fbpx

Sedmi dan begunskega vala: bolezni, izčrpanost in več kot 50 tisoč tujcev

Razmere na slovenski meji se ne umirjajo. Medtem ko se povečuje izčrpanost in obup, se povečuje tudi število migrantov, ki prihajajo na našo mejo. Najhuje je na območju Brežic in Rigonc, kjer je zeleno mejo prečkalo kar pet večjih skupin, skupno okoli devet tisoč beguncev. Zdi se, kot da tega vala ne bo in ne bo konec.

Policisti ob tem pojasnjujejo, da so prvi podatki o številu tujcev, ki vstopajo v Slovenijo preko zelene meje, le okvirni. Z natančnimi številkami ob prihodu tujcev namreč ne razpolagajo, saj jim hrvaški varnostni organi ne sporočajo, kdaj in koliko oseb bodo prepeljali v bližino meje med državama.

S tujci, ki so mejo na območju Rigonc prestopili okoli 9. ure, smo preživeli dopoldan, nato so jih policisti pospremili v začasni center v Dobovi, od tam pa so jih z vlakom v spremstvu policistov prepeljali v Šentilj.

Izčrpani, a v pogovoru optimisti, da se bodo vrnili v domovino
Psihofizično stanje beguncev je zelo slabo. Številni so podhlajeni in bolni, predvsem pa utrujeni. Na terenu smo srečali tudi družino z dojenčico, ki je bila stara komaj dva tedna. Na vprašanje, ali se jim ne zdi neodgovorno, da potujejo s tako majhnim otrokom pa je eden izmed naših sogovornikov odgovoril, da niso imeli druge izbire.

Tudi drugi migranti so v pogovoru povedali, da je stanje v domovini (pogovarjali smo se predvsem s Sirci) nevzdržno, a upajo, da bo vojne kmalu konec, da se bodo lahko vrnili domov.

Okoli tri ure so policisti in vojaki migrante zadrževali na travniku. V trenutku, ko so nato policisti pristopili do množice in povedali, da bodo zdaj lahko krenili naprej, so bili vsi hitro na nogah. Policisti so hodili prvi v vrsti, migranti pa tesno za njimi.

Na terenu so sicer tudi oklepniki, območje pa nadzira vojaški helikopter. Za zdaj ni videti, da bi bila na poti nova skupina ljudi, a natančnih informacij o tem nima nihče.

Ko so migranti zapustili travnik je za njimi ostalo tole:

Slovenska vojska je z današnjim dnem še bolj vključena v reševanje begunske problematike. Trenutno je v reševanje krize aktivno vključenih okoli 650 vojakov in vojakinj, še več jih sodeluje pri logistični podpori v vojašnicah, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Aktualno stanje drugod po terenu:

Šentilj
Ob 7. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih okoli 4.500 tujcev. Avstrijski varnostni organi v Šentilju ponoči niso sprejeli nobenega tujca.

Okoli 9. ure so nastanitveni center Šentilj zapustili vsi tujci, ki so bili tam nastanjeni, tako da je sedaj ta center prazen, okoli 13.30 pa pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 600 tujci.

Ob 12.00 je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih nekaj več kot 400 tujcev. Še vedno pričakujejo vlak iz Dobove, na katerem so večinoma ženske in otroci.

Ob 16.00 je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih nekaj več kot 1.600 tujcev, potem ko sta v Šentilj prispela dva vlaka iz Dobove, prvi okoli 13.30, drugi pa okoli 15.10. V Šentilju v poznih popoldanskih ali večernih urah pričakujejo nov vlak iz Dobove.

Okoli 21.00 je večina tujcev (okoli 3.250) zapustila nastanitveni center v Šentilju in vstopila v Avstrijo. V nastanitvenem centru Šentilj se nahaja še okoli 400 tujcev, pričakujejo pa prihod vlaka s šestimi vagoni iz Dobove, na katerem bo med 600 do 800 tujcev.

Zavrč
Mednarodni mejni prehod Zavrč je od 3. ure naprej spet odprt za ves promet. Še vedno je na avstrijski strani popolnoma zaprt nekdanji stari mejni prehod Šentilj.

Gruškovje
V sprejemnem centru Gruškovje je bilo ob 7. uri okoli 500 tujcev, ki čakajo na prevoz v nastanitveni center Šentilj.

V sprejemnem centru Gruškovje je bilo ob 9. uri še nekaj več kot 400 tujcev, ki čakajo na prevoz v nastanitveni center Šentilj.

Hrvaški varnostni organi so zvečer na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje predali  okoli 600  tujcev, ki so jih do tja pripeljali z 10 avtobusi. Po tem ko bodo evidentirali, jih bodo prepeljali v Šentilj.

Brežice
Zgodaj zjutraj je bilo v sprejemnem centru v Brežicah okoli 4200 migrantov, v začasnem centru v Dobovi pa 1200. V četrtek zvečer in danes ponoči je bilo iz Brežic v sprejemni in nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljanih 1166 migrantov, vsi so bili tam evidentirani in nastanjeni.

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 9:50 okoli 3700 migrantov, v začasnem centru v Dobovi pa okoli 1200. Policisti so od 22. 10. od 19. ure do 23. 10. do 7. ure z območja Brežic in Dobove v notranjost države spremljali 14 avtobusov in 3 vlake, ki so v namestitvene in sprejemne centre prepeljali 2687 migrantov.

Pri Dobovi so po poročanju STA začeli postavljati nov sprejemni center za begunce. Vodja brežiške izpostave Civilne zaščite Zdenka Močnik je dejala, da so razmere na terenu podobne četrtkovim. Po njenih besedah je danes prioriteta postavljanje sprejemnega centra v bližini Dobove.

Policisti se v Brežicah in Dobovi soočajo z izjemno zahtevnim humanitarnim in logističnim izzivom. V prvi vrsti bodo poskrbeli za otroke in slabotne osebe. Policija velike napore namenja organizaciji prevozov in že v prvem delu noči so načrtovani trije vlaki iz Posavja v namestitvene in sprejemne centre v notranjost države, so sporočili s PU Novo mesto.

Policistom so pri opravljanju zahtevnega in odgovornega dela v veliko pomoč pripadniki Slovenske vojske. Migrante pa ob prihodu z veliko mero požrtvovalnosti oskrbujejo reševalci in humanitarni delavci.

Dobovec
Nocoj (8.20) je na območju mejnega prehoda Dobovec v Slovenijo vstopilo okoli 300 migrantov. Do mejnega prehoda so jih pripeljali hrvaški avtobusi. Večina prihaja iz Sirije, prepeljali jih bodo v namestitveni center v Celje.

Gornja Radgona in Lendava
Okrog 9. ure je prva skupina migrantov (okrog 600) začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

Nekaj pred 13. uro je nastanitveni center zapustila še druga skupina nastanjenih migrantov (okrog 550).

Vsi migranti (1166), ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so bili okrog 14.00 ure sprejeti v Republiko Avstrijo. Na mostu čez reko Muro bo odstranjena signalizacija in promet v obe smeri bo potekal tekoče.

V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno nastanjenih 778 migrantov.

V drugem begunskem valu je po poročanju policije do danes v Slovenijo vstopilo skupno že 50.410 migrantov. Med tujci, ki so bili vneseni v FIO, je bilo 9.901 moških ter 7.969 žensk in mladoletnikov. Do zdaj je bilo med njimi največ Sircev, prihajajo pa tudi iz Iraka, Afganistana in Pakistana.​

Barbara Oprčkal