fbpx

Nekdanji urednik 24UR ne more iz svoje kože: Tudi kot uslužbenec hčerinske družbe Hisense tvita neumnosti

Denis Oštir in Maja Sodja (Foto: Facebook)

Politična aktivnost najbolj politično pridnih novinarjev sedanje “pete opozicijske stranke ” POP TV se je v preteklosti pogosto splačala. Eden izmed njih je tudi Denis Oštir. Nekdanji dolgoletni novinar in urednik spletne strani 24UR je še pod upravo Franja Bobinca postal vodja stikov z javnostjo v podjetju Gorenje, sedaj pa deluje v hčerinski družbi Vidaa kitajskih lastnikov Gorenja. “Če so poleg vode, ki so jo pili, jedli še solato, potem to ni sporno. Ker kolkor jaz Kreka razumem, je solata s kisom tako rekoč zdravilo in kot takšna zagotovo ne spada pod odlok o omejitvi postrežbe hrane,” je bilo le eno izmed neokusnih sporočil Oštirja na družbenih omrežij.

V našem mediju smo velikokrat razkrili, kako lepo je biti osrednji novinar v oddaji 24UR na največji komercialni televiziji POP TV. V preteklosti je veliko njihovih novinarjev prestopilo v politične stranke levega pola.  Irena Joveva je postala evropska poslanka listi LMŠ, Jure Brankovič se je usidral kot vodja piara na UKC Ljubljana, nekdanja vremenarka Helena Lovše je piarovka predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, Boštjan Lajovic je bil piarovec pri predsedniku države v preteklosti, Melita Župevc je bila poslanka v DZ na listi SD in Jankovičeve Pozitivne Slovenije, Nataša Pirc Musar je postala kasnejša informacijska pooblaščenka, Tamara Vonta, poslanka v Pozitivni Sloveniji in direktorica direktorata za medije veni izmed preteklih levih vlad. Šarčeva žrtev fizičnega nasilja, bivša novinarka 24UR Polona Križnar, pa je bila svetovalka na ministrstvu za zdravje v času Aleša Šabedra. V novi medijski akciji spolnega nasilja in nadlegovanja, katerega sta dokazano naredila Igor Pribac in Matjaž Tribušon, ne glede na njuna izmikanja in prevzemu odgovornosti za svoja dejanja. Tako bi lahko novinarski kolegi na 24UR lahko povprašali svojo nekdanjo kolegico njihove medijske hiše o tem dogodku, ki že dlje časa buri slovensko javnost. S tem bi resnica enkrat za vselej prišla na dan.

Tudi na t.i. desnem polu (Eva Irgl, Miro Petek, Jure Ferjan) obstajajo primeri, a jih je le peščica. Eden izmed srečnežev, ki je dobil nagrado za pridno tolčenje po slovenski desnici je nekdanji novinar in urednik spletne strani 24UR Denis Oštir. Le ta se je v letu 2018 zaposlil v nekoč rdeči gospodarski trdnjavi iz Velenja, Gorenju. Sedaj sodeluje tudi z novimi lastniki, kitajskim podjetjem Hisense. Po dolgotrajnih finančnih težavah vodstva so jih Kitajci kupili za 293 milijonov evrov so pisali nekateri slovenski mediji. A tu se kariera za Oštirja ni zaključila, saj se po prihodu kitajskih lastnikov vzpenjal po hierarhični lestvici znotraj podjetja.

Denis Oštir na zabavi POP TV. (Foto: Facebook)

V Gorenju prejemal astronomsko plačo 
Denis Oštir “uradno” ni več zaposlen v Gorenju. Od lanskoletnega februarja je postal direktor razvoja pri hčerinski družbi Hisensa, Vidaa. Podjetje so ustanovili marca 2019 v mestu Atlanta v ameriški zvezni državi Georgia. Na spletni strani podjetja lahko preberete, da gre za tehnološko in inovacijsko podjetje, katerega je glavni izdelek VIDAA Smart TV OS in Content Platform. Ustanovili so jo Hisense in drugi vlagatelji marca 2019 s ciljem postati vodeče podjetje na trgu Smart TV OS. Osrednji sedež podjetja je v ZDA, svoje izpostave imajo do sedaj na Kitajskem, Izraelu, Nemčiji in Sloveniji. V Sloveniji sta po podatkih na spletu zaposlena le Denis Oštir in Jernej Smisl. Izvršni direktor podjetja je Haoran Pang.

V preteklosti so v Mladini malce trše prijeli Oštirja. Ob novici, da grozi v Gorenju odpustitev 325 delavcev, so se pojavljale informacije o zelo visoki plači Oštirja na mestu vodje službe stikov z javnostjo v Gorenju. Ne glede na pritiske se o njej ni hotel izreči, saj je mnenja, da gre za zasebno stvar. So se pa oglasili naši šepetalci in dobri poznavalci Gorenja in nam povedali, da se je mesečni znesek gibal med sedem in deset tisoč evri.

Oštir se zabava tudi s pisanjem bloga Kričač. Nekdanji novinar Dnevnika in 24UR tam sproščeno razkriva svoje življenje. Tako mu je sneg uničil sončne celice na strehi. V novici iz devetega februarja letošnjega leta zapiše, “da so bili bližnji krovci šalabajzerji. Večina jih popravilo ali nameščanje sploh ni zanimalo, tisti ki so se pa javili, pa bi iste snegolove montirali, ki jih je sneg že potrgal,” v nejevoljnem duhu opisuje svoje težave Oštir. Kasneje mu je dan polepšalo podjetje iz Železnikov, ki so uspešno rešili težavo.

Nekdanji prvi piarovec Gorenja si je vzel čas za prodajanje zimske opreme. Kdor si želi kupiti zimsko opremo od Oštirja, si jo lahko ogleda v članku Prodamo opremo. Otroške smuči prodaja po sto evrov, smučarske čevlje Alpina za 40 evrov, Smučarsko desko Elan Eragon z vezmi za 150 evrov in Elanovo zimsko obutev za sto evrov. Kot zaposleni na POP TV je imel po javnih podatkih sodeč odprt status samostojnega podjetnika. Med leti 2012 in 2014 je v povprečju prejel celoletne prihodke malce nad 40 tisoč evri. Na njegovem blogu pa si lahko ogledate, kako je reklamiral Gorenje in POP TV.

Otroke bi pošiljal v šole kljub nepredvidljivim razmeram
Nekdanji znani obraz največje komercialne televizije na Twitterju ne kaže kulture komuniciranja, ki bi se od dolgoletnega predstavnika medijev pričakovali. Kot kaže, ima v novi službi dovolj časa in piše na svojem profilu Kričač piše politične sodbe, komentira vladne ukrepe, na katere se spozna bolje kot vodilni epidemiologi. Oštir namreč spada med tiste, ki bi otroke kljub nepredvidljivim razmeram kar poslal v šole, kar je precej rizično, če ne celo naivno od nekoga, ki je nekoč urednikoval spletni portal 24UR.

https://twitter.com/kricac/status/1358709274441113601?s=20

Oštir igra čez dan poslovneža, v virtualnem svetu pa klasičnega levičarja za udrihanje po predstavnikih slovenske desnice ter sedanje vlade. Oštir kljub temu pozablja, da mu vsako mesečno plačo dajejo v Hisensu, lastniku Gorenja. Zato smo jih povprašali, ali se jim zdijo takšni komentarji na svetovnem spletu sprejemljivi za njihovo podjetje. Odgovorili so nam, da Oštir pri njih ni več zaposlen kot piarovec in da ne držijo naše navedbe, da bi njegova sporočila predstavljala uradno sporočilo podjetje Gorenje. Na dodatno vprašanje, da je Oštir še vedno zaposlen v družbi Hisense in posredno predstavlja tudi Gorenje, ni bilo več odgovora. Ob tem vam izdamo še eno skrivnost. Skozi hčerinske družbe Gorenja je izginilo za tri Gorenja denarja, kolikor so za prevzem plačali Kitajci. Zato naj vas ne čudi, da so v Hisense prvo odpustili 150 visokih uslužbencev in začeli prodajati hčerinska podjetja. A o tem kdaj drugič.

https://twitter.com/kricac/status/1358881701863321605?s=20

Kitajski šef podjetja, za katerega dela Denis Oštir. (Foto: Posnetek zaslona:Rocketreach)

Sestava podjetja Vidaa v Sloveniji. (Foto: Rocketreachet)

Poslovanje Denisa Oštirja kot samostojnega podjetnika. (Foto: E-bonitete)

Luka Perš