Nižje kazni za prehitro vožnjo, višje za igračkanje z mobiteli za volanom

Slika je simbolična (foto: Flickr)

Poslanci v državnem zboru so sprejeli novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki opredeljuje nižje kazni za prehitro vožnjo in višje kazni za uporabo telefona med vožnjo. Prav tako se uvaja še ena novost, ki je sicer že stalna praksa ponekod v tujini, in sicer bo ponekod dovoljeno zavijanje desno pri rdeči luči. Zvišujejo pa se tudi globe za kršitev prepovedi ustavljanja ali parkiranja na označenem mestu za invalide. 

Državni zbor je v petek glasoval o noveli zakona o pravilih cestnega prometa, kjer je za novelo glasovalo 46 poslancev. Poleg poslancev v koaliciji so novelo podprli tudi poslanci DeSUS-a in SNS-a ter poslanca narodnosti. Proti je glasoval en poslanec. “Občutne nižje kazni za prehitro vožnjo so sprejete in končno so te primerljive s kaznimi v sosednjih državah. Okrepiti pa je treba nadzor in voznike pravilno obveščati o posledicah prehitre vožnje. Zmoremo!” je po sprejemu zakona prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Novela zakona opredeljuje nižje kazni za prekoračitev hitrosti, in sicer pri omejitvi hitrosti 50 km/h v naselju, znižujejo pa se tudi pri omejitvi 90 km/h ter na hitrih cestah in na avtocestah. Po novem bo tako enotna in nižja kazen za tiste, ki bodo hitrost v naselju prekoračili do deset kilometrov na uro, za prekoračitev med 10 km/h in 20 km/h bo kazen za polovico nižja, enako pa velja za prekoračitev hitrosti od 20 km/h do 30 km/h. Strožji pogoji pa bodo veljali za prekoračitve nad 30 km/h, kjer pa bodo kazni občutno višje.

Foto: Twitter

Višje bodo globe za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, zvišujejo pa se tudi globe za kršitev prepovedi ustavljanja ali parkiranja na označenem mestu za invalide. Na slovenske ceste pa prihaja še ena novost, ki bo omogočala zavijanje desno ob rdeči luči, ob pogoju, da je smer prosta in je križišče opremljeno s primernim znakom.

Z novelo se urejajo tudi pogoji za udeležbo lahkih vozil v cestnem prometu
Z novelo se določajo tudi pogoji za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor spadajo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon. Vozniki teh vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo lahko vozili ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.

Foto: Twitter

Strožje se ureja tudi obravnava voznikov, ki ne bodo upoštevali pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo za spremstvo in v spremstvu, ter tistih, ki se priključijo vozilu s prednostjo. Novela pa določa tudi primerno bočno razdaljo 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijska določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Razširjajo se nekatera pooblastila občinskih redarjev in cestninskih nadzornikov.

Po mnenju koalicije so predlagane rešitve ustrezne. So pa denimo v SDS-u ocenili, da bo treba še precej okrepiti vzgojo in preventivno dejavnost v prometu s poudarkom predvsem na mladih voznikih in tudi na večkratnih kršilcih. V stranki NSi so izpostavili, da bo treba pospešiti gradnjo in ureditev predvsem kolesarskih in pešpoti ter odpravljati arhitekturne in komunikacijske ovire na javnih mestih.

Sara Rančigaj