fbpx

Noro! Tako drastično so se znižali zneski na položnicah za elektriko!

Foto: Facebook

Vlada je s pomočjo interventnega zakona v februarju, marcu in aprilu odjemalce oprostila plačila omrežnine ter prepolovila trošarino. Po položnicah, ki so jih objavili odjemalci, so cene električne energije nižje nekje med 48 in 65 odstotki v primerjavi s prejšnjimi meseci. 

Po spletu so se pojavile številno položnice za elektriko, ki so bile v nekaterih primerih nižje celo za 50 odstotkov. Nekateri odjemalci so mislili, da gre za napako, vendar to ni bila.

Položnice za elektriko so nižje na račun ukrepa vlade, ki je z interventnim zakonom v obdobju med 1. februarjem in 30. aprilom odjemalce oprostila plačila omrežnine ter prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Foto: Facebook

Vlada je z uredbo prepolovila tudi trošarine za električno energijo. Stroški za računih za elektriko za gospodinjstva so po primerih, ki smo jih zasledili, nižji nekje med 48 in 65 odstotki.

Foto: Facebook

Prihranek v odstotkih je višji pri tistih z nižjo porabo, saj njihov prihranek na računu v veliki meri odraža plačilo omrežnine.

Vir: Slovenske novice

Tisti z nekoliko višjo porabo pa so pri plačilu električne energije vseeno prihranili 50 odstotkov denarja.

Številni so se vladi za pomoč v teh težkih časih tudi zahvalili.

https://twitter.com/IgnacCiric/status/1502971345654759430?s=20&t=rb5NI_FhGdQTPcDYoozAsQ

Drugi so opozorili, da večji mediji o tem niso niti poročali. Zanimivo, o tem recimo 24ur in podobni rdeči mediji nič ne pišejo, oni raje o Jenullčkovi položnici,” so bili kritični.

Pomoč tudi za gospodarstvo
Vlada je sprejela predlog zakona za omilitev posledic dviga cen energentov tudi v gospodarstvu in kmetijstvu. Za to pomoč zagotavlja 70 milijonov evrov za okoli 14.500 gospodarskih subjektov. Višina pomoči je odvisna od deleža stroška energije v celotnih odhodkih in višine prihodkov. Najnižji znesek pomoči bo 50 evrov za najmanjše subjekte, za najbolj energetska intenzivna podjetja pa bo pomoč znašala okoli dva milijona evrov.

Foto: Bobo

Višina pomoči ne bo smela presegati 60 odstotkov nastale škode zaradi povišanja cen energentov. Vloga za pomoč bo na voljo v sistemu eDavki predvidoma do konca marca 2022. Rok za oddajo vloge je 15. april 2022. Finančna uprava bo na podlagi uspešno obdelanih izjav izplačala pomoč 5. maja 2022.

Kmetje bodo dobili finančno nadomestilo, in sicer 49 evrov na hektar trajnega travinja, 138 evrov na hektar nasadov in 105 evrov na hektar ornih zemljišč. Podjetja naj bi bila tako kot gospodinjstva deležna tudi oprostitve plačila omrežnine in nižjih trošarin. Odziv podjetij še čakamo.

Sara Rančigaj