fbpx

Nov načelnik Generalštaba Slovenske vojske je brigadir Robert Glavaš: “Izkazal se je kot izredno operativen, predan in profesionalen”

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš. Foto: sta

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je 16. aprila 2020 Vladi Republike Slovenije podal predlog, da se brigadir Robert Glavaš z dnem 17. april 2020 imenuje za načelnika Generalštaba Slovenske vojske. “Brigadir Glavaš se je v minulih kriznih tednih izkazal kot izredno operativen, predan in profesionalen, zato verjamem, da je prava izbira za vodenje Slovenske vojske v prihodnje,” je o novem načelniku GŠ SV zapisal Tonin.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v sredo obiskal 72. brigado Slovenske vojske v Črnomlju, kjer je potrdil, da že ima izbranega kandidata za naslednika generalmajorke Alenke Ermenc na čelu Generalštaba SV. Vendar pa imena ni želel razkriti, češ, da bo to storil, ko bo za to čas. Očitno pa je le dan kasneje nastopil ta trenutek, saj je na svojem Twitter profilu objavil, da je Vlada RS “danes imenovala brigadirja Roberta Glavaša za novega načelnika GŠ SV. Brigadir Glavaš se je v minulih kriznih tednih izkazal kot izredno operativen, predan in profesionalen, zato verjamem, da je prava izbira za vodenje Slovenske vojske v prihodnje” in ob tem dopisal “za Slovenijo”.

Na spletni strani ministrstva pojasnjujejo, da Zakon o obrambi v 45. členu v prvem odstavku določa, da načelnika Generalštaba Slovenske vojske imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog ministra za obrambo. Šesti odstavek 45. člena pa določa, da se poveljnike, vključno z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, imenuje v skladu z Zakonom o obrambi, brez interne in javne objave ter na podlagi službenih potreb, določenih z zakonom. V prvem odstavku 39. člena Zakona o obrambi pa je določeno, da Slovensko vojsko sestavljajo generalštab kot organ v sestavi ministrstva ter njemu podrejeni poveljstva, enote in zavodi.

Kot izhaja iz spletne strani MORS-a, je bil Glavaš do sedaj namestnik načelnice Generalštaba Slovenske vojske, zato verjamemo, da je s situacijo na Generalštabu odlično seznanjen. Kot razkrivajo različni viri, ima tudi bogate izkušnje v Slovenski vojski, saj je od poveljnika voda napredoval vse do poveljnika 1. Brigade Slovenske vojske ter nazadnje celo do namestnika načelnice GŠ SV. Sedaj pa je postal prvi mož Slovenske vojske.

V svoji bogati vojaški karieri je prejel več medalj in priznanj, tako slovenskih kot celo mednarodnih.

Marjanca Scheicher