Koliko solz povzročijo prvorazredni vsem ostalim državljanom, ki zaradi njih ne morejo do služb?

Datum:

Glede na vso medijsko izpostavljenost Nike Kovač je izredno zanimivo, da je novica, da je Kovačeva zaposlena v Pionirskem domu kot vodja trženja, hkrati pa pokriva tudi piarovsko področje, šele zdaj prišla na dan. Pri tem bodejo v oči podatki, da je bila služba kot nalašč ustvarjena zanjo. Rok za prijavo za njeno delovno mesto je bil zgolj tri dni in bila je edina prijavljena. In seveda izbrana. Kovačeva se je že ob postavljanju novinarskih vprašanj postavila v vlogo deprivilegirane žrtve, ki jo napada sistem. Čeprav je iz privilegirane družine “novega razreda”, s podporo osrednjih medijev in s štipendijo v ZDA ter službo v Jankovićevem javnem podjetju Pionirski dom, kjer je direktorica nekdanja vidna političarka LDS Vika Potočnik. Boljšega zaledja si skoraj ne gre želeti.

Pozicija vodje trženja v Pionirskem domu (v nadaljevanju PD) in to na Mestni občini Ljubljana je verjetno eno izmed bolj zaželenih del, sploh ambiciozni mladi si prizadevajo dobiti službo, ki bo vključevalo dogodke in festivale. Verjetno govorimo v imenu mnogih, ko rečemo, da je dobiti tako delo, sploh pa priti v krog “Ljubljanske elite”, težko, skoraj nemogoče. Razen če – imaš morda kakšno prikladno poznanstvo.  

Nika Kovač, znana kot prvi obraz nevladne organizacije Inštitut 8. marec, je storila korak v svet “bolj znanih Slovencev”, ko je začela s svojo nedolžno promocijo dobrobiti ljudstva. In glede na velikost Slovenije, ko tukaj vemo veliko celo o nepoznanih obrazih, je zanimivo, da Nika do sedaj ni omenila svoje zaposlitve, saj je to nekaj, s čimer se človek lahko pohvali, kajne? Ali pa je upala, da ljudje ne bodo zvedeli, saj bi se tako javnost začela spraševati o podlagi njene zaposlitve?  

Direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik (Foto: STA)

Družina s političnim ozadjem
Kovačevi so ena velika politično-medijska družina, ki je v politiko vpletena že od nekdaj, saj naj bi njena mati Mojca Kovač Šebart že od prej razvijala politične ideje ideologa propadle LDS, Slavka Gabra, tako oče Miha Kovač in njen dedek, pa sta bila vplivneža društva Forum 21, ki je ustanovljeno z namenom podpore levici. Po vsem tem – pa je Nika Kovač zaposlena v Pionirskem domu, katerega direktorica je Vika Potočnik,  bivša članica Liberalne demokracije Slovenije (LDS). Sumljivim dejstvom te “skrivnostne zaposlitve” pa kar ni konca, ko iz Pionirskega doma izvemo, da je bila Nika Kovač ena in edina, ki se je na razpis prijavila, in to na razpis, ki je bil objavljen samo na Zavodu RS za zaposlovanje.

Sumljivi pogoji za zaposlitev
V digitalni družbi, kjer se zaradi širšega dometa ljudi, sploh mladih, delodajalci v večji meri poslužujejo družbenih omrežij, se je Pionirski dom, Center za kulturo MLADIH, odločil, da razpis objavi na verjetno najmanj obiskanem portalu za zaposlovanje za mlade.  Glede na to, da so nam pojasnili tudi, da je funkcija vodje trženja izredno zahtevna in obsežna, saj vključuje tudi delo piarovske funkcije, je zelo vprašljivo tudi dejstvo, da je sedaj med Nikino odsotnostjo ne nadomešča nihče, kar lahko pomeni dvoje, da funkcija ni tako zahtevna ali pa jo Nika opravlja “na daljavo” in za to dobiva plačilo, kljub temu, da naj bi bila njena pogodba o zaposlitvi v mirovanju do 31. 5. 2022. Slednje ne bi bilo presenečenje, glede na njene pretekle načine služenja denarja, sploh tistega, davkoplačevalskega. Pionirski dom ne zanika, da so Niko poznali od prej, saj naj bi v mlajših letih obiskovala gledališke predstave, to pa naj bi bilo tudi vse.

Razpis za vodjo trženja je bil objavljen 22. januarja leta 2020, rok za prijavo je bil 3 dni, s 3. februarjem 2020, po tednu dni, pa je Kovačeva že nastopila z delom na svoji novi poziciji, za katero je bila po informacijah tajnice Pionirskega doma, Karmen Ručigaj, najbolj potrebna le ena kompetenca in ta naj bi bila odločilna v postopku procesa zaposlitve, in sicer stopnja izobrazbe. Nobenih izkušenj in nobenih specifičnih znanj, dovolj je bila njena izobrazba in dejstvo, da je že prej delala v Pionirskem domu.

Pomanjkljiva vsebina razpisa za zaposlitev
Od PD smo na našo željo prejeli tudi konkretni objavljeni razpis, ki smo ga tudi prejeli, ob njem pa  komentar, da jih v zvezi z Nikino zaposlitvijo nič ne skrbi, saj je bila zaposlena po uradnem postopku. Pa je res tako glede na skromen obseg razpisnih pogojev za mesto, ki ga je razpisal PD za kar visoko funkcijo, ki obsega različna področja? Primerjali smo prejeti razpis z naključnim razpisom pozicije vodje trženja, prav tako objavljenega na Zavodu RS, in ugotovili, da ima slednji navedenih veliko več pogojev,  izpopolnjevanj in dodatnih znanj, ki jih mora imeti omenjena vodilna funkcija. Da ne govorimo o zahtevanih treh letih izkušenj na konkretni poziciji, ki jih je PD zahteval. Morda pa je bila vodja trženja tudi pri Mladinski knjigi, pa tega ne vemo? Sploh pa je zanimivo dejstvo, da glede na to, da dela, ki vključujejo trženje, marketing, stike z javnostjo, zahtevajo tudi mobilnost zaradi same dinamike dela in dela s strankami, ni zahtevan niti vozniški izpit, ki bi moral biti praktično pogoj.

Vsa omenjena dejstva in pomanjkljivosti celotnega postopka zaposlitve in njene podlage, zbujata dvom, da bi Nika Kovač na svoje delovno mesto vodje trženja v Pionirskem domu prišla kakor koli drugače kot z zvezami in poznanstvi iz ozadja, med drugim pa to ne bi bila edina Nikina zaposlitev na tak način, saj je bila taka že predhodna, in sicer v Mladinski knjigi, kjer je bil nekdanji glavni urednik prav Miha Kovač, njen oče. 

Odziv Nike Kovač na poizvedovanja medijev si lahko pogledate spodaj:

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...