Nekdanji kmetijski minister o nelogičnih vladnih potezah glede odkupa pšenice in o ukrepih, ki bi jih sam zagovarjal

Nekdanji kmetijski minister dr. Jože Podgoršek je v oddaji Kdo vam laže med drugim zatrdil, da ni bojazni, da bi nam zmanjkalo hrane – v Evropsku uniji smo na tem področju namreč samozadostni. “Ni potrebno delati nobene panike in kupovati na zalogo,” je poudaril in dodal, da te zaloge žal pogosto končajo v smeteh. V jeseni se bo hrana sicer res še podražila – je pa to odvisno predvsem od dogajanja na svetovnih trgih in borzah. Je pa Podgoršek svetoval racionalizacijo nakupov, nakup sezonskih in lokalnih dobrin – tako pomagamo tudi slovenskemu kmetijstvu.

V petek je bil gost oddaje Kdo vam laže Jože Podgoršek, nekdanji minister za kmetijstvo. Uvodoma je med drugim poudaril, da je na slovenskega kmeta treba misliti tudi takrat, ko ni vojne oziroma krize, ki sicer ozaveščajo prebivalce v Republiki Sloveniji, da kmeta potrebujemo. “Slovenskemu kmetu je treba dati priložnost, kupujmo hrano lokalnega izvora, kajti v kolikor bo kmet lahko prodajal svoje artikle, bo tudi nadaljeval s to svojo dejavnostjo,” je pozval in pojasnil nekdanji minister. V kmetijstvu vse deluje na dolgi rok, kar pomeni, da se na tem področju potrebuje stabilno verigo s stabilnim odkupom – v mirnih časih se snuje kmetijska prihodnost.

Podgoršek je pojasnil, da smo v Sloveniji tradicionalno boljši na živinorejskem področju – od nekdaj smo bili država, bogata z živinorejo, in smo na teh segmentih tudi dobro samooskrbni, sploh pri mleku ter govejem in piščančjem mesu. Pri prašičjereji nam gre nekoliko slabše, tam smo samooskrbni v zgolj 40 odstotkih – čeprav smo bili v preteklosti tudi tu že precej višje. “Na rastlinskem področju pa imamo večjo zadrego,” je opozoril Podgoršek in dodal, da je slovensko kmetijstvo zelo neprilagojeno na podnebne spremembe. Leta 2020 nam je šlo sicer precej dobro – z žiti smo bili samooskrbni kar v 85 odstotkih. Na področju sadja in zelenjave smo samooskrbni pod 50 odstotkov, kar pomeni, da nas na tem delu čaka še kar nekaj izzivov.

o nelogičnih potezah Golobove vlade glede odkupa pšenice in o ukrepih, ki bi jih sam zagovarjal

Voditelj oddaje Boris Tomašič je spomnil na tiskovno konferenco Roberta Goloba, na kateri je naznanil, da bodo od kmetov odkupili vso pšenico. Podgoršek je komentiral, da je bila ta pobuda predsednika vlade zelo na mestu, vendar pa žal izvedba ne sledi sami pobudi. Precej nelogična poteza se mu na primer zdi, da naj bi se pšenica odkupovala po parametru najugodnejše ponudbe, torej najnižje cene. V nadaljevanju je nekdanji minister izpostavil, da je slovenski potrošnik zelo občutljiv na ceno. “Slovenski potrošnik že sam zelo dobro spremlja cene na trgovskih policah. Ne rabimo še enega državnega uradnika, ki bo spremljal te cene,” je ocenil Podgoršek. Slovenski potrošnik je tudi zelo pragmatičen, malo je takih, ki bi bili zvesti zgolj eni trgovski verigi – torej ta ukrep že sam po sebi deluje, ne rabimo državnega urada, ki bi to spremljal. Tudi pri nižanju marž Podgoršek meni, da ni več ostalo manevrskega prostora – dejstvo je, da imajo vsi deležniki v celotni verigi višje stroške.

Prejšnja vlada je v času covidne krize prepolovila katastrski dohodek, vlada Roberta Golob pa ga je dvignila na nivo, ki je zakonsko določen še iz leta 2017 – vsaka vlada ima sicer vedno priložnost, da katastrski dohodek zniža, in Podgoršek meni, da je zdaj pravi trenutek, da dobi kmetijstvu jasno sporočilo, da je opaženo in razumljeno ter da se ga z znižanjem katastrskega dohodka motivira k pridelavi. Še en ukrep, ki ga je nekdanji minister omenil, pa je vračanje trošarin za porabljeno gorivo za kmetijsko mehanizacijo. Na tem področju bi lahko uredili pogostejša vračila, ne zgolj enkrat letno – to sicer sodi v finančni resor.

Sogovornika sta spregovorila tudi o protestih na Nizozemskem in o marsičem zanimivem, novi vladi sta podala tudi nekaj predlogov. Vljudno vabljeni k ogledu celotne oddaje.

Sara Kovač