fbpx

Nova neverjetna poteza sodstva: Balkanskemu bojevniku Tošiću dovolili obdržati del premoženja

Dragan Tošić (foto: STA).

Ljubljansko okrožno sodišče je le delno ugodilo zahtevi specializiranega državnega tožilstva, da Draganu Tošiću odvzame za sedem milijonov evrov imetja. Odredilo je odvzem dela nepremičnin in denarja na bančnih računih, ne pa tudi 4,6 milijona evrov, ki jih je Tošić po prepričanju tožilstva imel, a porabil.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je prepričano, da premoženje izvira iz nezakonitih poslov Tošića in soobtoženih, zoper katere je sodišče glavno obravnavo v pravdnem postopku sklenilo že julija letos, stranke pa so v teh dneh prejele pisno sodbo, piše Delo.

Poleg Tošića, o katerem je tožilstvo prepričano, da je vodja slovenskega dela mednarodne združbe, ki se ukvarja s trgovino z mamili, so se v tožbi, ki jo je SDT vložil v skladu z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, znašli še njegova žena in družba Fundator ter eden od Tošićevih znancev, piše portal Politikis.

Če je denar že porabljen, ga ni treba vrniti?
Ker je dokazno breme na strani toženih, so morali ti po pisanju Dela dokazati, da je premoženje popolnoma čisto in ne izhaja iz nezakonitih poslov. Ob več nepremičninah, med katerimi so družinska hiša v ljubljanskem Bizoviku, vikend v Luciji ter dve kavarni, je tožilstvo zahtevalo tudi odvzem dobrega 4,6 milijona evrov gotovine.

Sodišče je zahtevi SDT delno ugodilo in Tošićevim odvzelo nekaj nepremičnin in 1,3 milijona evrov na dveh bančnih računih, zavrnilo pa zahtevek za odvzem 39 odstotkov vrednosti družinske hiše v Bizoviku in 4,6 milijona evrov, ki jih je Tošić po prepričanju tožilstva imel, a porabil.

Tošićev pooblaščenec Gregor Dernovšek sodbe še ni komentiral, dejal je le, da je odločitev v skladu z njihovimi pričakovanju. Glede dela, kjer je bilo tožilstvo uspešno, pa bo sodbo dobro preučil in se bo v tem delu pritožil na višje sodišče.

B. O.