fbpx

Migranti v Jesenicah na rednem potniškem vlaku

Foto: epa

Manjša, neorganizirana skupina migrantov je skušala z rednim potniškim vlakom preko Jesenic vstopiti v Avstrijo. Avstrijski varnostni organi so jim na železniški postaji Jesenice zavrnili vstop v državo. 

V Slovenijo je v torek vstopilo 6877 beguncev, danes do 6. ure pa 2234. Skupno število beguncev, ki so v zadnjih 12 dneh prispeli v državo, se tako bliža 90.000. V sprejemnih in namestitvenih centrih jih je bilo ob 6. uri več kot 15.000. Medtem jih je po podatkih policije doslej v Avstrijo odšlo skoraj 64.000, poroča STA.

Brežice in Dobova, 5.30

Po 3. uri ponoči je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal že tretji potniški vlak, na katerem je bilo 1185 migrantov. Po napovedih hrvaških varnostnih organov naj bi okoli 7. ure v Dobovo prispel še eden.

Po opravljenih osnovnih policijskih postopkih ter zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniškem mejnem prehodu so tujci prestopili na vlak in v spremstvu slovenskih policistov nadaljevali pot proti Šentilju.

V sprejemnem centru Brežice je okoli 2800 tujcev, v začasnem centru v Dobovi okoli 1800 in v novem sprejemnem centru v Dobovi okoli 2300 tujcev, poroča PU Novo mesto.

Vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto Anton Štubljar je v izjavi za javnost med drugim povedal, da se s hrvaškimi varnostnimi organi dogovarjajo o pospešitvi pretoka migrantov. Policisti, ki so na terenu, in drugo osebje, ki pomaga pri tem pretoku, so namreč  izčrpani. “Naše kapacitete pa trenutno niso ustrezne in ne odgovarjajo tolikšnemu pretoku,” je še povedal.

Od sedaj naprej popisujejo migrante kar na vlaku.
Celotni izjavi lahko prisluhnete tukaj.

Za migranti v Brežicah je sicer Komunala Brežice v tednu dni od začetka drugega vala pospravila kar 105 ton odpadkov, še poroča STA.

12.00

Iz Dobove je krenil izredni potniški vlak, ki bo predvidoma okoli 15. ure preko Jesenic v Avstrijo prepeljal približno 650 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Ta prevoz tako kot vsi prejšnji poteka v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju, so sporočili s PU Kranj.

14.00

Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so v spremstvu hrvaških policistov danes pripeljali trije vlaki z migranti. Prvi nekaj po 3. uri, na njem je bilo okoli 1200 migrantov, na drugem, ki je pripeljal okoli 7. ure, prav tako 1200 in na tretjem okoli 12. ure prav tako 1200. Po opravljenih osnovnih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniškem mejnem prehodu so tujci prestopili na vlake in v spremstvu slovenskih policistov nadaljevali pot proti Šentilju.

Ob 13. uri je bilo v sprejemnem centru Brežice še okoli 1700 migrantov, v začasnem centru v Dobovi 800 in v novem centru v Dobovi okoli 2100, poročajo iz PU Novo mesto.

Mejni prehod Rigonce je za osebna vozila odprt v obe smeri.

Jesenice

S PU Kranj sporočajo, da je ponoči okoli 1. ure 12 migrantov (eden pa še okoli 9. ure dopoldan) z rednim potniškim vlakom preko Jesenic poskušalo neorganizirano vstopiti v Avstrijo. Šlo je za manjšo neorganizirano skupino evidentiranih migrantov in posameznika, ki so jim avstrijski varnostni organi na železniški postaji Jesenice zavrnili vstop v državo. Policisti so za vse zavrnjene organizirali prevoz nazaj v nastanitvene centre.

Šentilj, 10.00

Avstrijski varnostni organi so danes zjutraj nekaj minut po osmi uri sprejeli 4.384 oseb, tj. vse, ki so bili pred tem nastanjeni v nastanitvenem centru v Šentilju. Trenutno je v tem centru okoli 1.200 oseb, ki so v Šentilj prispele z vlakom ob 8.20, poročajo s PU Maribor.

Zunanji minister Karl Erjavec ocenjuje, da je Šentilj kritična točka, saj je Avstrija precej polna, izpostavlja pa tudi nezadovoljstvo med Avstrijo in Bavarsko. Slednja namreč nasprotuje nadaljnjemu prihodu migrantov, kar lahko po Erjavčevih navedbah povzroči še večje težave tudi za nas, poroča STA.

15.00

V nastanitvenem centru v Šentilju se trenutno nahaja 3255 oseb, ki so tja z vlaki in avtobusi prispele danes dopoldan, in sicer:
– 1185 oseb z vlakom iz Dobove,
– 405 oseb z avtobusi iz Celja ob 10:30 in
– 1227 oseb z vlakom iz Dobove ob 11:30 in
– 438 prav tako z vlakom iz Dobove ob 13:40.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna, poročajo s PU Maribor.

Gornja Radgona, 14.00

1146 migrantov, ki so danes v dveh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so okrog 13.30 sprejeli v Avstriji. Iz nastanitvenega centra Lendava poteka prevoz 665 migrantov v Gornjo Radgono .

V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, poročajo s PU Murska Sobota.

 V. V.