fbpx

Norčevanje iz lastnih državljanov: Za oškodovanje v višini 3,9 milijona evrov Vrhuncu 500 evrov kazni, kolikor je tudi kazen za prekoračitev hitrosti med 20 in 30 km/h

Foto: STA

Saj ni res, pa je. Okrajno sodišče je nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca za milijonsko oškodovanje (točneje 3,9 milijona evrov) kaznovalo s 500 evri kazni, kolikor je kazen, če bi prekoračil hitrost med 20 in 30 km/h ali pa napačno nalepili vinjeto. S tem si slovensko pravosodje dela blamažo, saj je odmerjena kazen občutno prenizka in nam, državljankam in državljanom, upravičeno vzbuja jezo in ogorčenje, ker ni jasno, kako je kaj takega sploh mogoče. 

Vrhuncu je bila po navedbah STA naložena kazen v višini 500 evrov zaradi nezakonitega podpisa pogodbe o dobavi diagnostičnih sredstev za bolnišnični laboratorij leta 2013. Preiskovalci so do podatka o spornem nakupu prišli na podlagi anonimne prijave. Ljubljansko tožilstvo je prijavo obravnavalo kot ovadbo zoper neznanega storilca zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, nato pa je Državna revizijska komisija sporno zadevo posredovala sodišču.

Foto: STA

Podjetje Interexport na podlagi nezakonitih pogodb dobilo kar 3,9 milijona evrov
Leta 2007 je UKC na javnem razpisu za dobavitelja laboratorijske opreme v vrednosti 636.000 evrov letno izbral Interexport. Po tem, ko je bila pogodba po izteku v skladu z razpisnimi pogoji podaljšana za dodatna tri leta, je UKC po izteku tega obdobja z Interexportom še kar naprej posloval, in to mimo novega razpisa. Vrhunec je po navedbah TVS v svoj zagovor navedel, da je odgovornost za zamik na plečih ministrstva za zdravje, ker naj bi čakali na odločitev o selitvi laboratorijev v novi objekt ljubljanske urgence.

V oddaji Tarča je bilo razkrito, da je podjetje Interexport štiri leta po poteku zakonitih pogodb prejelo posle v višini 3,9 milijona evrov. Pri tem pa je treba pripomniti, da so bili nekateri izmed izdelkov, namenjeni UKC Ljubljana, precej dražji, kot so jih v tem obdobju drugim bolnišnicam dobavljali drugi dobavitelji. Problematičnost posla je v poročilu izpostavilo tudi Računsko sodišče RS, ki je v reviziji poslovanja UKC v letih 2014 in 2015 ugotovilo kršitve Zakona o javnem naročanju.

Foto: Twitter

UKC je namreč v času, ko je bil večino časa v vodstvu Vrhunec, nabavljal medicinsko opremo in material mimo javnega razpisa, izločal je ponudbe, ki so bile popolne, ob tem pa ni izločal nepopolnih, prav tako je bila neučinkovitost vidna pri pridobivanju in upravljanju medicinske opreme. Vrhunec je v svoj zagovor tudi tukaj dejal, da ni bilo nepravilnosti in da so postopki nabave v času njegovega vodstva potekali povsem zakonito ter da je sam podpisoval pogodbe, ki so bile sklenjene na podlagi javnih razpisov, več naročilnic pa naj bi podpisovali poslovni direktorji klinik.

Kazen se Vrhuncu zdi previsoka
Vrhunec je v oddaji Tarča povedal, da je kazen v višini 500 evrov že plačal, ob tem pa dodal, da se mu zdi previsoka, ker naj bi sodnici natančno pojasnil, zakaj naj ne bi šlo za malomarnost. Vrhunec vztraja, da je bila UKC obljubljena nova urgenca, do česar ni prišlo. Po njegovem mnenju bi razpis ogrozil delovanje UKC, zato se mu podpis pogodbe s podjetjem Interexport ne zdi sporen.

N. Ž.