fbpx

Noro dogajanje za stolčke SDH: Bodo Puljić, Žmavc in Glavina potopili vladno barko?

Predsednica uprave SDH Lidija Glavina (foto: STA)

Zadnje tedne se kažejo vse večje razpoke v enotnosti Cerarjeve vlade. Kaos vladanja se nazorno kaže tudi pri kadrovanju v državna podjetja. Največja vladna stranka SMC je zavrnila Željka Puljića in Franca Žmavca za člana nadzornega sveta SDH ter s tem tvegala dokončen zlom sistema. 

Kadrovska sramota okoli nadzornega sveta SDH se je začela pred nekaj tedni, ko je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman sporočila, da je za člana nadzornega sveta SDH imenovala razvpitega poslovneža Željka Puljića, direktorja kranjskega Iskratela in tesnega zaupnika Karla Erjavca. Več različnih virov iz poslovnega sveta nam je odkrito povedalo, da je Puljić eden najbolj spornih slovenskih poslovnežev in so njegove poslovne prakse velikokrat izjemno sporne.

NPU naj bi med drugim preiskoval posle, kjer je bil zaznan prav močan pečat Željka Puljića, med drugim s kosovskim Ipkom, makedonsko družbo One, posle z nekdanjim Interseekom, kasneje preimenovanim v Najdi.si. Omenjena domnevna kazniva dejanja so bila izvedena med letoma 2007 in 2009. Leta 2015, dobro leto po hišnih preiskavah, je NPU tožilstvu ovadil 5 oseb. Iz tega časa Puljiću po obsežni reviziji družbe Deloitte za vratom visi tudi tožba zaradi domnevnega oškodovanja Telekoma. Kako pomemben kader Iskratela je Puljić, pove tudi podatek, da je eden od štirih menedžerjev, ki imajo v Iskratelu skupaj formalno 17-odstotni delež, dejansko pa zaradi velikega deleža lastnih delnic in lastniške prepletenosti še znatno večjega.

Tesna prepletenost vladne politike trde levice v večino svojih mednarodnih delegacij vabi prav njej ljube gospodarske družbe in podjetja. Vir iz Telekoma Slovenije nam je zatrdil, da je zaposlenim že leta znano, da sta bila predvsem Željko Puljić in nekdanji član uprave Dušan Mitić dolgoletna prijatelja Gregorja Golobiča.

SMC proti kandidatu, ki so ga sami predlagali
No, v torek je na dan prišla še informacija, da je poslanska skupina SMC, ki jo vodi Cerarjeva najtesnejša zaveznica Simona Kustec Lipicer, zavrnila Puljića in Franca Žmavca hkrati, domnevno iz procesnih razlogov, kar pa so po mnenju Požareporta bizarni izgovori, ki bolj odražajo trenutno stanje, to je zlom sistema, za katerega so poskrbeli tudi koalicijski partnerji iz stranke SD. Bizarno je tudi dejstvo, da so se proti Žmavcu obrnili v SMC, ki so ga pravzaprav tudi predlagali.

Željko Puljić (Foto: STA)

Kot piše Požareport je Erjavec zanikal, da je ena od njegovih hčerk zaposlena pri Puljiću, ki vodi podjetje Iskratel, in da to vpliva na dejstvo, da Puljića naprej potiska stranka DeSUS, temveč ga v ospredje potiska znana pravnica in lobistka Branka Neffat, ki velja za eno glavnih kadrovic stranke DeSUS, v njeni pisarni pa naj bi bil zaposlen tudi fant ene od Erjavčevih hčera. Tesno zavezništvo med Puljićem in politiko potrjuje tudi vir z Ministrstva RS za zunanje zadeve, ki je potrdil, da praktično ne obstaja pot v tujino, bodisi predsednika Pahorja, premierja Cerarja ali ministra Erjavca, ko v delegaciji ni Željka Puljića.
Kdo je Lidija Glavina in kje plačuje davke?
Zanimiva je tudi enigma predsednice SDH Lidije Glavine, ki je na najodgovornejše mesto upravljalca 12 milijard evrov vrednega državnega premoženja prišla popolnoma neslišno in nekritično s strani dominantnih medijev ter ne da bi državljani karkoli vedeli o njej in njenih kompetencah, saj je svetovni splet praktično ne zaznava. Ker prihaja iz zamejstva, se vse bolj govori, da je del udbovsko gospodarskega omrežja Safti, namenjenega pranju denarja, kar je za slovensko omrežje, ki upravlja z “nacionalnim interesom”, očitno popolnoma dovolj.

Lidija Glavina in Peter Gašperšič (foto: Youtube)

Ker se dolgo časa ni vedelo, kje plačuje davke Lidija Glavina ali kar Lidia po italijansko, saj ima tudi državljanstvo države, so iz SDH le sporočili, da je imela kot predsednica uprave z začasnim mandatom sklenjeno pogodbo o poslovodenju, zdaj, ko je postala predsednica uprave s polnimi pooblastili, pa je “sklenila Pogodbo o zaposlitvi za mandatno obdobje štirih let“. Višina njene “dogovorjene plače” je objavljena na spletni strani SDH. To pa spet pomeni, da je vodstvo SDH gladko demantiralo svoje prejšnje sporočilo medijem, ko so zatrjevali, da Lidia Glavina davke plačuje v Italiji, kjer je po navedbah SDH tudi davčna rezidentka. SDH prek njene plače iz blagajne SDH namreč plačuje pripadajoče davke in prispevke slovenski davčni upravi.
M. P.