fbpx

Nekdanji direktor NPU neuspešen pri pregonu kriminala, tokrat pa tudi na Upravnem sodišču

Darko Muženič. (Foto: STA)

Upravno sodišče je zavrnilo zahtevo nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, da do razglasitve odločitve o njegovi razrešitvi zadrži izvajanje določbe. Muženiča je na mesto direktorja nastavila prejšnja Šarčeva vlada, kot vodja NPU pa ni reagiral na številne primere kriminala.

Darko Muženič, nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada je podal zahtevo za zadržanje izvrševanja odločbe o njegovi razrešitvi, v kateri je zapisal, da želi z njo do sprejete končne odločitve upravnega sodišča, preprečiti imenovanje njegovega naslednika. Odločba, s katero je bil razrešen, naj bi namreč posegala v obstoječe pravno razmerje, ki z imenovanjem njegovega naslednika   ne bi več moglo biti vzpostavljeno. Ker Muženič svojo razrešitev vidi kot nezakonito, želi preprečiti težko popravljivo škodo, ki bi jo lahko doživel na osebnem področju, poroča STA.

Upravno sodišče je odločitev danes objavilo na spletni strani, kjer je zapisano, da je predlog za izdajo začasne odredbe neutemeljen. Muženič je v svoji zahtevi zapisal, da je potrebno glede na situacijo v sodni praksi, njegovo zahtevo obravnavati restriktivno. Zato bi moral Muženič v sami zahtevi konkretno navesti vse okoliščine, s katerimi utemeljuje nastanek in višino škode ter stopnjo verjetnosti njenega nastanka tudi prikazati. Po oceni sodišča, Muženič zahteve ni zadostno utemeljil, zato je izdajo začasne odredbe zavrnilo, Muženič pa ima tri dni časa, da se pritoži.

Direktorja NPU lahko razrešijo po enem letu od nastopa funkcije
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je 6. maja Muženiča razrešil s položaja direktorja NPU, za njegovega vršilca dolžnosti pa je imenoval Igorja Lambergerja. Na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih lahko direktorja NPU, generalni direktor razreši iz položaja po enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Muženič odločitvi sodišča še vedno oporeka in jo izpodbija na upravnem sodišču. Po njegovem mnenju je bil v njegovem primeru napačno uporabljen postopek “nekrivdne” razrešitve, po zakonu o javnih uslužbencih. Zakon naj bi se po njegovem mnenju nanašal na politične uradnike, kar pa po njegovem mnenju direktor NPU, ni.

Sara Kovač