fbpx

Nov obračun znotraj Slovenske filharmonije: Nekdanja Zaresovka Marjetica Mahne nad Klemna Hvalo!

Marjetica Mahne in Klemen Hvala.

Nobena skrivnost ni, da se direktorici javnega zavoda Slovenska filharmonija (SF) Marjetici Mahne trese direktorski stolček, saj je minister za kulturo Zoran Poznič napovedal njeno razrešitev, tako da že več mesecev išče rešitve za svoj obstoj. Ob nastopu funkcije v začetku leta 2018 je v javnost plasirala informacijo, kako je bilo prejšnje vodstvo nesposobno in kaj vse je prevzela v slabem stanju, a že po pol leta delovanja je bil zavod v finančnem minusu, ki je pozneje presegel sto tisoč evrov. Trdila je tudi, da je s kolegi v vodstvu zavoda vzpostavila dialog z zaposlenimi, predvsem pa, da je umetniška ekipa dobra in sposobna dosegati najvišje cilje. Da ni tako, dokazuje dejstvo, da je že odstavila svojega pomočnika za zbor Gregorja Klančiča, po manj kot dveh letih pa želi zamenjati še pomočnika za orkester Klemena Hvalo. Slednji je bil eden vidnih sindikalnih aktivistov v Štrukljevem sindikatu SVIZ, ko je ta leta 2017 sodeloval pri rušenju prejšnjega vodstva SF.

Kje je torej nastal spor v “najboljši ekipi”? Direktorica omenja Hvalovo delovanje v Komornem godalnem orkestru SF (KGOSF), že desetletja javno-zasebnem partnerstvu, v katerem v prostem času “fuša” kar precej članov orkestra SF.

A zakaj je to zdaj problem, saj je imel Hvala soglasje direktorice za svoje delovanje kot umetniški vodja KGOSF? Težava naj ne bi bila v SF, temveč pri tovariškem društvu KGOSF: domnevno naj bi bil KGO direktorico SF seznanil s Hvalovim netransparentnim delovanjem in spornim ravnanjem z denarjem društva!

Da sta predsednik društva Boris Šinigoj (dolgoletni direktor SF še iz socializma in skozi prva leta tranzicije) in Hvala v zadnjih letih delovala izključno v svojem interesu, sta dokazala med drugim pri projektu Evropska prestolnica kulture 2012, ko je društvo nastopalo kot producent Festivala Maribor, in na ta račun pridobilo več kot milijon evrov javnih sredstev, katerih del bi lahko dobila SF. Ali pa bi davkoplačevalci celo kaj prihranili, glede na to, da SF že sicer prejema okrog 5 milijonov javnih sredstev letno.

Marjetica Mahne in Gregor Golobič (Foto: STA)

Vse do zdaj to Mahnetove ni motilo. Zdaj pa zaradi pritožbe zunanjega “partnerja” razrešuje svojega najtesnejšega sodelavca z mesta pomočnika za orkester. Hvala naj bi svoje delo v SF opravljal nemarno in neodgovorno, položaj pa celo izkoriščal za dogovarjanje nastopov KGOSF in s tem direktno prevzemal posle, ki bi jih lahko opravil orkester SF, kar bi pomenilo celo materialno oškodovanje javnega zavoda.

Seveda pa se glede na te očitke Klemenu Hvali poraja vprašanje, ali bosta predsednik društva KGOSF Boris Šinigoj in Marjetica Mahne zoper njega vložila kazenske ovadbe. Ali pa vsaj med seboj razčistila, kdo pije in kdo plača.

Demokracija