fbpx

Nov režim na meji: Migrante vprašamo, kam želijo, nato pa jih spustimo naprej

Nov režim dela z migranti, ki ga je vlada uvedla včeraj, na mejo ni prinesel večjih sprememb. Zaenkrat smo na meji s Hrvaško zavrnili 15 migrantov. Po novem sicer vsakega migranta posebej vprašajo, kje nameravajo zaprositi za azil in ta podatek tudi zabeležijo, kar pa ne pomeni nujno, da bo migrant za azil v navedeni državi res tudi zaprosil. 

Slovenija je začela uvajati prvo stopnjo poostrenega ukrepanja, kamor spadajo okrepljen nadzor na zeleni meji, poostren nadzor na mejnih prehodih in zavračanje tistih, ki ne nameravajo zaprositi za azil v Nemčiji ali Avstriji, je na današnji novinarski konferenci sporočil Bojan Šefic, sekretar notranjega ministrstva.

A postopek na meji ostaja enak. Vsakemu pregledajo dokumente oziroma registracijske liste, ga intervjujajo oziroma se z njim pogovorijo, mu odvzamejo prstne odtise ter ga fotografirajo. Kam so migranti namenjeni, ugotovijo med pogovorom. Takšen postopek je običajen na Dobovi, izstopni točki pa sta dve: Šentilj in Jesenice.

Hrvate bomo na pogovor povabili že v ponedeljek
Po besedah Šefica zaenkrat vse poteka mirno, včeraj zvečer pa smo na meji s Hrvaško že zavrnili 15 migrantov, ki jih je Hrvaška sprejela nazaj. Kot je poudaril državni sekretar, sodelujemo z Avstrijo zelo dobro na vseh ravneh, s Hrvaško pa na operativni ravni zadovoljivo. ”Če bo Hrvaška vlada imenovana, bomo takoj v ponedeljek na srečanje povabili novega ministra, da se pogovorimo o vseh odprtih vprašanjih,” je zagotovil Šefic.

Slovenski policisti v Makedoniji
Na mednarodni ravni ves čas iščejo rešitve za omilitev migrantske krize. V Amsterdamu bo kmalu potekalo tudi zasedanje vseh držav na migrantski poti. Slovenija je v svojem mednarodnem delovanju najbolj vpeta v vprašanje, kako pomagati Makedoniji. Na makedonski meji z Grčijo so že tudi slovenski policisti, je pojasnil v. d. generalnega direktorja Direktorata za zadeve Evropske unije David Brozina.

Policisti bodo ločevali migrante od beguncev
Cilj skupne akcije je, da bi že na meji z Makedonijo ločili begunce, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, in jim pomagali, hkrati pa že na vstopni točki zavrnili ekonomske migrante. ”Ve se, kdo prihaja iz držav in območij, kjer so upravičeni do mednarodne zaščite,” je še dejal Brozina.

M. G.