fbpx

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije oproščen vseh obtožb v zadevi Betnava

Foto: STA

Celjsko okrožno sodišče je nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca v ponovljenem sojenju v zadevi Betnava danes oprostilo vseh obtožb. Krašovec je bil sicer v prvotnem sojenju zaradi napeljevanja k poslovni goljufiji obsojen na tri leta zaporne kazni, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v vnovično odločanje. Krašovec je bil v celotni zadevi grešni kozel, obtožbe pa so temeljile na nepreverjenih dejstvih, krivem pričanju ter pristranskem tožilcu.

“Od vsega začetka je bil moj varovanec prepričan in je verjel, da bo Bog poskrbel za zmago resnice. To mu je dajalo energijo in moč, da je postopek zdržal pokončno,” je Krašovčevo sporočilo novinarjem prebral Cugmas.

Krašovca je tožilstvo obtoževalo, da je nekdanjo direktorico Betnave Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, s tem pa so pridobili evropska sredstva v višini 1,772 milijona evrov za obnovo mariborskega škofijskega dvorca Betnava.

Krašovec je skozi celoten postopek zatrjeval, da je v celotni zadevi grešni kozel in zato krivde ne priznava, ponovil je tudi, da je dokazni postopek potrdil, da obtožnica ne temelji na preverjenih dejstvih, temveč na krivem pričanju in pristranskem pristopu tožilca.

Zaradi spornih obtožb je bil v prvotnem sojenju decembra 2013 spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji in obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče je nato zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka obsodilno sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju je bil nato decembra 2015 spet spoznan za krivega, a je vrhovno sodišče novembra lani sodbo razveljavilo in jo vrnilo okrožnemu sodišču v še eno odločanje.

Že med obravnavanjem zahteve za varstvo zakonitosti je vrhovno sodišče Krašovcu tudi prekinilo prestajanje vikend zaporne kazni, ki jo je začel prestajati junija lani, poroča STA.

C. Š.