fbpx

“Ti fant, ko greš na pijačo, ves čas pošilja sporočila in je potem jezen, če mu ne odgovarjaš nanje?” Za program “Pravila dejtanja”, ki je izrazito feminističen, ministrstvo za delo namenilo kar 10.000 evrov!

Obraz Drogartove kampanje #PravilaDejtanja je Instagramova "influencerka" in pevka Gaja Prestor printscreen: Praviladejtanja)

V začetku leta 2019 smo poročali o javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi ministrica SMC Ksenija Klampfer. Na omenjenem javnem razpisu je ministrstvo za sofinanciranje projektov s področja enakosti žensk in moških za leto 2019, s katerimi želijo opozoriti na “nasilje med zmenkanjem” in se posvetiti “delu s fanti za preseganje sterotipov”, namenilo 50.000 evrov.

Kot smo opozarjali že januarja 2019, je pri javnem razpisu, vrednem 50 tisoč evrov, šlo za še en način financiranja levo-liberalnih prisklednikov v nevladnih organizacijah. Da že v osnovi obstaja konflikt med tako imenovanimi nevladnimi organizacijami, ki od države prejemajo denar, in dejstvom, da si še vedno pravijo “nevladne”, je nekaj, kar ne moti ne nevladnikov ne levičarske vlade Marjana Šarca.

Predmet omenjenega razpisa naj bi bilo ravno delo s fanti z namenom “preseganja stereotipov”. A kot je razvidno iz končnega rezultata, ki je objavljen na spletni strani Praviladejtanja.si, je jasno da gre zgolj za utrjevanje negativnih stereotipov o moških.

Namesto razbijanja utrjevanje negativnih stereotipov o fantih

“Fant te nikoli ne sme udariti. Fant te ne sme brcati, klofutati, te ščipati ali daviti. Fant te ne sme močno zagrabiti in potem ne spustiti. Fant te ne sme vleči za lase ali ti jih celo puliti. Fant ti ne sme reči, da si sama kriva za tovrstno obnašanje (‘Ti si me pripravila do tega.’). Fant ne sme žaliti tvoje inteligence, zunanjosti, frizure ali postave. Fant ti ne sme groziti (‘Če me boš pustila, te bom ubil!’). Fant te ne sme po krivem ves čas obtoževati, da ga varaš. Fant ti ne sme dajali ultimatov (‘Prijateljica ali jaz!’). Fant ti ne sme določati, kaj lahko oblečeš in česa ne. Fant ti ne sme določati, o čem lahko govoriš in o čem ne. Fant ti ne sme preprečevati druženja s prijateljicami in prijatelji. Fant ti ne sme določati, kaj lahko počneš, ko greš ven. Fant te ne sme naslavljati z grdimi imeni. Fant ne sme razširjati govoric o tebi. Fant te ne sme sramotiti pred drugimi. Fant ti ne sme groziti, da te bo udaril, če česa ne boš storila po njegovo. Fant se ne sme do tebe obnašati kot do svoje lastnine. Fant te ne sme siliti v seks. Fant te ne sme prepričevati, da je seks tvoja dolžnost. Fant te ne sme poljubljati, ko ti to ne paše. Fant te ne sme brez tvojega dovoljenja prijemati za zadnjico ali dojke. Fant te ne sme siliti v oblike spolnega odnosa, ki ti niso všeč. Fant te ne sme posiliti. Fant ne sme drugim razlagati o vajinem spolnem življenju. Fant ne sme zavrniti uporabe kondoma ali ti preprečevati jemanja kontracepcijskih tablet. Fant ne sme izrabljati tehnologije za to, da te zalezuje ali te nadzira. Fant ne sme čekirati tvojega telefona, elektronske pošte ali družbenih omrežij brez tvojega vedenja in dovoljenja. Fant ne sme od tebe zahtevati gesel za dostop do teh omrežij. Fant ne sme objavljati neokusnih objav o tebi na svojih ali tvojih profilih. Fant ti ne sme ves čas, ko nista skupaj, pošiljati sporočil in zahtevati, da mu odgovarjaš nanja. Fant te ne sme ves čas klicati, če tebi ni do tega. Fant ne sme zahtevati od tebe, da mu pošiljaš svoje razgaljene fotografije,” so opozorili na spletni strani, ki je nastala kot del Združenja DrogArt s pokroviteljstvom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Fant, fant, fant, fant, fant. Vse, kar je našteto, je, česa ne bi smel početi fant. Na kakšen način je to “delo s fanti” z namenom preseganja stereotipov? Ni. Še zdaleč ne. Ne samo, da ni nobenega dela s fanti, celotna spletna stran je očitno namenjena dekletom.

Baba ni žaba! Šarčeva vlada za pranje možganov fantom o “preseganju stereotipov” namenila 50 tisoč evrov

Dekletom se skuša vcepiti v glavo, da so one izključno samo žrtev moških. Gre za ustvarjanje izkrivljene podobe realnosti. Pri tem pa se pozablja, da so dekleta ravno toliko kot fantje lahko povzročiteljice vsega naštetega. Manipulacije, fizično in psihično nasilje, ljubosumje in vse, kar še spada zraven, niso stvari, ki jih lahko počnejo samo “fantje”, kakor to želijo prikazati na omenjeni spletni strani.

50.000 evrov zapravljenega davkoplačevalskega denarja
DrogArt je za ta mizandristični zmazek dobil deset tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Ravno toliko je prejelo še Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi, in sicer za projekt o razbijanju stereotipov o prostituciji in pornografiji med fanti, in Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, ki naj bi z gledališko igro, delavnicami in digitalno kampanjo mlade ozaveščalo o nesprejemljivosti nasilja na zmenkih.

Influencerka z Instagrama s 43 tisoč “oboževalci” Gaja Prestor se bori proti razbijanju stereotipov na najbolj nazoren način. (Vir: Instagram)

Forum za enakopraven razvoj je prejel 8.568 evrov za razvoj računalniške igre, s katero mislijo med fanti preganjati stereotipe. Medtem ko je 7.894 evrov prejelo Društvo za raziskovanje izkušenj kazni zapora, kjer se bodo ubadali s skupino fantov v prevzgojnih domovih.

Pristojni so v razpisu, ki je potekal v začetku leta, zapisali: “Za potrebe tega razpisa spolni stereotipi pomenijo posplošeno in poenostavljeno dojemanje žensk in moških ter njihovih družbenih vlog.” In kakor je razvidno naprej iz opisa, je ta razpis tako ideološko obtežen, da je to čisto zapravljanje davkoplačevalskega denarja. To pa kažejo tudi končni izdelki.

Ivan Šokić