Ne sodišče, Kučan in Kadijević sta sodila Janezu Janši

Tudi ob letošnji obletnici afere JBTZ, ki sicer ni bila okrogla, vendar je vsako leto vredna spomina in pozornosti, so osrednji mediji poročali s stisnjenimi zobmi, kolikor sploh še dajejo temu kaj prostora in kolikor slovensko blond novinarstvo sploh razume in pozna dogodke izpred slabih 30 let.

V teh dneh, ko smo se spominjali 28. obletnice JBTZ, so novinarji na stranko SDS neumorno naslavljali urgentna vprašanja o članstvu, o Čušu, Banovi, Mrlaku, članarini in kar je še drugih neumnosti, osrednji mediji pa so se bolj ukvarjali z devetim mestom Boruta Pahorja na neki obskurni lestvici najlepših predsednikov. Predsednik države bi se v teh letih že gotovo rad ozdravil patološke narcisoidnosti, vendar mu mediji tega ne pustijo. 

Letošnja obletnica JBTZ bi za medije in novinarje s kančkom novinarskega občutka morala biti pomembna, saj se je z nekaterimi pričanji in novimi dokazi ter dokumenti ponujala imenitna priložnost za novinarsko raziskovanje in prave novinarske zgodbe, analize in primerjave. Vztrajnost Igorja Omerze je koristna, saj z brskanjem po arhivih še vedno najde kak dokument, ki se je izmuznil udbovski inkviziciji, ko je za sabo skušala brisati sledi.

Škandalozno dogovarjanje v partijskem vrhu o kazni Janezu Janši
Kje so se te dni ponujali nastavki za malo bolj resno novinarsko delo? Prvič, Janez Janša je v teh dneh nekajkrat javno povedal, da sta se Kučan in Kadijević dogovarjala o višini njegove kazni in kazni za vse ostale v procesu JBTZ. Po aretaciji Janeza Janše se ni začel niti predkazenski postopek, ko sta se Kučan in Kadijević pogovarjala, za koliko let bo šel kdo sedet. O tem obstajajo dokumenti in to je seveda škandal brez primere. Milan Kučan se na to ni odzval, ni poklical v Odmeve, da bi to zanikal, ni ga bilo videti v 24 ur ali na novinarski konferenci na Ljubljanskem gradu, kar seveda pomeni, da je res in se je rajši zavil v molk, mediji pa so z ignoranco tega dejstva in dodatno trivializacijo medijskega prostora to zgodbo prekrivali in jo skušali potiskati v pozabo. Mediji so umolknili in Kučana niso šli zgroženo spraševati, ali je to res in kako je to sploh mogoče?!

Kako je mogoče, da se je kasnejši dvakratni predsednik Slovenije in nekaj skrajšanega mandata tudi predsednik predsedstva Republike Slovenije dogovarjal z generalom jugoslovanske vojske in zveznim ministrom za obrambo o višini kazni in trajanju zapora za skupino ljudi, ki jih je partija in Udba zaprla v vojaške zapore? Kučan je bil takrat predsednik slovenske partije in novinarji bi lahko vprašali, ali je to bila stalna praksa, da je vrh partije tudi sodil in obsojal, koliko je bilo takih primerov, na kakšen način so odmerjali kazni? Ali se zdi Kučanu takšno početje v njegovih plodnih partijskih letih moralno dejanje tudi dandanes? Ali je kdaj pomislil, da bi se za takšno početje opravičil žrtvam in slovenski javnosti? Novinarji bi lahko poskušali zvedeti, kdo je zagovarjal višjo kazen, Kučan ali Kadijević? Ali je Kučanu z današnjo distanco kaj žal? Zakaj tega dogodka ni mogoče prebrati v njegovi biografiji? Ali zaradi slabe vesti skuša te dogodke čim prej zbrisati iz spomina ali pa je to le še ena od Repetovih pozab v tej prirejeni biografiji? Kučana bi povprašali po spominih, ali se je Dolanc prešerno razveselil, ko mu je v Beograd sporočil, da so končno zaprli Janšo. Vprašanj bivšemu predsedniku partije in države, ki bi zanimale Slovence, je torej na pretek. To je zanimivo in relevantno za medijsko občinstvo, ne pa kakšni obskurni izstopi iz strank ali/in število članov.

Kaj je Kučan govoril pred preiskovalko?
In drugič, posledica prvega razkritja je, da se je Milan Kučan pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki je preučevala politično odgovornost funkcionarjev v primeru JBTZ, očitno lagal. Parlamentarna preiskovalka ima kar velika pooblastila, ki so podobna pooblastilom sodišča, in laganje pred tem parlamentarnim preiskovalnim tribunalom je kaznivo dejanje. To razkritje bi lahko novinarje napeljalo do tega, da bi začeli raziskovati izpoved Milana Kučana v državnem zboru leta 1996. Takrat je Kučanov odvetnik Zakonjšek zgroženo pisal preiskovalni komisiji, da so postopki komisije pri zaslišanju Kučana kršitev človekovih pravic.

Zanimivo. Res zanimivo sklicevanje na človekove pravice ob današnjih spoznanjih Kučanove vloge v primeru JBTZ.  Nisem zasledil, da bi kdo poiskal magnetogram pričanja in ga podrobno analiziral ter primerjal s tem, kar je danes znanega. V arhive te preiskovalne komisije se ni nihče poglobil. Nisem zasledil, da bi na kako televizijo vabili ugledne pravnike, da bi razvili razpravo o tem, kaj se zgodi, če predsednik države laže pred preiskovalno komisijo, tudi če je kot predsednik že nekaj časa v penziji. Ali ga je zaradi časovne distance še mogoče kazensko preganjati ali je vse skupaj zastaralo in vse skupaj ostane na ravni moralne sramote nekoč visokega oziroma najvišjega politika v državi?

Novinarji, ki ne znajo postavljati vprašanj sebi in drugim, seveda niso veliko vredni ali so kar – ničvredni.

Proti Janši so dovoljena vsa sredstva
Že ob nedavni vložitvi kazenske ovadbe zaradi veleizdaje so mediji sočustvovali s Kučanom in ga z vazelinsko servilnostjo ščitili spredaj in zadaj, zato seveda ni bilo pričakovati, da bi ta škandalozni poseg Kučana in Kadijevića v človekove pravice tudi raziskovali. Kot sem zase v preteklosti – in tudi še dandanes – večkrat slišal, da so me še premalo pretepli ali da bi me morali kar do konca, je vedno, ko je v igri ime Janeza Janše, dovoljeno vse. Nič hudega, če se kupčka in igra z usodami in človeškimi življenji, če to počne njihov človek. In to proti našemu. Njihovi lahko ubijajo, so že vedeli, zakaj, in vse jim je dovoljeno in odpuščeno. Še premalo so jih, lahke beremo na forumih ali med vrsticami govorijo ljudje, ki za svoje zasluge prejemajo visoke državne pokojnine.

To so žalostne zgodbe današnje slovenske realnosti, ki jo mediji z ustvarjanjem navidezne ali lažne resničnosti na predvečer praznovanja četrt stoletja samostojne države še dodatno grenijo.

Miro Petek 

 

 • rubec

  Zdaj mi je šele jasno zakaj je Kadijeviću v nekem trenutku izpadlo eno steklo iz očal. Kadijević je predlagal 8, Kučan je rekel 15.

 • dr Janez Sveti

  Miro Petek, ko bi bilo več novinarjev vaše kvalitete, bi bil vaš poklic spoštovan in verodostojen. Kupu lažnjivih Kljukcev, ki pijani sestavljajo naročene propagandne vložke, pa ne verjamem niti, da je jutri nov dan.
  Dr Janez Sveti internet news

  • RATATA

   Zaenkrat kaže, da je kvaliteten novinar le tisti, ki so ga hudo pretepli.

   • samsara

    Sledi povezane z agresorji-pretepači so vodile v visoko politiko udbofevda.
    Takratni prvi policaj je vneto ‘dihal za obratnik’ a na koncu je od vsega ostal le en beden prdec.

 • Sil Ka

  Od kumunistične bande drugeja kot teror laž in zločin ni mogoče pričakovati. Obžalujem, da se Slovenci nismo po tolikih dokazih sposobni prebuditi in na volitvah pokončati golazen.

 • dež

  Najboljša ocena SI novinarstva ever. “Ničvredni vazelinsko servilni novinarji” ali po domače, retardirane novinarske pederčine. Bravo Miro, za tole si zaslužiš Pulitzerja.

  • Nova24TV Mod 2

   Opozorilo: Nestrinjanje lahko izražamo tudi brez
   1 žaljivih/zaničevalnih besed,
   2 (kontekstualno) slabšalnih izrazov,
   3 izrazov z negativno vrednostno konotacijo oz.
   4 poimenovanj, s katerimi bi lahko prizadeli dostojanstvo sočloveka,
   ter s tem vzpostavljamo kulturni nivo komentiranja.
   #pederčine

 • indijanka

  Zanimiv članek. Poleg poudarka informacijam, ki so v tem trenutku pomembne, da nehamo tavati v megli, odpre še globje vprašanje. Zakaj v Sloveniji ni take prerazdelitve človeških virov, da bi ljudje opravljali delo za katerega so poklicani. Res je zadnji čas, da začnemo pri družini in vrednotah, da bodo otroci lahko varno poiskali področje svoje ustvarjalnosti. Cenzura misli nikoli ne bi mogla utišati poklicanih, lahko utiša samo napačno razporejene.

  • rubec

   Prav imaš. Mi smo kot otroci bili deležni le klofut in neprestanih laži katere smo se v šoli morali celo na pamet učiti. Samo en primer za katerega verjamem da veš saj izvira iz tvoje bogate indijanske zgodovine. Pri opisu bitke za Dražgoše so kot za šalo ukradli incident ki se je pripetil med znamenito bitko v gorah Sierra Madre, kjer je na skali Bitch Rock v neenakopravnem boju podlegel sin slavnega poglavarja Geronima. Bičkova skala ja, hahaha, da se ne bom uscal od smeha.

   • indijanka

    Drži. Sama imam Indijanske prednike na obeh straneh. Ker sem bila dedkova izbranka, mi je z resnico postregel že, ko sem bila majhna. Da jo je sam doumel, je moral izgubiti osebo, ki jo je ljubil.

   • indijanka

    Še nekaj bi dodala. Starši otrokom dolgujemo, da ji podučimo, da je življenje šola ne pa, da je šola življenja. Vsa tragedija naše družbe sloni na skovanki teh dveh besed.

   • dob

    Spominjam se, ko sta Son of the Bičko in Old Surehand lovila bizone v Triglavskem narodnem parku… Bilo jih je le še nekaj, ker sta jih skoraj vse počistila Dolanc, Tito in Kardelj. Da o gobah ne govorim! Včasih je bilo V Triglavskem narodnem parku ogromno gob in bizonov, domačini so v glavnem živeli od gobove juhe in bizonove zaske. To je bilo včasih.
    Potem, ko so omenjeni socialistični heroji razredčili rastlinske in živalske vrste, se Bohinjci zadovoljijo z govejo župo in tenstanim krompirjem. Zelena solata gre zraven, se razume. Precej olja in jesiha gre noter. Česna tudi. Ampak slab priokus ostane.
    Kravji bal je dokaj slaba zamenjava za nekdanje čase. Poleg tega krav ne moreš streljat na daljavo z daljnogledom.

    • rubec

     HAHAHAHAHAHA. Pulicer.

    • indijanka

     Luškana zgodba. Slovenci nikoli ne bomo doumeli indijanske misli o tem, da zemlja ne pripada nam ampak mi pripadamo zemlji. Manjkajo zgodbe ob ognju. Zgodbe Modrecev družbe. Si kaj zapisuješ svoje misli?

     • dob

      Imam precej čuden odnos do “literature”.
      Zapišem stvari, ki prihajajo iz mene, to vsekakor. Po navadi vidim, kam kaj rine, kam hoče, se bori, da bi sebe povedalo… Jaz se pa malo umaknem in pustim, da me uporabi zato, da govori o sebi. Najbolj bi bil vesel, če bi lahko ves čas to počel. Bil umaknjen in bi govoril o tistih, ki so v meni, in mi govorijo, kaj naj v njihovem imenu povem. O skritih željah, o pozabljenih stvareh, ki se ne smejo izpovedati, o zapuščenosti, o upanju. Ne vem več, kaj je moje, kaj pa njihovo. Zdaj mi je to tufdi vseeno. Na koncu sem še sam useglihar, mar ne?!

      Potem seveda nastane problem, ker drugi tega tako ne vidijo. Ne v sebi, ne pri meni. Zato se ne razumemo.
      Ampak zapišem si mnogo tega in nekoč, če bom živ, bom to povezal in morda natisnil. Ampak, saj veš, kako to gre pri nas. Če nimaš denarja, če nisi pri koritu, še knige skupaj ne spraviš, če nisi pripravljen plačati stroškov tiskanja, razpečevanja, davkov državi… Kdo pa to potrebuje?! V resnici mi ni do kariere, ne do literature, to je nekaj drugega.
      Jaz Mojega Boga ne prodajam. Dam ga. Prodam pa ne.
      V bistvu sem hvaležen Novi24TV, da smem tukaj pisati in da me ne spodijo zaradi tega. To, da napišem kar hočem, je zame lepota in luksuz, ki ju nisem vajen.

      In tista bitja, ki so notri v meni…
      Ko si že omenila ogenj. Pri meni je “pleme” otrok, ki jih slišim.
      Sedim z njimi ob ognju. Povejo mi svoje zgodbe. Vsak vstane in vsi drugi vemo, da nam hoče nekaj povedati. Poslušamo ga, ker vemo, da bo govoril za vse nas. Zato čutimo veliko spoštovanje do tega, kar bo rekel. Kdo pa sem jaz, da ne bi tega zapisal tako, kot je rekel, kot mi bo naročil?! Zaradi njih obstajam, zanje pišem, njih izražam! Njihove misli in želje opisujem.
      Nikakršen avtor ničesar nisem, nobenih zaslug nimam s tem v zvezi, samo odgovornost in dolžnost čutim, da povem, kar so mi naročili naj povem moji mali. Rečejo mi: ne vemo, kako boš to povedal, to je tvoja stvar. Vseeno nam. Povej tako, da nas bo kdo razumel, da nas bodo slišali, da bodo vedeli, da smo.
      Imenujem jih moji mali, nerojeni.

     • indijanka

      Popolnoma te razumem. Pa, vseeno tako zapisano razmišljanje štej med dediščino. Svojo.

 • karpelec

  Ne razumem, da ob takih dokazih in resnicah še toliko ljudi v Sloveniji vedno verjame propagandi foruma 571 in , da oni sami ne spregledajo. Dobesedno zabetonirano v umu imajo virus, ki je imun na vse inteligentne razlage.

 • Olga

  Kučan in Kadijevič sodita na mednarodno sodišče za vojne zločine, saj jima domača sodišča ne bodo sodila! Mogoče se bo zganila mednarodna javnost zaradi smrti tujih novinarjev! To je edino upanje!

 • www

  Za Kučana je rešitev in to je SODIŠČE.
  Zberite dokaze in na obtožno klop z njim, postopkov mora biti več.
  V sloveniji sploh nebo obravnavan, vendar v EU to ni samoumevno.
  Izogibati so se ga že začeli tudi njegovi.
  Ni hudič, da se nebo našel žvižgač.

  • www

   Zanimivo je, da so kučanovi partijski kolegi končali v Haagu ali pa v Rusiji.
   Je Kučan nudil Haagu IZDAJO svojih balkan partijskih kolegov, da so ga SPREGLEDALI ???

 • Duhec

  Bore malo se je spremenilo. Tud dons dokazi ne igrajo posebne vloge, če si jim trn v peti.

 • centurion

  Kučan strahopetno pošilja v ogenj zadnje bolnike
  kategorije desetar Lipič(za generalski čin je on sramota).
  Naj se pojavi na soočenju in pove ljudem jasno svojo vlogo, strahopetec in
  zahrbtnež.

 • moat

  Tudi če bi Kučanu sodili, ne glede na to, ali bi ga sodišče oprostilo ali obsodilo, bi ga ob vsaki obletnici JBTZ znova in znova pošiljali na sodišče. OK, torej obstajajo dokumenti proti Kučanu, obstajajo pa tudi proti Janši in Krkoviču (zadeva Merlak). Hvala bogu, saj so vsi očitno izgubili spomin, dokumenti pa to tudi potrjujejo. Obsodimo vse, da se boste lahko začeli ukvarjati s prihodnostjo in s problemi tukaj in zdaj!

 • Kučko pod pručko

  Hvala Miro Petek, eden redkih pokončnih novinarjev, da ste nam še dodatno rasvetlili dogajanja okrog aretacije Janše in ostalih. In hvala Omerzi za ves trud pri brskanju po arhivih in odkrivanju murgelskih svinjarij.

  To, da je Kučan potuhnjenec brez primere, mi je že od vsega začetka znano. Njegov pogled je tipičen za ljudi take vrste. Nikoli sogovornika ne pogleda v oči, saj vedno zre nekam v višave, še raje pa kar v tla. Za neumne stare mamce izpred petindvajsetih let pa je bilo dovolj, da jih je kot uboga para kot nedolžna žrtev pogledal s plavimi očmi in že so ga volile, s tem pa nas in celotno Slovenijo pripeljale v propad. Kučan je kot najvišji partijski funkcionar znal izkoristiti svoj ‘šarm’ in si tako ustvaril podobo poštenega politika, ki je vse od osamosvojitve pa do danes obvladoval večji del slovenske javnosti.

  Iz dneva v dan pa o tem murgelskem pokvarjencu in potuhnjencu prihajajo nove resnice in ta o njegovem dogovarjanju s Kadijevičem je le ena izmed njih. Ne prva in tudi ne zadnja. O njegovem ogabnem značaju nam pričajo trdni dokumenti, ki jih ne morejo izničiti niti njegovi poslušni novinarji iz kluba 571. Dolgo že tudi vemo, da je lažnivec brez primere. Pred dnevi nam je direktno v oči lagal, da o predaji orožja TO ni bil obveščen.

  Prav zanimivo pa se mi zdi vprašanje o njegovem laganju pred parlamentarno preiskovalno komisijo. In če ima laganje pred tem organom enak status kot pred sodiščem, bi ga morali ovaditi tudi zaradi tega. Verjetno pravno iz vsega ne bi bilo nič, saj se je lagal pred dobrima dvema desetletjema, bi pa svetovna javnost zvedela še eno podrobnost o njegovem do konca pokvarjenem značaju!!!

 • Caetano

  Mislim, da je res dobra prilika zdaj, da javnost Kučana spregleda, kajti v zvezi z razorožitvijo se je res dobro zapletel in vsak pameten vidi, da nekaj ni v redu. Torej poveljnik TO iz Jesenic je o ukazu za razorožitev obvestil Staneta Dolanca, ki je bil vsaj poprej šef od Kučana. Spomnim se dobro, da so ga večkrat nazivali ”vojak revolucije”. Dolanc pokliče takoj Kučana in tega Kučan ne zanika. Pravi pa da je potem klical Hočevarja, ki je po nalogu JLA vodil razoroževanje in ga vprašal, če se to res dogaja. Hočevar, da je zanikal in on je pustil stvar pri miru. ????!!!!!!!! Če dobiš obvestilo o razoroževanju ne vprašaš osumljenca, če je to res. Kvečjemu obvestiš naprej in pošlješ ljudi na teren, da preverijo situacijo. Tu je jasno, da Kučan laže. Poleg tega sploh ni verjeti, da bi bolj zaupal Hočevarju, kot svojemu bivšemu šefu Dolancu.

 • Peter

  Hm tu bi bilo še potrebno preiskat umor Krambergerja ! Kučan dobro ve kaj se je dogajalo oz kaj je storil !! LP Peter

 • if

  Slovenija je v moralnem razsulu, gospodarsko uničena.

  Obe stanji sta posledici volilnega telesa, ki še ni dojelo, da so vir težav politične gruapcije rdečega nazora, ki jih kljub očitnemu nazadovanju in kršenju ustave vztrajno umeščajo na oblast.

  Volilno telo s takim odzivom dokazuje bebavost, malomarnost, mazohizem, hkrati tudi sadizem v odnosu do nazorsko druge strani.

  • moat

   No, s tem pa se strinjam. Slovenija je dejansko v moralnem in gospodarskem razsulu. Kriva pa je politika, tako leva kot desna. Ja, se strinjam, leva je bolj kriva kot desna, toda s tem si desnica ni oprala krivde.

   • Slovenec 33

    Krivda je le na levi politiki.
    Desne politike pravzaprav ni bilo, to čemur ti praviš desna politika je politika krtov, ki so delali zmedo in še delajo podle rabote na desnici, po uporabi pa prestopijo kot užaljene veličine. Za Slovence s 100 in več pikami so to le pritlehne primitivne kreature – pravi izdajalci slovenskega naroda.

    • moat

     Kako priročno, res. Krivi so samo eni in to tisti, ki niso “naši”.

     • Slovenec 33

      Spet sem napisal nekaj, kar en topoumni produkt usmerjenega izobraževanja ne more dojeti. Škoda, saj ni tako težko, le kakšno knjigo, ki ni agitprop je potrebno prebrati, kar pogumno.

     • moat

      Če bi bil velik “topoumni produkt usmerjenega izobraževanja” bi zdaj navijal ali za desne ali leve. Pa ne navijam za nobenega, saj so zame vsi isti politični mrhovinarji. Po najnovejši “vaši” teoriji in klasifikaciji pa sem samo “vseglihar”. Ne moreš verjeti kam gre ta svet :), res.

     • Slovenec 33

      Pojma nimam kdo si, ampak po moji presoji tale nick očitno služi za zamegljevanje in omogočanje nadaljevanja okupacije slovenskih dežel.

     • moat

      Tale nick je samo to in nič več. Moji posti pa služijo k razsvetljenju tistih, ki še vedno blodijo v temi, res. Pojdite k svetlobi (to ni poziv k verskemu prepričanju), proti razsvetljenju in spregledali boste. Nič težkega, samo najti jo je treba prej, pa bo :). Svetloba je IN.

     • Slovenec 33

      Spet in še vedno sama megla.
      Bi bilo pa prav in za okolico bolj koristno, da bi energijo vložil v svoje razsvetljenje, ampak resnično nisem optimist in ne vrejamem v bajeslovna bitja..

     • moat

      Če je okrog vas sama megla, je lahko samo dvoje. Ali ne upoštevate nasvetov ali pa vam gre na slabše. Na vas je ali bo skozi meglo posijalo ali pa se bo stemnilo :).

  • Slovenec 33

   Pravilna ugotovitev, ni kaj. Vzrok zanj pa je okupacija Slovenije.
   Nikjer na svetu okupatorji in domači izdajalci ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
   Zavedeno volilno telo pa ne zazna okupacije, ki traja že od 1. 12. 1918, ko so bile slovenske dežele okupirane od Kraljevine Srbije.
   V tem času pa so se po slovenskih deželah namnožili okupatorji, ki jih izdajalci slovenskega naroda podpirajo v njihovih nedelih (sodstvo, mainstream mediji in šolstvo z usmerjenim izobraževanjem, ki je izpeljanka skupnih jeder)

 • Kučko pod pručko

  Hvala Miro Petek, eden redkih pokončnih novinarjev, da ste nam še dodatno rasvetlili dogajanja okrog aretacije Janše in ostalih. In hvala Omerzi za ves trud pri brskanju po arhivih in odkrivanju murgelskih svinjarij!!!

 • Zan Marega

  a lahko nehate vsak dan eno in isto nabijat….JJ in kučan ….to je vse kar znate….če so levi mediji podn od podna vi niste nič drugačni……totalno ste me razočarali….

  • dob

   useglihar

   • rubec

    Ne ne, on je francoski filmski igralec Žan Maré ga nisi prepoznal misleč da je že umrl kaj?

    • dob

     Mareta poznam, Žana tudi, sam skupi nisem spravil, ker ima več različnih nickov.
     Druži jih le to, da so usi useglih, drgač jih ne ločiš. Sicer pa zakaj bi jih.

  • moat

   Tako pač je, če nisi za njih si… vseglihar :).

 • rrrrr

  Miro Petek, hvala za vaše ostre analize in povzetek o pisanju režimskih medijskih skropucal ( gledano iz človeške in profesionalne perspektive hkrati) o dogodku, kjer sta o višini kazni političnemu disidentu prav po cigansko barantala visoki komandant neke proslule in poražene okupatorske JLA ter mala, potuhnjena in zlobna civilna podgana, ki je še danes, v starosti, prisesana na narodovo telo.
  Vaše razkrivanje o poročanju/molku bo vsekakor, ne pa kmalu, razjasnilo predstave, kdo je resnično vreden za obstanek Slovencev in kdo nas vodi v prepad, imenovan izumrtje naroda. Najprej bodo spregledali razni Sredinci, Moati, ZanMerge, Franciji Novaki &comp, ki se tu z velikim osebnim navdušenjem izobražujejo in kalijo v demokraciji, potem pa še drugi slovenski enoumno zdresirani osebki, ki še zmorejo brez hujših prebavnih motenj spremljti Hanzija.
  Tudi danes je Petek veliko bolj vzpodboden kot nazivni koledarski dan, preživet v gnilobi starojugoslovanskega režima v evropski Sloveniji.

  • moat

   No, jaz zase sicer menim, da sem že spregledal (beri – se razsvetlil) in ker sem spregledal tako v levo (in na vašo žalost) tudi v desno (obe strani imam pač za politične mrhovinarje), sem po vaše, vseglihar. In ja, po tej plati sem brezupen primer, ki si želi, da bi spregledali še vi (no, pa še rima se) :), lepo.

   • rrrrr

    Če trdite, da ste že spregledali kaj je prav in kaj ne glede politične usmeritve levo-desno, pa domoljubje naproti jugookupaciji, je meni tudi prav, saj sem demokrat in ne mislim vsiljevati drugim svojega mnenja. Za skupino komentatorjev, ki sem ji naštel zgoraj in sem uvrstil tudi vas, pa menim, da ste vsaj na dobri poti, da se znebite šolskega in medijskega enoumja kot agitprop neke zaostale in povsod propadle socialistične ideologije. Vendar, dolgotrajnemu pranju možganov se mora upreti vsak razgledan posameznik sam, prej ali slej ( jaz napr. sem čakal kar do svojega 27.leta,da sem razumel te sicer zelo enostavne zakonitosti in osnovne vrednote svojega naroda).
    Četudi se z nekaterimi vašimi komentarji ne strinjam, vaše mnenje sprejemam in sem vesel, da ostajate na tem portalu.

 • pokvarjeniSvet

  peticija proti GSO v EU : https://actions.sumofus.org/a/eu-glyphosate-june-6-vote/?akid=19830.9785455.bLUvhX&rd=1&source=fwd&t=1
  Hvala za vaš podpis, čimveč podpisov. in čimveč takšnih peticij, poskusit ni greh, na vse načine moramo poskusiti to odbijat kako dolgo se da, ker se gre za naše zdravje in sajenje na svoji lastni privat zemlji, ne gre se za hece levih in desnih, amerofilov ali rusofilov, ampak za naše lastno osebno zdravje, lastno gojenje avtohtonih poljščin, pridelkov in povrtnin na svoji lastni privat zemlji.

  delite to naprej !

  • Kučko pod pručko

   Hvala, sem že podpisal. Ameriška multinacionalka Monsanto je orodje Illuminatov, s katerim uresničujejo svoje zločinske načrte, ki imajo za končni cilj Novi svetovni red. Ker je ena njihovih vizij tudi depopulacija planeta s samo 500 milijoni ljudi, so zelo dejavni v tej smeri. To lahko dosežejo z manjšo rodnostjo in pomori. Za prvo možnost lahko trdimo, da se že precej časa izvaja, saj so današnji mladi fantje prav zaradi uživanja zastrupljene hrane manj plodni, kot so bili njihovi očetje in dedje.

   Še bolj kričeča pa je druga varianta, po kateri bi zločinci pobili na milijone ljudi. Seveda v enaindvajsetem stoletju ne morejo poseči po plinskih celicah, imajo pa na voljo še veliko drugih metod. Zastrupljanje voda, chemtraili, gensko spremenjeni organizmi, škodljiva ceplenja otrok in še mnogo drugih je. Seveda pa bi žrtvam še pred smrtjo pobrali iz žepov zadnje cvenke, ki bi jih porabili za nakup zdravil. In tudi farmacevtska industrija je večinoma v njihovih rokah.

   Zato, dragi prijatelji, osveščajte tudi vaše znance, da bodo vedeli, kdo so pravi in največji uničevalci sveta. Uprimo se jim in uprimo se zločinskemu Monsantu!!!

 • Franjo Trojner

  Vsem nekdanjim novonastalim državam na področju ex Juge je skupna odsotnost lustracija, kar zagotovo ne more biti samo tako čisto slučajno. V vseh državah nekdanjega vzhodnega bloka so obračunali z totalitarnim sistemom, totalitarnim simboli in vidnim akterjem sodili, izvedli lustracijo ali jim z zakonom prepovedali politično udejstvovanje v Romuniji, Albaniji so jih celo vesili, streljali. V nekaterih novonastalih državah ex Juge med katerim je tudi Slovenija je vse potekalo nekako nenaravno, umetno, zrežirano na glavo postavljeno, tako so predsedniki predsedstev, torej partijski šefi, sicer na demokratičnih volitvah preko strank in političnih organizacij, združenj, zvez, ki so tako kr čez noč iz totalitarnih spremenile v demokratične postajali predsedniki novonastalih držav, DEMOS in njegovi kandidati so bili , je bil takrat na volitvah v zelo neenakem položaju, mar ne? In prav zaradi tega razloga, torej popolne odsotnosti lustracije in neizvedbe vsaj sojenj za nečednost in vso zlo, ki so ga kadri bivšega totalitarnega sistema počeli lastnemu narodu jim je bilo s tem omogočeno, da so se neopazno zažrli v vse pore naše družbe in še danes delujejo s položaja moči in pomembno, celo usodno vplivajo tako na našo sedanjost, kot preteklost. Mi v petindvajsetih letih nove demokratične države nismo uspeli dostojno pokopati vseh žrtev komunizma in jim postaviti obeležja, celo nove himne ni bilo dovoljeno izvajati v celoti, ker si je pesnik France Prešeren v svoji zdravici dovolil zapisati besedo Bog, imena ulic, trgov, mostov, inštitucij, šol in celo vojašnic se še danes imenujejo po vidnih predstavnikih bivšega totalitarnega sistema, kamorkoli pogledaš in to na najbolj reprezantivnih lokacijah jim še danes stojijo spomeniki, celo tistih oficirjev okupatorske vojske JLA, ki so rušili civilne objekte in streljali na civiliste naša sodišča niso obsodila. Te pa naj človek verjame in upa, da bodo tisti, ki so bili takrat odkrito proti osamosvojitvi, odcepitvi od Juge danes javno razkriti in sojenji pa tudi obsojeni za svoje delovanje proti prvi, novi demokratični državi Sloveniji in njenim tapravim osamosvojiteljem, ma ni šans, pri nas gre ta narobe svet, celo tako daleč, da se ponovno in to dobesedno vsepovsod nekaznovano pojavljajo bivši totalitarni simboli, da se prikrito poizkuša rehalibiritirati bivši totalitarni sistem, da si zasluge in medalije za osamosvajanje na prsi pripenjajo tisti, ki si bili takrat proti osamosvajanju, zares zaslužni osamosvojitelji pa za svoje delovanje v korist osamosvajanju in med osamosvojitveno vojno hodijo na sodišče, kot se trenutno dogaja g. Krkoviču. Ma narobe svet, kar dokazuje tudi dejstvo, da borci NOB, ki nimajo z osamosvojitveno vojno za Slovenijo nič skupnega ( borci NOB so se borili za drugo državo, pod drugimi parolami in simboli za drugo ureditev in bili pod partijskim vodstvom, kar lahko beremo tako v knjigah, ki so jih spisali sami ali v objavljenih knjigah stroke spisanih kasneje ) uživajo in imajo večje pravice, kot veterani vojne za Slovenijo, ma v čem smo te mi vojni veterani za Slovenijo manj vredni od njih??? Ma res bi prosil generala Lipiča predsednika dela veteranov vojne za Slovenijo in uradno oblast, da mi razloži zakaj tako očitna neenakost med pravicami vojnih veteranov priznanim veteranom NOB in veteranom vojne za Slovenijo in to v novi samostojni demokratični državi Sloveniji?. Ko človek, državljan, Slovenec kritično preleti vso našo zgodovino, kr hitro ugotovi, da takrat 1991 leta začeti politični, gospodarski in družbeni procesi niso bili izpeljani do konca, kar se danes še posebej vidi v propadli tranziciji in prav iz tega razloga živimo tako, kot pač živimo in prav zaradi tega razloga danes bolje razumem pozive množice tistih, ki vse bolj glasno zahtevajo dokončanje tistega kar Demosu ni uspelo, oziroma mu ni bilo dovoljeno.

  • Kučko pod pručko

   Sprašuješ se, “zakaj tako očitna neenakost med pravicami vojnih veteranov…”. Odgovor je zelo preprost. To se dogaja zato, ker je bil Kučan proti samostojni Sloveniji, ker je ves čas deloval v škodo naše dobrobiti in ker so mu vsi pravi osamosvojitelji in veterani vojne za Slovenijo največja nočna mora.

   Ne boj se, prišel bo dan, ko Kučana ne bo več na tem svetu. Človek je že zelo zdelan in prav nič ne kaže, da bo učakal hudo starost. Takrat se bodo levičarji pobili med seboj, nastala bo nova politična slika Slovenije, neodvisni zgodovinarji pa bodo ovrednotili vse, kar se je v preteklosti dogajalo.

   In takrat bo Kučan dobil mesto, ki izdajalcem slovenskega naroda pripada!!!

   • stajerc5

    Nocem te jeziti ali spravlajati v slabo voljo, ampak imam eno vprasanje:
    Kaksen procent verjetnosti dajes “nasim” za postavitev spomenika metercvancigu, ko ga upihne!?

    • Kučko pod pručko

     Saj mu ga ne bodo postavili “naši”. Prepričan pa sem, da se bodo za postavitev pošteno zagnali tardeči!!!

     • stajerc5

      Tudi jaz nisem z “nasi” mislil na crne, zelene, bele, rumene. Ampak, paradajzblond so pa ze blizu- mislim na tiste iz nekaksne nove slovanije…

 • Janez

  Ja !
  Kar s pravnimi sredstvi nad M. Kučana,
  Mag. Klemenčiča, dr. Cerarja !!

  Ti ljudje so si izbrali najlažjo ” lažnivo kraljevsko ” pot do oblasti !!
  Prelahko !?
  s premalo vložka lastnega kvalitetnega dela : “razvajeni otroci socializma” so ?? L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. PREBERITE MOJE ZAPISE V OSTALIH ZAVIHKIH “ABORTIVNI LOBI” “CERAR – KLEMENČIČ” ITD.

 • samsara

  “Kučan je bil takrat predsednik slovenske partij…”
  Ob tem pa avtomatsko vrhovni predpostavljeni zločinski, teroristični organizaciji SDV/Udba. On in ožje partijsko vodstvo so nadzirali in koordinirali delu zločincev in teroristov, katerim danes slovensko ljudstvo plačuje mastne penzije. Tudi tistim pripadnikov jugovojske, ki so delovali proti Sloveniji, ki v slovensko pokojninsko blaganjo niso prispevali nikol nič.
  To, glede vodenja in koordinacije Udbe je preprosto in logično dejstvo pred katerim si zatiskajo oči vsi mediji in s tem podpirajo zločince in teroriste. So sokrivi!

 • Novakec1

  Zgleda da se bo Roška kmalu ponovila.

  • xtc

   Dvomljivo:
   Skoraj zagotovo pa bo zaradi arogance vladajočih udarila ulica in vse kar ji sledi:

 • xtc

  To so bili standardni postopki partije in sodnije;kjer je le ta spraševala CK ;koliko kazni dosoditi komu_to je žal praksa še danes v Sloveniji;kjer se ssestajanji po gostilnah in kmečkih turizmih določajo usode sodb:
  Kučanovo je povsem logično;hotel je biti novi Tito;boter Dolanc pa mu je tlakoval pot;že sam Kučan je oni dan nekaj sanjal o tem kako ga naj bi kar Tito določil za naslednika:
  IN NJEGOV CILJ JE BIL RAVNO TO v divji želji po oblasti pa je povozil in pohodil vsa pravila in tako razbil Yugo partijo na kongresu;v zameno zato pa so mu Srbi in Črnogorci spodmaknili naskok na prestol;in vseskozi ;kot se še danes ni odpovedal največji svoji ambiciji postati novi Tito;a so se mu sanje spremenile v prah;realnost ga dohiteva in uničil je že drugo državo;v zgodovino bo odšel kot izdajalec in nasprotnik lastnega naroda:In kot komunist bi takoj pričel izdajatu ukaze za likvidacijo;če nebi bili v EU ON IN NJEGOVI PAČ NE MOREJO IZ KOŽE;ZATO ZLORABLJAJO VSE PROTI OPOZICIJI AMPAK RAČUNI PA PRIDEJO IN NE BODO LEPI:

 • Iva

  Petek: “Novinarji, ki ne znajo postavljati vprašanj sebi in drugim, seveda niso veliko vredni ali so kar – ničvredni.”

  No, takrat (pred predsedovanjem EU 2008) se jih je podpisalo kar 571, čeprav so nekateri kasneje povedali, da so bili zavedeni.
  Vsekakor pa množica medijskih prostitutov prevladuje v dominantnih medijih, kar pomeni, da RESNICA ne bo prepoznana v širši javnosti! Kaj narediti?
  M. Sunčič je pravilno zaključila: VSO vlaga ovadbe proti Kučanu, vendar ima v svojih vrstah Peterleta, Rupla in Omana, ki hvalijo Kučana.

  Ali je zgornja trojica ali vsaj dvojica kdaj spregovorila pred VS? Shodi trajajo že 2 leti, demokrati se borimo za vladavino prava in pravo demokracijo, zgoraj omenjeni osamosvojitelji demokrati pa??? Bodo ob 25. obletnici države Slovenije zopet sedeli v družbi izdajalca vrednot in ljudi, ki so rušili totalitarni sistem ?

  Če bi DEMOKRATI SKUPAJ javno in glasno povedali, da se te igre ne gredo več, bi novica ne mogla biti spregledana v dominantnih medijih. Koga ali česa se bojijo?!

  • komar marko

   Ljubi Bogec. Le kakao naj bodo CICIBANI zavedeni. Kolikor se spomim smo tedaj ob izhodu iz šole pozdravili Titeka. Torej? Zavedeni ali ne? To je sedaj QESTIONE????????????????

 • komar marko

  Da so za dosego cilja dovoljena vsa sredstvca je popolnoma jasno. afera PATRIJA je samo potrdila dejstva. Zanima me kdo bo plačnik milijonske odškodnine. Rdečkarji aki ptič črnuh?

  • garfi

   mi

 • Janez

  Ja, ja !!
  Ex KP, ZK ljudje !?
  so si “uredili” !?
  … navidez “kraljevsko pot – še vedno ” monopolno pot ” ?!

  Za ohranitev svoje
  ex” kp, zk o b l a s t i ” tudi v novem bolj zasilno demokratiziranem okolju !!

  Ex KP, ZK še vedno obvladujejo javno dogajanje v R. SLO !?

  1. Z domnevnimi, a verjetnimi, malo vidnih ex kp, zk profiliranih “omrežij”
  2. S “prepredenostjo” državnih in javnih služb, organov, zavodov ?!
  s tam zaposlenimi ex kp, zk” profiliranimi oz. indoktriniranimi” ljudmi !.?
  3. S ” ex kp, zk profiliranim – strankarskim manipulativnim inženiringom ” – katerega namen je ?!
  ohraniti v parlamentu kvantitativno prevlado ex KP, ZK političnega profila ??

  MENI OSEBNO SE ZDI DOSLEDNO PARLAMENTARNA POT – EDINO KOREKTNA IN PRIZEADEVATI SI JE TREBA, DA JE TUDI UČINKOVITA !!
  PRI ODPRAVI ZGORAJ OPISANIH BOLJ ALI MANJ SPLOŠNO ZNANIH. EX KP, ZK “ANOMALIJ”

  Pač?!
  Vse te navedene iz ex “kp, zk izvirajoče anomalije” sedanjih SD, SMC, DESUS, ZL strank !!
  Je treba stalno javno obravnavaati, dajati v razpravo parlamentarnim odborom, Upravnemu
  in Ustavnemu sodišču !
  In demokratičnim !
  civilno- pravnim javnim gibanjem , skupinam itd. Pa bo do izboljšanja? Prišlo ?! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.s. PREBERITE MOJE ZAPISE O T.I. ” ABORTTIVNEM LOBIJU ” IN OSTALE MOJE ZAPISE TU NA PORTALU !!

 • garfi

  Kučko mu še sedaj sodi in vsem Slovencem

 • Janez

  Ja ??
  Seveda !?
  Prej v monopolnem enopartijskem sistemu !!
  So sodišča takointako bolj ali manj le izvrševala navodila, direktive , ukaze s CKZK !!
  Razen na področju drobnega kriminala, prekrškov itd. !?
  Ssploh niso samostojno delovala !!
  To se pozna še sedaj !?
  Osamosvojitev je bila izvedena !!
  Osvoboditev od ex KP, ZK ideologije, miselnosti, zakonodaje ??
  … od ex kp, zk kadrov v državne in v javnem sektorju in zlsti v !?
  Institucijah prava, v šolstvu, zdravstvu, po občinah, republških organih itd.
  Pa ?
  Ni bila izvedena : to nas še čaka. Osvoboditev Slovenije – od pokomunizma !!
  To nas še čaka !?
  Sedanje in nove slo desne stranke – naj postanejo prave nosilne državotvorne stranke ! L.r. JANEZ KOMENDA

 • Antonius

  Zaradi laganja pred parlamentarno komisijo *küčana ni mogoče preganjati.
  Haklc je v dejstvu, da je na Zakonjškovo priporočilo takrat izdajalski lažnivec *küčan zahteval, da ga zaslišijo kot obtoženca. Žal se takrat članom Pučnikove parlamentarne komisije niti sanjalo ni o pravni posledici zaslišanja priče in obtoženca. Obtoženec se sme pred sodiščem braniti z vsem, kar mu pade na pamet, tožilec mu mora dokazati, da se brani z lažjo. Priča je pa DOLŽNA govoriti resnico, ker v nasprotnem primeru sodišče izpovedano neresnico sodno preganja, kot zavajanje, oziroma onemogočanje dela sodišča.