fbpx

Nova birokratska sramota države: Turistična kmetija mora za postavitev navadne table preskočiti cel seznam birokratskih ovir

Foto: Na Škaluc

Turistična kmetija na Škaluc je ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, poslala vlogo za postavitev usmerjevalne table do posestva pri kraju Šentrupert. Po 64 dneh čakanja je sledil odgovor, da za postavitev table potrebujejo elaborat na 12 točkah. 

“Kot vsak poslušen državljan smo oddali vlogo za nekaj, kar želimo izboljšati in narediti po pravilih. Če bi tabla tam stala, bi gostom skrajšali pot do našega posestva. Poslali smo vlogo in čakali. Nato smo končno dobili odgovor, ki ste ga videli. Vse skupaj kaže na to, da ta država dela vse, da onemogoči ljudi, ki bi radi nekaj izboljšali, popravili, naredili bolj privlačno in prijazno,” je za Siol.net pojasnila upraviteljica kmetije Na Škaluc Valerija Hrastelj.

Od prvega stika, ko so raziskovali, kam naj se za postavitev table sploh obrnejo, do prejema odgovora je po njenih besedah minilo kar 64 dni.

Hrastljova je povedala, da do njihove kmetije vodita dve cesti, slaba in slabša. Na posestvo, ki ima štiri zvezdice, se morajo gostje peljati po slabi in luknjasti cesti. “Jaz to cesto imenujem kar petdeset odtenkov sive. Asfalt je namreč takšen in drugačen, zakrpan tudi z betonom. Vse to je pokazatelj, da rek Turizem smo ljudje v Sloveniji ne velja. Ta rek velja izključno za zasebnike. Država ljudi odganja. To ugotavljam tudi v pogovorih z gosti. Vse skupaj je žalostno,” je še izpostavila in sklenila, da bodo verjetno sami postavili tablo in šli v prekršek, zaradi česar se zavedajo tudi posledic. “V tej državi si preprosto moraš pomagati sam, saj ti ne bo nihče drug,” je še dodala Hrastljova.

Hrastljova je za Nova24tv povedala: “Vse skupaj kaže na to, da živimo v državi, ki meče polena pod noge in zavira kakršen koli razvoj in dobesedno ne želi pomagat in nagaja ljudem, ki želijo zadeve izboljšat, polepšat in poenostavit. Mislim, da je srž tega problema v prebirokratizirani državi, problem je tudi v tem, da mi želimo razvijat turizem na deželi, a očitno je samo želja posameznikov premalo. Vsi imajo polna usta o tem, kako je turizem ena najhitreje rastočih panog in kako je Slovenija vrisana v nek zemljevid v Evropi kot nek biser, vendar s takim odnosom ne bomo prišli nikamor, če se je ustavilo že pri eni usmerjevalni tabli.” Razkrila je, da imajo dve usmerjevalni tabli postavljeni ob cestah, ki sta v občinski lasti in tam ni bilo nobenega problema. Tretjo tablo pa so želeli postaviti ob cesti, po kateri se pelje veliko potencialnih gostov in ki je zelo pomembna točka, saj bi njihovim gostom skrajšala pot in jo poenostavila. “Ampak ta cesta je 3. državnega reda in je v lasti države. Z našo prošnjo smo se najprej obrnili na občino, kjer so nas napotili na direkcijo za ceste v Celju, vendar ko smo se obrnili na njih, so rekli, da niso pristojni, ampak da je za to pristojno Ministrstvo za infrastrukturo. Našo prošnjo smo ponižno naslovili na to ministrstvo, ki pa je dalo odgovor, da je treba po teh 12 točkah pridobiti potrdila, izpiske, elaborate, tehnične risbe … Torej, kaj vse je treba narediti, da bi lahko postavil eno tako tablo. Najbolj absurdno od absurda pa je to, da danes tekom dneva, ko ste novinarji začeli o tem govoriti, me je klicala gospa iz ministrstva oziroma te direkcije za ceste in želela prav na hitro poenostaviti zadevo, kako bi to lahko postavili. Kar naenkrat se je bila pripravljena pogovarjat in dogovarjat, kako bi to lahko čim prej uredili, češ ‘zdaj me novinarji kličejo in mi težijo’, dobesedno. To je absurden način – prej smo potrebovali 64 dni, od vprašanja do tega skropucala, ki smo ga prejeli od ministrstva, zdaj, ko se je pokazala moč medijev, je pa bila gospa pripravljena celo poklicat in se pogovarjat, kako bi zadevo bolj enostavno uredili. Turizem se s takimi poleni pod noge ne bo razvijal.”

Od enega do drugega državnega organa – do table
Z ministrstva za infrastrukturo so jim v odgovoru sporočili, da tovrstne objekte v naselju ureja Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki določa, da se lamele postavljajo le na cestah znotraj naselja, kjer je objekt lociran. Izjemoma pa se smejo lamele postavljati tudi zunaj naselja. Na ministrstvu so zapisali, da je zaradi zagotavljanja enotnega in celovitega pristopa mogoča realizacija predlogov le na podlagi celovitega elaborata, ki ga mora potrditi občina, nato pa ga obravnava Direkcija za infrastrukturo.

M. P.