fbpx

Drugi begunski val: v Slovenijo prispelo tri tisoč migrantov, vojska na pomoč policiji

Foto: STA

Po tem, ko je Madžarska opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, se je begunski val preusmeril na Slovenijo. Čez dan je do slovenske meje prispelo več avtobusov z migranti, predsednik vlade Miro Cerar pa je medtem sporočil, da bo policiji pomagala tudi vojska. 

“Vlada je na današnji seji, ki je potekala takoj po koncu seje Sveta za nacionalno varnost, sprejela sklep, da se bo kot pomoč policiji pri varovanju meje s Hrvaško in reševanju begunske krize vključila tudi vojska,” je po seji povedal premier Miro Cerar.

To po njegovih besedah sicer ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da želi vlada zadeve urejati že na sami meji, poroča STA. “Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo tako z vojaki kot z opremo,” je dejal.

Poudaril je, da je vlada na reševanje begunske krize pripravljena in da deluje usklajeno, hkrati pa so v stiku z vsemi s sosednjimi državami. “Slovenija je tranzitna država, zato moramo upoštevati, da želijo migranti, begunci preko Slovenije v druge države. In če bodo te države sprejemale vedno strožje ukrepe, jih bo tudi Slovenija,” je še dejal.

Največ beguncev v Šentilju
Prvi avtobusi z migranti so sicer na slovensko mejo prišli nekaj po deveti uri. Najprej je okoli 300 migrantov prišlo na mejni prehod Petišovci, nato še 300 na mejni prehod Gruškovje.

Foto: STA

Foto: STA

Stekli so postopki evidentiranja tujcev, nato pa so migrante začeli prepeljevati v nastanitveni center v Šentilj. Vsem 600 migrantom je bil že omogočen vstop v Avstrijo.

Še več beguncev je nato na mejo prispelo v večernih urah. Na mejni prehod Obrežje so danes nekaj pred 19. uro s petimi avtobusi pripeljali 300 beguncev iz Hrvaške. Na prehodu Obrežje so jih registrirali in odpeljali v nastanitvene centre po državi.

Na mejni prehod Središče ob Dravi pa je prispel tudi napovedani vlak s 1200 begunci. Pred tem so s tega vlaka, ki je prišel iz Tovarnika pri meji s Srbijo v Čakovec, izkrcali 600 beguncev, od katerih so jih 300 z avtobusi peljali na prehod Gruškovje, 300 pa na prehod Petišovci. Po postopku registracije so bili vsi prepeljani v nastanitveni center v Šentilju in Gornji Radgoni, so sporočili s PU Maribor.

Skupno je v Slovenijo danes prišlo tri tisoč migrantov.

Začasni nadzor na meji z Madžarsko
Danes je sicer Madžarska sporočila, da se je poleg za zaprtje meje s Hrvaško odločila še za en ukrep, in sicer da nameravajo uvesti nadzor na meji s Slovenijo.

Madžarska bo tako začasno podobno, kot je to pred časom storila že Avstrija, začela izvajati nadzor na meji, je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Spomnimo, da je Slovenija v petek odpravila začasni nadzor na meji z Madžarsko, ki ga je po sklepu vlade vzpostavila 17. septembra. Šlo je za začasen ukrep v skladu s schengenskimi pravili, s katerim so želeli poskrbeti za nadzor nad migracijskimi tokovi.

Barbara Oprčkal