Norčevanje iz pravne države; Masleša dobil medaljo za življenjsko delo

Nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je sodeloval v senatu vrhovnega sodišča, ki je potrdil protiustavno obsodilno sodbo v zadevi Patria. (Foto: STA)

Branko Masleša, ki so ga letos zaradi starosti upokojili kot vrhovnega sodnika, v zgodovino pa se vpisal z nepoštenim sojenjem v primeru Patria, kjer bi se, kot je soglasno odločilo ustavno sodišče, moral izločiti, a se ni, je dobil medaljo za življenjsko delo na področju pravosodja. Za delo sta se mu zahvalila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (SD) in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Florjančič je opozoril na problem prenizkih plač sodnikov.

Sodba ustavnega sodišča, ko je razveljavilo vse sodbe v primeru Patria, zaradi katerih je moral Janez Janša med volilno kampanjo v zapor, kar je vplivalo na razplet volitev in vladanje državi v korist levice, je v delu, ko je ustavno sodišče odločilo, da Masleša ni ravnal pošteno, takšna:

Nagrajeni upokojeni sodnik Branko Masleša je v intervjuju z Damjano Seme za POP TV ta teden tudi povedal, da ne bo tožil novinarjev, ki so vrhovno sodišče lani prosili za dokazila o njegovi izobrazbi na fakulteti v Sarajevu in pravosodnem izpitu, ki ga je po diplomi v BiH opravil nenavadno hitro. Vrhovno sodišče je dostop do dokumentov novinarjem zavrnilo. Trdili so, da novinarji nimajo pravice preverjati dokumentov, ali sodniki izpolnjuje izobrazbene pogoje za svoje delo, ker so ti podatki zasebna stvar sodnikov in sodišč. Z vrhovnega sodišča so novinarjem, ki so želeli preveriti dejstva o izobrazbi sodnika Masleša, odgovorili z neposredno grožnjo Masleše s tožbami zaradi “neresnic”. Koga vse in za kakšne neresnice so nameravali tožiti, ni bilo mogoče razbrati. Tako so to sporočili:

Celotni članek si preberite na Spletnem časopisu