Nedotakljivi! Poglejte, kakšna je zgodovina in kolikšen je znesek vsega odpisanega dolga družini Janković!

Družina Janković (Foto: STA)

So danes tudi vam odpisali kakšen dolg, je v zadnjih dneh najpogostejše vprašanje na družbenih omrežjih. Nanaša se seveda na odpis skoraj 29 milijonov evrov dolga družini ljubljanskega župana in Kučanovega varovanca Zorana Jankovića.

Ogorčenje državljanov nad odpisom dolga Jankovićevim podjetjem in njihovo nedotakljivostjo pred slovenskimi pravosodnimi organi je neizmerno, in sicer tako na levici kot na desnici. Redki so tisti, ki ljubljanskega župana še podpirajo, čedalje več pa tistih, ki razumejo, da imamo v Sloveniji prvo- in drugorazredne državljane. Med prvimi so poleg druge domačijske nomenklature tudi Jankovići, med drugimi pa vsi, ki jim bodisi sodišča bodisi Finančna uprava RS (Furs) rubijo sredstva in na dražbi prodajajo nepremičnine tudi za nekaj deset evrov dolga. Pri tem nihče ne upošteva, v kakšnem stanju je dolžnik. Slednje ni zanemarljivo, saj v Sloveniji živi okoli 700 tisoč prebivalcev z mesečnimi dohodki na meji revščine. To za Jankovićeve, ki so vrsto let veljali za eno najbolj zadolženih slovenskih družin, ne velja. Ali kot so to zapisali v nekaterih medijih: poslovni imperij družine Janković jo je odnesel skoraj brez praske.

Najprej odpisali 90, nato še 95 odstotkov dolgov
Sodišče je dolgove Jankovićem odpisalo v dveh tranšah. Prvič pred dvema letoma, ko je vlado vodil Miro Cerar. Drugi večji odpis pa se je zgodil pred dnevi, v času, ko vlado vodi Jankovićev nekdanji politični sopotnik in prijatelj Marjan Šarec. Slednji je bil namreč član stranke Pozitivna Slovenija, ki jo je ustanovil Janković. Pred dvema letoma je ljubljansko okrožno sodišče odobrilo odpis dolgov podjetja Electa Inženiring, ki je osrednja družba poslovnega omrežja družine Janković. Podjetju so odpisali kar 90 odstotkov dolga v vrednosti 16 milijonov evrov. Electa Inženiring je bila tudi prva v skupini Electa Holding, ki je šla v prisilno poravnavo. Sledila je še Electa Naložbe. Dve leti kasneje, pred dnevi torej, pa so dolgove odpisali še krovni družbi Electa Holding, tokrat v višini kar 95 odstotkov vseh dolgov. Skupni odpis za vsa tri Jankovićeva podjetja je skoraj 29 milijonov evrov.

Ključna Jan Bec in njegovo podjetje Glanc
Okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi nekdanji kriminalist Marjan Pogačnik, je prejšnji četrtek potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo za krovno podjetje Electa Holding, s katero bodo upniki dobili le pet odstotkov svojega denarja. Pri tem Zoran Janković ne bo oškodovan, saj je svoje domnevne terjatve zavaroval pravočasno in na pravi način. Kdo so pravzaprav upniki? Za tokratno poenostavljeno prisilno poravnavo jih je glasovalo sedem od dvanajstih. Ključno vlogo pa naj bi tudi tokrat odigrala Jan Bec, lastnik več podjetij, sicer tesno povezan z družino Janković, in njegovo podjetje Glanc.

Vir: arhiv Demokracije

Zoranu Jankoviću 3 milijone evrov
Čeprav Damijan in Jure Janković, ki sta od leta 2004, ko se je oče odločil za vstop v politiko, uradno solastnika Jankovićevih podjetij, številnim upnikom ne bosta vrnila denarja, pa sta svojemu očetu Zoranu Jankoviću vrnila najmanj tri milijone evrov. Komisija za preprečevanje korupcije je tudi ugotovila, da je ljubljanski župan na svoj bančni račun prejel več sto evrov tudi iz verižnega prenakazovanja med računi podjetij v vplivnem krogu družine. To so ocenili za korupcijska tveganja.

Milijonski dolgovi odpisani
Milijonski dolgovi, v katere sta družinska podjetja spravila sinova Janković, so tako odpisani. Potrjena poenostavljena prisilna poravnava v Electinih podjetjih Holding, Inženiring in Naložbe pomeni 95-odstotni odpis dolgov v vsakem od treh podjetij in prav v vsakem naj bi ključno vlogo odigral javnosti neznani Jan Bec. Prvič smo njegovo ime zasledili leta 2010, ko je bil donator Jankovićeve županske kampanje. Pozneje se je z enim od svojih podjetij vedno pojavil v vlogi rešitelja družine Janković, ki odkupuje terjatve drugih upnikov. V zadnjem primeru je v to prepričal celo avstrijsko slabo banko Heto, ki je prevzela neodplačana posojila banke Hypo. Heta je Beca pred tem večkrat označila za fiktivnega upnika, nato pa so mu vseeno prodali terjatve do Jankovićevih. Spomnimo še na dražbo leta 2012, ko so prodajali avtomobila v lasti Damijana Jankovića. Kupil ju je njegov prijatelj. Odvetnik upnika pa je takrat to pospremil z besedami, da gre za dokaj usklajeno akcijo celotne družine.

Foto: Večer

“Naš Zoki nekaj ‘ma”
Jankovićevi so bili sicer pod drobnogledom tako davčne uprave kot kriminalistov, vendar se jim ni zgodilo prav nič. Vse po načelu, kot je po eni od zabav na družbenih omrežjih zapisala ena od ljubljanskih sodnic: “Naš Zoki nekaj ‘ma.” Spomnimo tudi na dejanja Jureta Jankovića, ki je imel 300 tisoč evrov prihodkov, porabil pa je 2,3 milijona evrov. Denar je metal kot z lopato, med drugim je dal 180 tisoč evrov za najem jahte in 140 tisoč evrov za nakup prestižnega terenskega vozila. Več kot milijon evrov pa je plačal za sedem novih stanovanj. Denar si je “sposodil”, pa ne samo v Sloveniji, tudi v Srbiji, tega pa ni prijavil niti davčni upravi niti carini. Ko so ga slednji “privijali”, pa je, da bi se izognil rubežu, svoje stalno prebivališče prijavil celo v skladišču v Slovenskih Konjicah.

Skrivnostni Bec se skriva za podjetji
Jankovići so se močno zapletli tudi pri poslih z zemljišči, kjer je veliko vlogo odigral tudi župan Janković. Damijan Janković je pred bankirji bežal tudi tako, da je svoje stalno prebivališče prijavil v Savudriji. Zanj pa je Heta lani spomladi dosegla vsaj osebni stečaj, kar Damijana pri njegovemu načinu življenja sploh ni prizadelo. Skrivnostni Jan Bec pa se medtem uspešno skriva za podjetji; dve je v zadnjih treh mesecih preimenoval, in čeprav so lani vsa poslovala z izgubo, se je denar za odkup terjatev od upnikov Jankovićevih sinov vseeno čudežno našel, so poročali na eni od komercialnih televizij. Vse to se ve, vendar ni nobenih znakov, da bi se s tem ukvarjali tudi v Fursu ali na policiji.

In Zoran Janković?
Prejšnji ponedeljek je za nacionalno televizijo razlagal, da od prodaje leta 2004 s podjetjem nima nič. Sprenevedal se je, da “verjame sodiščem in absolutno, če velja za druge, velja tudi za moja sinova”. Sklepa sodišča o odpisu dolga pa je označil za “absolutno zakonita”.

Vida Kocjan, Demokracija.si