotavljanje varnosti
Kljub temu, da Evropo, v prvi vrsti Francijo in Nemčijo, pretresajo vedno hujši ekscesi terorističnih organizacij, pa Cerar vztraja pri oceni, da stopnja ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka, zato je po njegovem dovolj, da ostanemo “budni in pozorni”. Sicer je omenil tudi ukrepe, ki naj bi bili pripravljeni v primeru, da bi se situacija pri nas zaostrila, vendar od vseh ni navedel niti enega konkretnega. Povedal je le, da bi morali biti le-ti “sorazmerni z varnostnim tveganjem”. Izrazil pa je zaskrbljenost za svobodo in človekove pravice posameznikov.

“Ne moremo si zatiskati oči in trditi, da je Slovenija varna država”
Predsednik Odbora za notranje zadeve pri Strokovnem svetu SDS dr. Božo Predalič po seji sveta za nacionalno varnost njene vsebine ni komentiral, je pa dejal, da bi si želel jasnejši in bistveno odločnejši pogled na prihodnost. “Iluzija bi bila, če bi si Slovenci predstavljali, da je Slovenija osamljen otok sredi Evrope. Potrebno se je zavedati, da skušajo teroristi napadati tam, kjer se jih najmanj pričakuje in po čim večjem teritoriju vzpostaviti neke vrste nezaupanje, negotovost in paniko med ljudmi.”

Prav zato po njegovem mnenju ne moremo trditi, da je Sloveniji varna država in opozoril, da si ne smemo zatiskati oči pred možnostjo terorističnega napada tudi v Sloveniji.

Vlada gluha za varnostne predloge SDS
Predalič je še spomnil, da je SDS v preteklosti predlagala cel niz priporočil in ukrepov, ki bi bistveno povečali varnost v državi v prihodnje, a jih je koalicija v DZ žal zavrnila. Spomnil pa je še, da “smo več kot pol milijona ljudi nezakonito in v neskladju s schengenskimi pravili transportirali preko Slovenije. Kasneje se je izkazalo, da so bili tudi v tem valu tudi taki, ki so potem v Nemčiji in Franciji izvajali teroristične akcije.”

Vesna Vilčnik