fbpx

Notranja ministrica Vesna Gjörkös Žnidar ima najstarejše vozilo v vladi, zato se raje vozi s falconom

Vesna Gjörkös Žnidar.

Država je letos delno obnovila vozni park vozil za prevoz nekaterih članov vlade, ki so praviloma še posebej varovani. V novo vozilo sta tako letos sedla predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez, medtem ko bo morala ministrica za notranje zadeve, Vesna Gjörkös Žnidar, na kaj takšnega še malce počakati, saj ji je trenutno dodeljen dvanajst let star audi A8, ki ima že 315 tisoč prevoženih kilometrov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Gre za informacije, ki jih je javnosti razkrila Gjörkös Žnidarjeva v odgovoru na poslansko vprašanje nepovezane poslanke Alenke Bratuđek, ki jo je zanimalo, kako se določajo kriteriji o primernosti vozila, ki ga policija namenja za potrebe prevoza takšnega funkcionarja. Ob tem je izpostavila novo vozilo, s katerim se prevaža Brglez. 

Kot je razvidno iz odgovora ministrice Vesne Gjörkös Žnidar, je policija od leta 2005 za prevoze predsednika državnega zbora (DZ) uporabljala audi A8 4.2, katerega nabavna vrednost je bila 69.917,54 evra. Od februarja letos pa za prevoze predsednika DZ policija uporablja škodo superb 4×4, ki jo je policija kupila prek poslovnega najema za obdobje petih let. Kot je navedeno, je okvirna nabavna cena tega vozila 45.000 evrov, poroča STA.

V novem vozilu pa se od začetka letošnjega leta vozi tudi predsednik republike Borut Pahor. Če so od leta 2006 za prevoz predsednika države uporabljali audi A8 6.0 Q L AUT, so tega letos po prevoženih 349.094 kilometrih izločili iz prometa (nabavna vrednost tega vozila je bila 134.696,78 evra), Borut Pahor pa se zdaj vozi z novim audijem A8 4.0 TFSI LWB, ki je bil letos nabavljen prek poslovnega najema za obdobje petih let, njegova vrednost pa znaša približno 130.000 evrov.

Identičen audi, kot ga je do marca letos uporabljal Borut Pahor, so še do pred dvema letoma uporabljali tudi za prevoze predsednika vlade, a se je Miro Cerar nato “moderniziral”. Leta 2015 je namreč generalni sekretariat vlade nabavil BMW, kakšnega in za kakšno vrednost, pa v odgovoru na poslansko vprašanje ni natančneje navedeno. Kot poroča STA, je sicer audi služil tudi za prevoze drugih varovanih oseb še do začetka letošnjega leta, ko so ga po prevoženih 335.821 kilometrih izločili iz prometa.

Z audijem so prevažali tudi ministra za zunanje zadeve; od leta 2006 je bil v uporabi audi A8 4.2 FSI Q L AUT, ki je bil ob nabavi vreden 104.401,09 evra, od leta 2015 dalje pa ministra Karla Erjavca prevažajo z enim izmed audijev A6, ki jih je omenjenega leta nabavil generalni sekretariat vlade.

Ministričin avto je prevozil že dobrih 315 tisoč kilometrov, star je dvanajst let
Kot kaže, se trenutno z najstarejšim vozilom prevaža prav notranja ministrica Vesna Gjörkös Žnidar. Iz njenega poročila je namreč razvidno, da so za prevoze ministra za notranje zadeve od leta 2006 do leta 2014 uporabljali audi A8 4.2 FSI Q L, ki je bil ob nabavi vreden 104.401,09 evra. Od leta 2014 tega zaradi visokega števila prevoženih kilometrov uporabljajo na manj obremenjenem področje varovanja. Za prevoz ministrice tako trenutno uporabljajo audi A8 4.2 iz leta 2005, ki ima prevoženih 315.000 kilometrov.

Toda to Gjörkos Žnidarjevi bržkone ne predstavlja velikih težav, saj se tako ali tako, o tem smo pred tedni že poročali v našem mediju, raje prevaža z letalom. Ministrica je namreč poleg premierja Cerarja najbolj redna uporabnica vladnega falcona.

T. F.