fbpx

Nov škandal slovenskega sodstva: Tožilka “zamudila” dvoletni rok za začetek kazenskega pregona proti Jankoviću – prisluškovalni dokazi morajo v koš!

Županu Jankoviću se zopet sladko smeji. (foto: STA)

Slovenska sodišča so si privoščila še eno v dolgi vrsti sramot, s katero si naša država kvari ugled v Evropi in svetu. Ljubljanski župan Zoran Janković se je namreč očitno še enkrat več izognil kazenskemu pregonu, saj je celoten postopek zoper njega v zadevi podkupnin v poslih z ljubljanskim komunalnim podjetjem in zlorabe položaja v primeru farmacevtke pod velikim vprašajem. Specializirano državno tožilstvo je namreč zamudilo dvoletni rok, v katerem bi moral začeti kazenski pregon zoper osumljenca. Z drugimi besedami, tožilka Blanka Žgajnar bi morala obtožnico vložiti najpozneje oktobra lani, a je to storila šele letos maja, zato se dokazno gradivo v skladu z zakonom pod nadzorstvom preiskovalnega sodnika uniči. V Jankovićevem primeru je šlo za zvočne prisluhe, obtožnica zoper njega je bila ena najbolj trdnih doslej – a je padla, zaradi napake v postopku! Poraja se veliko vprašanje, kaj je tožilka Žgajnarjeva počela dve leti, sicer pa to ni njen prvi spodrsljaj – enako si je privoščila tudi v zadevi Balkanski bojevnik. In medtem, ko javnost želi odgovorne, med drugim tudi glavo šefa specializiranega državnega tožilstva, Harija Furlana, se Janković na svojem portalu že ponosno hvali, da je bila to že deveta sodba v njegovo korist oziroma, kot opozarja priznana pravnica Lucija Ušaj, se uresničujejo znane Jankovićeve besede, da dokler bo deloval proti Janezu Janši, se mu v Sloveniji ne more zgoditi prav nič hudega.

Naj spomnimo. Kriminalisti so Zorana Jankovića obiskali decembra leta 2015, potem ko so ga prej več mesecev tajno opazovali zaradi suma prejemanja podkupnin, v prisluhe pa se je ujelo tudi njegovo nespodobno povabilo farmacevtki – ljubljanski župan ji je namreč v Ljubljanskih lekarnah obljubljal službo za nedoločen čas v zameno za spolne usluge. Ker pa je tožilka Blanka Žgajnar zahtevo za sodno preiskavo vložila pol leta prepozno, je bila v skladu z zakonom preiskovalna sodnica primorana te trdne dokaze izločiti iz postopka. Resda odločitev o izločitvi prisluhov še ni pravnomočna, a se Zoran Janković že veseli nove zmage.

Poklicali smo priznano pravnico Lucijo Ušaj in jo vprašali za komentar – kakšne pravne instrumente imamo v Sloveniji, da se neopravljeno delo Blanke Žgajnar in njenega nadrejenega, šefa specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, lahko kaznuje? Ušajeva meni, da bi tožilci vsekakor morali odgovarjati, sicer pa je sama nad Žgajnarjevo izjemno razočarana, saj je imela v preteklosti o njej zelo dobro mnenje. “Bojim se, da to ni več ona. Začelo se je z zadevo Balkanski bojevnik, zdaj pa je zamočila še v primeru Janković. Bojim se, da se na tožilstvu dogaja nekaj, kar je višje od nje, skratka, da je počepnila pod pritiski,” pravi naša sogovornica.

Lucija Ušaj: Velika sramota za Jankovića in njegove volivce
Govori se namreč, da na specializiranem državnem tožilstvu vlada klavrno vzdušje in da so zaposleni tako ali drugače ustrahovani. Ušajeva sicer ni prepričana, če za vsem skupaj stoji šef tožilstva Harij Furlan – bolj verjetno gre za režimski komplot proti desnici. “Kako drugače si predstavljati besede Zorana Jankovića, da se mu ne bo nič zgodilo, dokler je proti Janši?” Da si takšne nastope v javnosti brez sramu lahko privošči šef glavnega mesta, je po njenih besedah velika sramota za mesto Ljubljana in Jankovićeve volilce. Sicer pa se zaradi napak tožilstva plačuje ogromno odškodnin, ki jih pokrivamo davkoplačevalci.

Če je v vsaki drugi službi neopravljeno delo zadosten razlog za odpoved pogodbene zaposlitve, pa se v primeru tožilcev ne bo zgodilo nič, saj ni pravnih institucij, pred katerimi bi lahko odgovarjali. V Jankovićevi zadevi bi bilo treba tožilki Žgajnarjevi dokazati naklepno kazensko dejanje, ki pa bi ga policija oz. tožilstvo tako ali tako zavrglo.

Po novem Zalarjevem zakonu so tožilci neodvisni – zato Žgajnarjeva ne bo odgovarjala
Tudi nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak je nad novico zgrožen. “Na žalost živimo v državi, kjer policija mirne duše skrije dokaze, ki so razbremenilni, ko so pred sodiščem ljudje z desne politične opcije (omenil je primer afere Patria in dokaze s Finske, ki bi razbremenili Janeza Janšo), medtem ko v primeru Jankovića policija počne ravno obratno – išče zgolj dokaze, ki bi ga razbremenili kazenske odgovornosti,” pravi Gorenak, ki meni, da je vsak človek zmotljiv, a v primeru Žgajnarjeve, ki svojega dela ni opravila niti v zadevi Balkanski bojevnik, ne gre več za naključje.

Slovenija je imela sicer do leta 2011 tožilski zakon, ki je bil hierarhičen. To pomeni, da je šef specializiranega državnega tožilstva lahko sankcioniral tožilko, ki ni opravila svojega dela, a je to spremenil novi zakon Aleša Zalarja, po katerem so tožilci postali popolnoma samostojni. Harij Furlan torej v tem primeru ne more storiti ničesar, lahko pa bi ukrepal državni tožilec Drago Šketa, a verjetno za kaj takšnega ne bo dovolj politično motiviran. Gorenak se zato boji, da je zadnji primer proti Jankoviću že končana zgodba.

Luka Svetina