fbpx

Odzvala se je policija! Starši na prvi šolski dan načrtujejo klice na policijo, če bodo v šolah zahtevali PCT pogoje

Foto: STA

Bliža se 1. september in s tem novo šolsko leto, tako za vrtce, osnovnošolce kot srednješolce. Tokrat se začenja drugače kot po navadi, saj so zaradi bližajočega se 4. vala epidemije potrebni ukrepi. Ker bomo v novo šolsko leto zakorakali v rdeči fazi, pa je za vstop v šole in vrtce (v posebnih pogojih) potreben tudi PCT pogoj. Spoštovanje tega ukrepa je nujno, da bo bodo lahko šole pa tudi gospodarske dejavnosti naprej delovale. Ne želimo si namreč lanskega scenarija, ko so se zapirale šole in so se učenci morali šolati na daljavo. Če hočemo varno okolje v šolah in vrtcih je pogoj PCT nujen. A tega nočejo vsi. Po spletu in raznih skupinah na družbenih omrežjih krožijo informacije, da starši in učenci ne bodo upoštevali PCT pogoja. Če jih zaposleni ne bodo pustili v šole in vrtce, pa bodo klicali policijo. “Zanima me ali lahko pokličem policijo v kolikor od mene nekdo zahteva in me ne spusti v gostilno, vrtec…ker nimam dokazila PCT?” je eden izmed mnogih neprimernih vprašanj na spletu. Policija pri tem sporoča: Glede nadzora nad izpolnjevanja pogojev PCT v šolskem okolju je potrebno poudariti, da je ta v pristojnosti Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije in ne policija!

Dobili smo informacije, da posamezni starši ne nameravajo upoštevati pogoja PCT za vstop v šolo in načrtujejo množične klice policije. To je izjemno neodgovorno dejanje, saj smo v rdeči fazi in se število okužb in število hospitaliziran vztrajno povečuje. Poleg tega, ker se pričakuje povečano število klicev na policijo, bodo operaterji preobremenjeni in ne bodo mogli reagirati na tiste klice, ki so nujni in njuno potrebujejo policijsko intervencijo.

Prvi pogoj, je dejal direktor NIJZ Milan Krek, za odpravo ukrepov, kot je preverjanje PCT je čim večja precepljenost prebivalstva. “Glede tega v delu populacije zaznavamo velik odpor. Če nam bo uspelo zelo visoko precepiti prebivalstvo, nad 80, 90 odstotkov, bomo lahko imeli družbo odprto. Trenutno pa nismo niti na začrtanih 60 odstotkih”. Torej povsem enostavno bi se lahko gibali brez preverjanja PCT, če bi izpolnjevali kvoto cepljenih. Ker pa mnogi raje poslušajo teoretike zarote kot stroko, se dogaja nasprotno.

Foto: Zajetje zaslona

Neodgovorno početje
V Facebook skupinah je polno vprašanj o tem, ali se lahko pokliče policijo, kakšne so sankcije ob neupoštevanja pogoja PCT, in kaj lahko učitelji, vzgojitelji sploh storijo, če kdo nima potrdila o prebolelosti, cepljenosti ali če nima opravljenega testa. Tako je tudi neka mamica iskala v skupini “mamico policajko”. “Zanima me ali lahko pokličem policijo v kolikor od mene nekdo zahteva in me ne spusti v gostilno, vrtec…ker nimam dokazila PCT?”, je vprašala.

Foto: družbena omrežja

S PCT pogojem zaščitimo sebe in naše bližnje
Pri tem Krek opozarja, da se moramo odločiti, ali hočemo imeti družbo in šole odprte ali ne. Če hočemo odprto družbo, moramo izpolnjevati pogoj PCT, če pa nam odprta družba nič ne pomeni, PTC-ja ne potrebujemo. “Če želimo, da so šole odprte, da bolnišnice normalno delujejo, da lahko gremo na obisk k ostarelim v dom, potrebujemo sistem, ki bo omogočal, da so ljudje, ki prihajajo na določeno mesto, v veliki večini zaščiteni in niso prenašalci.”

PCT naj spoštujejo tudi učitelji, ravnatelji, vzgojitelji
Ne le, da pogoj PCT spoštujejo starši in otroci, pomembno je tudi, da se tega držijo učitelji in ravnatelji. Spomnimo se ravnatelja Petra Žureja, ki je na Ministrstvo za izobraževanje poslal pismo ter med drugim prosil za znanstvene dokaze, da so virusi zares povzročitelji bolezni. Je tudi strasten nasprotnik cepljenja proti covidu in nošenju zaščitnih mask. Ni pa to osamljen primer, poročali smo tudi, da je eden izmed izmed ravnateljev mariborske šole, staršem in zaposlenim poslal okrožnico, iz katere je razvidno, da se pogoja PCT ne bo preverjalo in zaposlenim dal celo na izbiro, da se lahko testirajo, ali pa tudi ne. Takšnim ravnateljem, nekdanji ravnatelj Dušan Merc sporoča, “vi ste tam zato, da organizirate pouk, kot to zahteva odlok in zakon, in nič drugega“. Odlok pa pravi, da je pogoj PCT za vstop v šole in vrtce ( v posebnih pogojih) obvezen.

Ravnatelj Žurej (Foto: Zajetje zaslona)

Učenci se bodo samotestirali
Da bo šola potekala nemoteno, je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj predstavil, kako bo potekalo samotestiranje učencev v tem šolskem letu. Izvajali ga bodo namreč učenci 7., 8. in 9. razredov ter dijaki srednjih šol, ki se redno izobražujejo, otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa. Samotestiranje bo brezplačno in se bo izvajalo na domu oz. lokaciji, kjer dijak živi. Testiranje bo dijak izvajal enkrat tedensko v enakih presledkih.

Odgovor policije:
Glede na to, da se širijo informacije o tem, da nameravajo starši klicati policijo na prvi šolski dan, če jih zaposleni ne bodo spustili v šolo, ker ne bodo upoštevali pogoja PCT, smo na policijo poslali nekaj vprašanj. Policija sporoča, da začetek šolskega leta vedno predstavlja svojevrsten varnostni izziv, zato bo policija v začetku septembra intenzivirala svojo prisotnost in aktivnosti v neposredni bližini šol, na šolskih poteh, pa tudi na drugih površinah, kjer se giblje oziroma zadržuje šolska mladina (sredstva javnega prevoza, avtobusne in železniške postaje, trgovski centri, gostinski lokali ipd.). Prav tako bodo policisti v šolah, enako kot vsa pretekla leta, izvajali svoje preventivne aktivnosti, usmerjene predvsem v varnost šolarjev v šolskem okolju in na šolskih poteh. Kot vedno, se bo policija odzivala na najrazličnejše prijave in preverjala elemente prekrškov ali kaznivih dejanj, kakšnih bistvenih odstopanj ali povečanega števila prijav pri tem pa ne pričakujemo. Glede nadzora nad izpolnjevanja pogojev PCT v šolskem okolju je potrebno poudariti, da je ta v pristojnosti Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije.

Anita Gužvič