fbpx

Neverjetno kadrovanje koalicije Fajon-Šarec-Bratušek-Mesec: Razvpiti Milan M. Cvikl potrebuje službo ministra za finance, poglejte, kako je zadolžen!

Ko je bila Katarina Kresal ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS, je bil Milan M. Cvikl generalni sekretar vlade. A ne več iz kvote njene stranke LDS, pač pa že prestopil v SD. Fotografijo je decembra 2019 na Facebooku delila britanska ambasada v Sloveniji. (Foto: Facebook)

Pa kako je velik levičarski naftalin? In ne morejo iz njega izvleči niti enega človeka, ki ima vse klikerje v glavi in nič masla na njej,” se je vprašal eden izmed uporabnikov družabnega omrežja. Na SD kongresu je Milan M. Cvikl povedal, da se je po desetih letih rad vrnil domov in da srce nosi na levi strani ter denarnico na desni. “Alternativa je pripravljena, gremo naprej, drugače,” je v duhu stranke SD pozval strankarske kolege. Je že takrat po tihem računal na položaj finančnega ministra?

Počasi postaja jasno, kdo so ljudje, ki napadajo sedanjo vlado, osnovno po odstopu Marjana Šarca (LMŠ), ki je poprijela za delo in skuša obvladati epidemijo koronavirusa, ki je zajela ves svet, in z ekonomskimi paketi rešuje gospodarstvo in pomaga ranljivim in upokojencem. Rivalstvo se je v pričakovanju 46. glasu, s katerim naj bi nastala nova parlamentarna večina, za ministrske funkcije pričelo tudi med tistimi, ki so se samopoimenovali kot KUL, in jih v javnosti poleg Šarca, ki bi lahko bil še danes predsednik vlade, če ne bi odstopil, sestavljajo še Tanja Fajon (SD), Alenka Bratušek (SAB) in Luka Mesec (Levica). Ker menda po poteku funkcije v EBRD resnično potrebuje službo, naj bi imel veliko potrebo po menjavi vlade razvpiti Milan M. Cvikl, včasih poslanec LDS, ki je kasneje prestopil v SD.

Kariera Milana M. Cvikla je ob že dvakrat neuspešni kandidaturi za viceguvernerja Banke Slovenije največji razcvet sicer doživela v času afere Patria. Takrat je namreč v zameno za svojo izjemno vlogo, ki jo je odigral pri lažnivi inkriminaciji Janeza Janše, prejel imenovanje na mesto člana Evropskega računskega sodišča, kjer je mesečno prejemal priliv v višini okrog 22 tisoč evrov. Kljub temu pa se je znašel v finančnih težavah, ko je bilo treba poplačati izvajalce del v svoji vili. Se njegov življenjepis sliši kot nalašč za bodočega finančnega ministra koalicije KUL?

Milan M. Cvikl je bil v času vlade Boruta Pahorja generalni sekretar Vlade Republike Slovenije, dokler ni bil leta 2010 “za nagrado” izvoljen za člana Evropskega računskega sodišča. Od avgusta letos je finančni strokovnjak in podpredsednik za programiranje in razvoj pri Jadranskem svetu, zavodu za sodelovanje v regiji v lasti Marka Voljča in Dejana Novakovića. Njegov naglavni greh pa med drugim krasi prepisovanje iz Wikipedije. Aprila 2010 ga je namreč Matej Accetto, docent za evropsko pravo Pravne fakultete v Ljubljani, v svojem članku obožil, da je dele knjige Prenovljeno pravo Evropske unije (2009) pridobil iz angleške Wikipedije in jih povzel brez usteznega citiranja, kar je Cvikl seveda zanikal. Takrat se je norca iz njega delal tudi razvpiti nevladnik, bogato podprt s proračunskim denarjem, Filip Muki Dobranič.

V letu 2018 je naš portal poročal, da se je Milan M. Cvikl kljub soodgovornosti za eno največjih kršitev človekovih pravic v zgodovini Slovenije, v primeru Patria, brez sramu najprej odločil za kandidaturo na mesto viceguvernerja, nato pa še celo na mesto guvernerja Banke Slovenije. “Kaže, da so kadri udbomafijskega omrežja prepredeni v vseh segmentih države in kot močni igralci usmerjajo tok dogajanja v državi, zato ni čudno, da mnogi na ves glas kritično opozarjajo, da živimo v mafijski državi,” smo takrat zapisali in enako velja še danes.

Še vedno pisanih 350 tisoč evrov hipoteke

Cvikl ima na hiši, ki si jo je z novo ženo Jerco Legan Cvikl, uredil na ljubljanskem grajskem hribu, še vedno pisanih 350 tisoč evrov hipoteke. V tej nepremičnini, ki je po pripovedovanju ljudi, ki jih tja vabita, opremljena povsem v beli, črni in zlati barvi, prirejata tudi različna druženja. V čemer si je Cvikl na las podoben prvo izbranemu tako imenovane KUL koalicije za mandatarja Jože P. Damijanu, ki je kredit najel celo v švicarskih frankih, in to astronomskih 578 tisoč evrov!

Urejanje hiše so spremljali škandali, kandidat Šarca, Fajonove, Bratuškove in Meseca za ministra za finance pa ima od tedaj sloves človeka, ki ni v roku plačeval za fizična dela. Gradbeni posegi Cvikla so bili sicer za medije zanimivi še prej, ko se je z Leganovo vselil v hišo, kjer je prej živel s svojo prejšnjo družino.

Iz Cvikla in Jerce se je delal norca tudi Golobičev zaveznik

Cvikl je v zvezo s svojo današnjo ženo skočil iz prvega zakona, javnost pa je za zvezo izvedela po enem od njegovih obiskov v znanem ljubljanskem blokovskem naselju. Javnost je kasneje spremljala tudi družinska obračunavanja med takratnim generalnim sekretarjem vlade Cviklom in novo partnerko ter otrokoma iz prvega zakona, ki sta morala vdreti v hišo, kjer so prej živeli kot družina, ko je oče sina pisno obvestil, da se mora iz doma odseliti.

Posredovala je tudi policija, Cvikl pa je svoja otroka v medijih označil kar za kriminalca. Nad Cviklom se je zgražal tudi Roni Kordiš, znan kot tviteraš Had, bližnji sodelavec moža, ki poganja projekt KUL, Gregorja Golobiča.

Sara Kovač