fbpx

NLB, od Udbe ugrabljena (4): Takšna navodila je Kavčič dal Rudolfu za sprejem Voljča

Foto: sta

Iz zapiskov Nika Kavčiča je razvidno, da je bil Marko Voljč njegov izbranec za mesto direktorja Ljubljanske banke, saj je osebno dajal navodila, kako je treba Voljču zapolniti prvi delovni vikend na položaju direktorja Ljubljanske banke. Voljča je udbovsko omrežje kasneje tudi večkrat poskušalo nastaviti za predsednika vlade. 

Niko Kavčič je pisno navodilo iz Bohinja posredoval Ivanu Rudolfu. Kot je znano, Primorec Rudolf je bil zvest partijski kader, ki je bil zelo mlad izbran za vodjo kabineta takratnega predsednika Izvršnega sveta SR Slovenije Staneta Kavčiča. Ko so Kavčiča leta 1972 odrezali, je takoj dobil zaposlitev v Ljubljanski banki (LB), kasneje je bil predstavnik te banke v Londonu, New Yorku, San Franciscu, v Libanonu in predstavništvu Ljubljanske banke za Bližnji vzhod. V Singapurju je bil zadolžen za poslovno sodelovanje z bankami v Jugovzhodni Aziji, na Daljnem vzhodu in v Avstraliji.

Tudi ti zapiski kažejo, kako je ozek partijski krog v letih, ko smo že imeli samostojno državo, vladal in plenil po Sloveniji.

M. P.