Cerar in Erjavec ministrici za kulturo žagata stolček

Foto: STA

Ministrica za kulturo Juljana Bizjak Mlakar izgublja podporo DESUS-a, vodja poslanske skupine pa napoveduje, da bo kmalu podporo tudi dokončno izgubila. Kot trdi Erjavec,  Bizjak Mlakarjeva namreč ne izpolnjuje sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Cerar bo o njeni funkciji – kot mu je v navadi – še razmislil.

Premier Miro Cerar in prvak DeSUS Karl Erjavec sta danes po seji vlade opravila pogovor glede ministrice za kulturo iz vrst DeSUS Julijane Bizjak Mlakar zaradi neizvrševanja sklepov vlade glede idrijskega rudnika. Cerar z njenim delom ni zadovoljen, v prihodnjih dneh bo o njeni funkciji opravil temeljit premislek, je medijem povedal Erjavec.

Ministrica: Mi nimamo ničesar s tem
Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija bi moral kot del ministrstva za kulturo bedeti nad dejavnostmi vzdrževanja dela jame, ki ni zalit. A ministrstvo je ob tem izrazilo pomisleke, češ da se javni zavod pod okriljem kulturnega ministrstva ne more ukvarjati z rudarstvom.

Erjavec sedaj pravi, da bo Bizjak Mlakarjeva izgubila podporo, če ne bo pričela izvajati sklepov vlade. Ministrica se brani in pravi, da ministrstvo izvaja vse naloge vlade, ni pa pristojno za ukvarjanje z rudarstvom.

Dejala je, da se morata Cerar in Erjavec seznaniti z dejstvi, saj je prepričana, da imajo na ministrstvu tehtne analize glede idrijskega rudnika. Kot pravi, ima ministrstvo na voljo dve možnosti – da postane tudi ministrstvo za rudarstvo ali pa bo vlada ponovno spregovorila o vsebini sklepov.

M. G., STA