Nov pamflet Cirmana, Vukovičeve in Modica; tokrat pametujejo o vrednosti Novih obzorij, ki izdaja Demokracijo

Foto: Demokracija

V svobodnih in demokratičnih družbah, ki prisegajo na tržno gospodarstvo in imajo svobodno podjetniško pobudo celo zapisano v ustavi, velja pravilo: “Nekaj je vredno natanko toliko, kolikor je kupec za to pripravljen plačati.”

Najbrž se bodo bralci spomnili, kako je bilo s parcelo v Trenti, ki jo je prodajal Janez Janša. Komisija za preprečevanje korupcije, ki sta jo takrat vodila Goran Klemenčič in Rok Praprotnik, je trdila, da jo je prodal predrago. No, kmalu se je izkazalo, da tudi država, ki Janši očita predrago prodajo, ravna enako. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je namreč precej podobno parcelo v Triglavskem narodnem parku ponujal za 45 evrov za kvadratni meter. Če bi sledili cenitvi države, je Janša svojo parcelo prodal celo prepoceni.

V ceno nečesa, kar v normalnih državah določa trg, se je zdaj vtaknil tudi portal Necenzurirano, ki od trenutka, ko se je pokazala možnost, da bi predsednik SDS po odstopu Marjana Šarca lahko oblikoval novo vladno koaliciji, kriminalizira in demonizira vlaganja madžarskega zasebnega kapitala v slovenske medije (Nova24TV in Nova Obzorja), ki so v zasebni lasti.

Bi morali za dovoljenje o prodaji vprašati Odlazka in portal Necenzurirano?
V članku pod naslovom Denar Orbanovih podjetij prišel tudi na strankarski račun SDS trojka Vesna Vuković, Primož Cirman in Tomaž Modic problematizirajo prodajo lastnine SDS. Naslov je seveda zelo zavajajoč, saj so Madžari SDS plačali za kupljen delež v podjetju SDS in prav vsakemu zdravorazumskemu človeku je jasno, da gre kupnina na račun tistega, ki nekaj prodaja. Poleg tega je politična stranka po slovenski regulativi “pravna oseba zasebnega prava”, ki ima tudi lahko lastnino. Zdaj pa pomislite, da bi se SDS odločila, da proda svoj sedež, ki ga ima v hiši na Trstenjakovi 8. Kaj bi morala narediti, da trojica s portala Necenzurirano ne bi (skozi socialistična očala) v tem videla zarote? Bi morala njih vprašati za dovoljenje? Bi morala njim povedati, kako so se dogovorili s kupcem? Ne. To je izključno stvar dogovora med kupcem in prodajalcem. In veste, kaj bi bilo narobe? Če stranka denarja za prodan delež ne bi prejela na strankarski račun. Tako pa je bilo vse transparentno, da bolj ne bi moglo biti.

Naslovnica Demokracije.

In zanimivo. O tem, da je SDS za 112.000 evrov prodala svoj delež madžarskemu podjetju, je leta 2018 prvi poročal Dnevnik, se pravi medij, v katerem so nekoč delali Vesna Vuković, Primož Cirman in Tomaž Modic. Takrat ni nihče problematiziral, niti cene ne, za katero zdaj trdijo, da je prenapihnjena.

Prodaja skladna z veljavno zakonodajo
V Novih obzorjih seveda ne bomo razkrivali poslovnih skrivnosti, ampak dejstva so naslednja. Poslovni deleži SDS v Novih Obzorjih so bili prodani v skladu z zakonodajo, vrednost podjetja je bila ocenjena s strani pristojnih cenilcev (na podlagi te cenitve so bili ocenjeni deleži ), prodajo je izvedla pooblaščena odvetniška družba. Tudi deleži drugih zasebnih lastnikov so bili ocenjeni sorazmerno in tako prodani.

Lastnik podjetja lahko proda svojo lastnino komur želi, seveda ob upoštevanju veljavne zakonodaje. In to je SDS tudi upoštevala. Kupci deleža SDS v Novih obzorjih so znani, imajo ime in priimek, za nakup so porabili svoj (zasebni) denar, ne gre za slamnate lastnike kot pri portalu Necenzurirano ali skrite lastnike kot pri Mladini. Denar za kupnino ni bil zbran iz preplačanih žilnih opornic, niti z nešteto aneksi za gradbena dela, kot denimo pri Stojanu Petriču, kjer je operacijo nakupa vodil Foruum21 Milana Kučana.

Čeprav gre za medijski spin, katerega namen je diskreditacija SDS in Janeza Janše pa tudi družbe Nova obzorja, vseeno nekaj pojasnil na nekatere trditve, ki se nanašajo na Nova obzorja in Demokracijo. Druge so tako bizarne in paranoične, da se nanje ne splača odgovarjati.

Necenzurirano: Demokracija, strankarsko glasilo SDS.
Demokracija ni strankarsko glasilo SDS, ampak je podjetje, ki izdaja Demokracijo, v solastništvu SDS. Če bi bila Demokracija strankarsko glasilo, se ne bi prodajala na trgu, ampak bi jo financirala SDS in delila med svoje člane.

Necenzurirano: Demokracije se v prosti prodaji danes proda manj kot 2.000 izvodov.
To so mokre želje portala Necenzurirano in Reporterja.

Necenzurirano: Madžarski podjetnik bi za povrnitev vložka moral čakati 53 let.
Madžarski podjetnik ne izčrpava podjetja in ves dobiček pušča v podjetju, ta ga pa vlaga v razvoj. Z Novimi obzorji ima dolgoročne načrte. Če bi želel povrnitev kupnine, ki jo je dal SDS za njen delež, bi si jo že povrnil z izplačilom bilančnega dobička, ki presega to kupnino.

Za konec pa še to. Trojka s portala Necenzurirano očitno še vedno živi v nekih drugih časih. Da bi se podučili o delovanju trga, priporočam branje dveh avtorjev: Eamonna Butlerja, direktorja londonskega Inštituta Adama Smitha, in Henryja Hazlitta, ameriškega novinarja (predvsem knjigo Lekcija o ekonomiji). Oba avtorja sta znana po tem, da pišeta tako razumljivo, da ju bo razumela tudi trojka s portala Necenzurirano.

Demokracija

 • RATATA

  Ni le DELO glasilo komunistične Partije. Več glasil imajo in še jih ustanavljajo!
  Poročevalce, kričače ipd. ”
  http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-2ZZA6AOX/825b31dc-6c79-4f00-8611-8456347de424/PDF

 • zaslosds

  A to je ta komunajzar,ki seka kot kača,sik,sik…..

 • tasilo

  Zanimivo bi bilo vi(e)deti, koliko je SD – ZSLD – KPS plačala za svojo meščansko vilo v Centru, kjer ima sedež.
  Jih bodo tile pis(d)uni (Vuković, Cirman, Modic, Poop, RTV in španovija) kaj pozvali, naj pokažejo papirje, pogodbo, račune … anede? Ja gvišn, ejga!

  Aja, saj res, … ukradenemu konju se ne gleda v zobe … ali nekaj takega

  • rubec

   A ni dovolj, da se židan kdaj pa kdaj oglasi v aušvicu, kjer izgovori znamenit izrek ” Preklete kurbe švabske”? Ti misliš, da bi jim morali še vilo plačat al kaj? Pa s kje si padel?

  • Antonius

   Ukradeno so si prilastili z ukradenim. Trgovsko akademijo na Knafljevi, zdaj Tomšičevi, so namreč komunisti tudi ukradli in jo zamenjali za ukradeno vilo na Levstikovi 15.

   • tasilo

    Ja, saj, saj … zato bodo pa Cirmanski španoviji tile SD tako radi pokazali vse papirje od leta 1935 naprej. Samo dovolj časa rabijo, da pravočasno vse papirje ponaredijo, skonstruirajo ali pak uničijo.

    Resno pa takole: tole njihovo “poslovanje” je treba javno pokazati — pa bomo videli reakcijo, kot bi rdečeritim mandrilom podkuril pod nogami. Nova, Jančič, Iršič, Čiri et. al. imajo zdajle čudovito priložnost!

  • Rožle

   Itaq ..
   in vsi skupaj lažejo kot Kućan teče ..

 • Antonius

  Bolj kot njih vse bolj prepoznavne laži so zanimivi sami avtorji Ne/cenzuriranega laganja.
  Vedo, da lažejo, pa jih niti pred samimi seboj ni sram. Več kot o Janši in SDS s svojim laganjem pripovedujejo o sebi. Cena, za njim Judeževo plačilo, jih bo za življenja doletela, ko bodo najmanj pričakovali.
  So namreč najboljša reklama politikantskim kleptomanom, za katere nam lažejo in se z lažmi za njih trudijo.

 • Gren

  CIROVUKOKARBAJEBINA

 • šrauf

  Pa dajte Cirman & že zaradi videza nepristranskosti narediti tako analizo še pri mainstrem medijih, ki se vsa po vrsti oglašujejo kot neodvisna. Recimo mene bi zelo zanimalo čigavi kapital se skriva v skladu York, ki je večinski lastnik Mladine in NKB. Potem mi pade v oči,da je skoraj vsaka zakotna vaška OŠ naročnik vsaj enega izvoda Mladine ,in del javnega sektorja, ki je pod sindikalnim patronatom Branimirja Štruklja. Štrukelj je v nadzornem svetu Mladine in vplivni član Levice…evo Cirman na delo.

 • Rožle

  Še en dokaz kdo je pravzaprav fašisti ..
  https://www.youtube.com/watch?v=HptqZJDll1o&feature=youtu.be

 • pajot

  Tile trije modeli na zgornji sliki izgledajo,kot da so ravnokar končali z menage a trois.

 • milanček

  a tem opicam še niso dali naziv doktor, zakaj še ne, saj odlično plezajo po drevesu, torej!

 • Franci Pušenjak

  Ne vem zakaj se je treba toliko s tem ukvarjat?? Sploh pa kaj ima s tem SDS?? Če so omenjena zasebna podjetja, ki izdajajo različne medije ravnala protizakonito, naj stečejo ustrezni postopki, zato imamo neke organe, mar ne?? Če pa se odziva politika na take floskule, potem pa je lahko problem, ali se čuti zares krivo za kaj, ali pa jim jemlje dragoceno energijo za delat pravo politiko? Torej SDS, ne ukvarjajte se z vsakim poflom, ki vam jih mediji servirajo in ne igrajte igre nasprotnikov, naj se oni sami brcajo v koleno, vam tega ni treba početi!! Tudi nasvet g. Janši, ne twitat vsakemu mačjemu mijavku!!

 • Olga101

  Kaj lahko pričakuješ od levicarskih parazitov – anarhistov?

 • šmentanamuha

  Nacenzurirano razkazovanje neumnosti servilnih novinarjev, ki zahtevajo cenzuro za tiste, ki jih sami necenzurirano napadajo in blatijo z lažmi. Zdaj me je začelo resno skrbeti, da je v Sloveniji toliko mentalno podhranjenih volivcev, da jih lahko kučanisti s svojo vojsko bebavih novinarjev vedno znova nategnejo.