fbpx

Nekdanji poslanec Černač na sodišču zaradi besed, ki jih je izrekel Kučanovemu tajkunu Rigelniku

Milan Kučan, Herman Rigelnik in nekdanji danski premier Poul Nyrup Rasmussen (Foto: STA)

Nekdanji poslanec stranke SDS Zvone Černač se je znašel v kazenskem postopku, ker je na seji državnega zbora pred tremi leti izrekel besede o tajkunskih prevzemih Hermana Rigelnika. Slednji pred sojenjem ni dajal izjav.

“Gre za podoben primer, ki se je dogajal na relaciji podjetij Merfin in Merkur, in je primer divjega lastninjenja oziroma menedžerskega odkupa na način, da so bile zastavljene delnice podjetja,” je pred današnjim sojenjem, na katerem se je znašel zaradi besed, ki jih je izrekel o Hermanu Rigelniku leta 2013 ob interpelaciji takratnega ministra za finance Uroša Čuferja, izjavil poslanec Zvone Černač.

Rigelnik je tožbo proti Černaču sprožil dve leti po domnevno sporni seji državnega zbora, in sicer zaradi razžalitve. Černač ocenjuje, da je izpostavil zgolj splošno znana dejstva. “Podjetje ACH je danes na kolenih, zasebna družba pa je odplačala vse dolgove. Vemo tudi, kje je danes Bine Kordež,” je dejal Černač.

Ni bogat, ni tajkun, ni izčrpaval
Herman Rigelnik
se je prejšnji teden znašel pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, zaradi katerih je prišlo do velike bančne luknje, ki je na koncu po denarnicah udarila davkoplačevalce. Sanacija Factor banke in Probanke je državo stala 448 milijonov evrov. Rigelnik je komisiji dejal, da ni bogat človek, da nima nobenih milijonov ter da ne ve, koliko denarja je prejel z izplačili dividend ACH družbi Protej, katere lastnik je. Predsednik preiskovalne komisije Anže Logar mu je nato postregel s podatki, da so družbo izčrpavali zaradi izplačila milijonskih dividend.

V zvezi z odgovornostjo za bančno luknjo v Factor banki, katere lastnik je bil tudi Rigelnik, je dejal, “da nima z njo ničesar skupnega”.

M. P.